КУРАТОРСЬКА ГОДИНА В ПЕРШОКУРСНИКІВ-ХАРЧОВИКІВ ПРИСВЯЧЕНА МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ СТУДЕНТІВ

17 листопада 2020 року
НУБіП України
     День студента почали святкувати у Лондоні в 1941 році на міжнародній зустрічі студентів. Свято присвячене трагедії. У цей день в 1939 році нацисти заарештували і розстріляли лідерів чеського Союзу студентів. 1200 студентів були заарештовані і відправлені у концтабір в Заксенхаузені. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в застінках в'язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни. На честь цих подій на Всесвітньому конгресі студентів і був встановлений Міжнародний День студентів.
     Кожного року весь світ відзначає свято молодих і енергійних людей – студентів. В кожній країні свої традиції щодо святкування цієї дати. Саме цій даті була присвячена кураторська година у студентів першого курсу третьої групи спеціальності «Харчові технології» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. 
 
     В Україні 17 листопада стали відзначати як День студента 20 років тому - з 1999 року згідно з указом президента № 659/99 від 16 червня 1999 року. Варто зазначити, що в Україні День студента також святкують 25 січня, на Тетянин день - святої покровительки всіх студентів.
     17 листопада дня студенти багатьох країн замість навчання просто відпочивають. Водночас свято об'єднує молодь, яка навчається у різних куточках світу. Для цієї групи свято є дійсно міжнародним, бо тут навчаються студенти з Африки – Кот-д-Івуару, Кеніїї та Нігерії. Вони теж долучилися до відеоконференції у вебексі.
Зараз на День студента заведено веселитися і робити безглузді вчинки, властиві молодості і статусу студента. До прикладу, молодь може збиратися ввечері компаніями і влаштовувати тематичні вечірки чи ходити в клуби.
     Але оскільки у 2020 році День студента проходить в умовах карантину, і студенти в основному навчаються дистанційно, то святкуватимуть його не всі. На кураторській годині в он-лайн режимі хотілося першокурсникам донести ті приємні враження, які були колись у нас, викладачів.
     Зазначимо, що студенти деяких вищих навчальних закладів мають власні традиції. Наприклад, у студентів Києво-Могилянської академії 17 листопада заведено мити пам'ятник Григорію Сковороді на Контрактовій площі. Вони вірять у те, що тоді зможуть успішно здати сесію. Натомість у Львові студенти університету ім. Франка в цей день одягають пам'ятник письменника перед вузом у спеціальну мантію.

     А ми зі своїми студентами любимо пекти смачні смаколики і пригощати всіх. І нехай сьогодні ми це здійснюємо на відстані один від одного, але запах і аромат свіжовипіченої здоби було чути через інтернет. 

 

Вітаємо наших студентів з святом! Наснаги до навчання, до нових звершень! Легкої вам сесії, студенти! І залишайтеся завжди такими, якими ви є!
 
Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook