Зміцнення здоров`я студентської молоді – головне завдання кафедри фізичного виховання

11 жовтня 2020 року
     Викладачі кафедра фізичного виховання проводить навчальні заняття зі студентами 1-2 курсів, як очно так і дистанційно, адже фізична активність є невід'ємною частиною здорового способу життя кожної людини. Систематичне заняття фізичними вправами сприяє зміцненню імунної системи та відновленню функцій всіх систем і органів людського організму, а також запобігає виникненню хвороб.

  

     Фізичні вправи підвищують силу, покращують координацію рухів і їх швидкість, уповільнюють процеси старіння в організмі. Під їх впливом укріплюється зв’язково-м’язовий апарат, збільшується амплітуда рухів в суглобах. Внаслідок цього підвищується рухливість хребта та грудної клітини, покращується постава.
     Фізичні вправи здійснюють регулюючий вплив на обмін речовин. Клінічно установлено, що під впливом фізичних вправ підвищений рівень цукру в крові знижується (нерідко до нормальних величин). При надлишковій вазі тіла, під впливом вправ нормалізується жировий обмін і зменшується жировідкладення. Енергетична м’язева діяльність підвищує засвоєння білків і вітамінів, покращує окисні процеси вуглеводного обміну (збільшується відкладення глікогену в м’язах і печінці), швидко руйнується адреналін, який виділяється в надлишковій мірі під час психічних напружень.

     Дослідженнями останніх років встановлено можливість цілеспрямованого впливу фізичних вправ на діяльність системи травлення. Останні стимулюють рухову, секреторну і всмоктувальну функції органів шлунково-кишкового тракту. Фізичні навантаження через 1,5-2 години після їжі здійснюють позитивний вплив на функції внутрішніх органів. Помірні навантаження стимулюють вуглеводну, білкову і пігментну функції печінки, підвищують тонічну активність м’язів кишок, жовчного міхура, укріплюють м’язи живота. Ефект від систематичних занять фізичними вправами відображається і в підвищеній стійкості організму до дії ряду шкідливих факторів.
     Фізичні вправи активізують також регенеративні процеси в бронхах, легеневій тканині, дихальних м’язах, суглобовому апараті грудної клітини і хребта, що має особливе значення для боротьби з коронавірусом. Вони попереджають ряд ускладнень, котрі можуть розвиватися в легенях.

     Під впливом оптимального фізичного тренування серце і судини укріпляються, викликаються до життя їх резервні сили, які дуже великі, і серце не тільки не слабне, а і навпаки, набуває значної працездатності і витривалості. Різнобічні по своїй структурі і характеру фізичні вправи удосконалюють функції центральної нервової системи, в тому числі і органів чуття. Спеціальні вправи для окорухових м’язів позитивно впливають на гостроту зору і підвищення кута бокового зору. Фізичні вправи значно впливають на збільшення сили, врівноваженості і рухливості основних нервових процесів — збудження і гальмування, що веде до покращення регуляції функцій організму. При цьому удосконалюється і координується взаємодія рухових і вегетативних функцій. А також фізичні вправи позитивно впливають на розумову працездатність. Вони збуджують підкоркові центри, особливо ретикулярну формацію стовпа мозку, покращують діяльність клітин великого мозку.

     Однак фізкультура і спорт не для кожного стали постійними супутниками життя. Більшість молодих людей сумніваються в користі занять фізичними вправами. Саме це підкреслює необхідність кращої організації пропаганди фізичної культури. Кожна людина повинна усвідомлювати благодійну роль фізичних вправ. Якщо ж люди самі не хочуть усвідомлювати цього, то необхідно їм допомогти.

 

Микола Костенко,
завідувач кафедри фізичного виховання

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook