ДЕНЬ СТУДЕНТА НІХТО НЕ ВІДМІНЯВ!

17 листопада 2020 року

 ДЕНЬ СТУДЕНТА НІХТО НЕ ВІДМІНЯВ!

Скільки вже всього сказано і написано про найвеселішу частину людства – студентство! Але чи знаєте Ви, що, окрім 17 листопада, коли студенти усього світу відзначають своє свято – Міжнародний день студентсва, у багатьох країнах існують інші дні студентських свят?
У Гарвардському університеті кожного лютого проводиться карнавальний День студента. Влаштовується театралізоване свято «Hasty Pudding», що отримало назву на честь страви, котру готували до зборів студентського клубу аж з 1795 року. Цікаво, що у виставі беруть участь тільки чоловіки, котрі грають і чоловічі, і жіночі ролі. Ця традиція почалася відтоді, коли Гарвард був університетом лише для хлопців.
У містах Порту і Коїмбрі велике студентське свято Кейма влаштовується у травні. Інакше воно називається «Спалення стрічок». Студенти розпочинають свято біля пам`ятника одному з португальських королів рівно опівночі – співають серенаду. Пізніше, уже вдень, у міському парку грають музичні колективи. Завершується свято масовою ходою вулицями студентів усіх вишів міста. Вони тримають в руках палички з пов`язаними на них стрічками, а поруч їде невелика колоритно прикрашена вантажівка з випускниками, що розміщуються у кузові.
У Фінляндії студенти відзначають своє свято під назвою Ваппу 1 травня. Цього дня ліцеїстам-випускникам вручаються символи переходу на новий рівень навчання — студентські кашкети. Традиційно напередодні – 30 квітня – студентів вітає президент країни.
1 травня у Хельсінкі влаштовуються студентські гуляння, під час яких студенти кладуть на намилену голову статуї Хавіс Аманди студентський кашкет довжиною 85 см, зшитий спеціально для цього. Також молоді люди співають середньовічний студентський гімн "Гаудеамус", що у перекладі з латинської означає «Веселімось!».
Єдиного для всіх Дня студента у Німеччині зараз немає. Зате у кожному виші відзначається День університету – студентське свято, котре проводиться у день заснування навчального закладу. Цього дня студенти не навчаються, натомість влаштовують дні відкритих дверей, концерти та спортивні змагання та разом з викладачами ходять на пікніки.
Свято студента у Польщі – це цілий тиждень під назвою Ювеналія у середині травня. Конкретної дати святкування немає – студенти гуляють протягом тижня перед літньою сесією. При цьому вони поводяться достатньо невимушено: костюмовані вечірки, танці, співи, купання у фонтанах, лазіння по деревах.
Українські студенти свято собі можуть зробити будь-коли: і у день знань, і у День університету, і ще, і ще… Проте завжди у ці дні їх супроводжує море радості і веселощів, гумору і сміху. Навіть студентські забобони і заборони – кумедні. Так, на Дні студента суворо забороняється читати конспекти, бо нібито іспит пройде надзвичайно складно, і його навіть можна не скласти. Ну і звісно, куди ж без традиційної «халяви». Опівночі на День студента треба висунути у вікно руку з заліковкою та голосно прокричати тричі: «Халяво, прийди!» або «Шаро, прийди!». Найкумедніше те, що ідеальною відповіддю з темряви ночі має бути «Зараз прийду. Став чайник».
От і студентка факультету ветеринарної медицини учасниця театру мініатюр «Браво» під керівництвом Анжеліки Федоренко Даніела Вольф вирішила пожартувати:
 

 
Сподіваємось, Даніела та її друзі будуть достойними студентами, а коли закінчать виш, гордитимуться своїм дипломом!
А учасники народного театру «Березіль», долучаючись до веселого свята, дарують вам ще кілька хвилин гумору:
 

 Зі святом усіх!
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook