Майбутні соціальні робітники взяли участь у традиційному фестивалі "Юнь Києва": з відкритим серцем до людей

4 жовтня 2020 року

  Наприкінці вересня здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського), другого (магістерського) рівнів гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Соціальна робота» та третього (освітньо-наукового) рівня спеціальності 015 «Професійна освіта» працюють волонтерами та помічниками на міському заході «Юнь Києва». На жаль, карантинні умови не дозволили цього року провести масштабний захід. Проте попри карантин фахівці Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за підтримки Служби у справах сім’ї та дітей Київської міської державної адміністрації завжди готові прийти на допомогу мешканцям міста Києва.

   День відкритих дверей відбувся 26 вересня 2020 року. Спеціалісти Центру на подвір’ї надавали консультації з кризових питань, а саме з проблем: залежностей, насильства, інвалідності тощо. На заході були спрезентовані соціальні послуги, особам, котрі потребували підтримки. Як завжди, свято відкрила директор Центру Ярослава Колобова, котра звернулася до всіх громадян з закликом не бути байдужими до чужого лиха: не проходити повз біду сусідських дітей; сімей, які опинились у складних життєвих обставинах; осіб з інвалідністю; переселенців, осіб, які мають соціально небезпечні хвороби (в тому числі ВІЛ/СНІД); осіб, які постраждали від домашнього насильства та торгівлі людьми. Адже чужої біди не буває, а Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді завжди поруч!

   Небайдужі кияни приносили з дому корисні речі, якими довгий час не користуються, а фахівці Центру передавали їх сім’ям, які звернулися за допомогою, і для яких ці речі, безперечно, принесли радість.
Також усі бажаючи змогли безкоштовно пройти швидкий тест на ВІЛ, відвідати майстер-клас щодо правильного використання засобів контрацепції, отримати засоби захисту. Це стало можливим завдяки підтримці МБФ «Альянс громадського здоров’я» та ВБО «Конвіктус Україна».
   А майстер-клас «Дар емпатії» або як ми можемо підтримувати себе в складних ситуаціях?» допоміг розібратися з буденністю, а саме: як в наші будні додати більше емпатії й співпереживання для батьків із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Проте це не тільки стосувалось таких сімей, але й всіх нас.

   Цікавим і корисним став тренінг «Здорове харчування» під керівництвом Ірини Цісар. Для магістрів це стало закріпленням знань, оскільки вони під час карантину вже мали змогу набути здоров’язбережувальні компетентності під час онлайн навчання у Центрі здоров’я, для бакалаврів – це були перші практичні кроки у свою майбутню професію. Каріна Федченко, в рамках виконання дисертаційного дослідження, провела опитування осіб щодо ціннісного ставлення до власного здоров’я.
   Бурю емоцій викликав тренінг з Оксаною Придатко, яка поділилась досвідом з консультації залежних осіб. Студенти та аспіранти настільки перейнялись почутим, що знов і знов задавали питання, які їх хвилювали безпосередньо.

   Звичайно, не обійшов увагою студентів і Леонід Крисов. Досвідчений фахівець, тренер, м’яка і небайдужа до чужого лиха людина, доброзичливий і надійний друг надав консультації здобувачам вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньо-професійної програми «Соціальна-психологічна реабілітація» щодо роботи з клієнтами, які мають різні види залежностей. Власний досвід, приклади, методика роботи цього фахівця допомогли магістрам в усвідомленні різних алгоритмів допомоги. Професійно, зі знанням справи, прозвучали запитання до Леоніда Крисова здобувачки вищої освіти третього (аспірантського) рівня Олександри Драчук, яка досліджує проблему підготовки майбутніх соціальних працівників до соціального захисту населення.

Ганна Шабатіна і Валентина Єрмачкова ознайомили майбутніх фахівців з діяльністю та місією Центру, адже не за горами перша ознайомча практика у першокурсників.

Щоразу відвідування заходів, що проводить Центр, не перестає дивувати. Цього разу «Школа життя» запропонувала безкоштовне навчання для всіх бажаючих з будь-яких напрямів, а саме: бути перукарем, кондитером, барменом, вміти робити масаж, грати на гітарі, ударних інструментах тощо.
   Підтвердженням якості й корисності цього заходу для студентів кафедри соціальної роботи та реабілітації є їхні враження.
   Анна Єфремова відмітила: «Хочу подякувати за таку можливість побувати на Дні відкритих дверей у центрі соціальних служб. Мені справді дуже сподобалося, була приємна та тепла атмосфера, я відчула себе частиною величезної сім'ї. Всі люди, які там працюють, відкриті та щирі, з повагою ставляться до інших. Дуже приємно було поспілкуватися з психологом міжнародного рівня, послухати історії її роботи та дізнатися нову інформацію про нашу майбутню професію. Попрацювавши з дітьми та відвідавши цей центр, я зрозуміла, що обрала правильний шлях в майбутнє, адже хочу допомагати людям, бо це дуже важливо в такий тяжкий для нас час.

   Юля Чернієнко: «Ця подія була вартою мого часу. Було захопливо і цікаво. Мені дуже сподобалося і я содіваюсь відвідати чим більше таких заходів. Для початку нам доручили давати цікаві завдання всім охочим і після виконання вони отримували солодкий подарунок. Звісно, я теж взяла участь в цій грі. Особливо мені запам'яталася розповідь психолога про шкідливість наркотичних речовин і приклади, які вона наводила. У нас була чудова можливість записатися на безкоштовні гуртки з різних видів діяльності. Я обожнюю такі події!»
   Дмітрій Тимошенко: «Перше, що я побачив і, головне, відчув по прибуттю в центр – неймовірно добрих, чуйних, щасливих людей, для яких допомога людям – не лише робота, але й покликання. Кожен, до кого б ти не звернувся, завжди готовий і радий тобі щось підказати, показати, розповісти. Мені, як людині, що трохи цікавиться архітектурою та урбаністикою, було приємно побачити гарний зовнішній стан центру.

   Дуже сподобались заходи, до яких нас залучали; було цікаво послухати про «Школу життя» (сподіваюсь, з часом таких установ в Україні стане набагато більше).
   Загалом, було круто працювати з дітьми та іншими відвідувачами Дня відкритих дверей. Як майбутній соціальний працівник, я дуже ціную можливість відвідати такий центр».
   Олег Бурдуков: «Протягом заходу я зустрів набагато більше людей, ніж очікував. Сподобалось те, що всі були потроху задіяні в організації заходів. До того ж мені сподобався формат: грала весела музика, дітям та активним мешканцям давали солодкі винагороди, були настільні ігри (що мене дуже вразило та зацікавило), проводилися міні-зустрічі зі спеціалістами. Чесно кажучи, вперше за останній час отримую такий досвід професійної роботи з людьми. Мені це до душі: є що подивитись, послухати, дізнатись. Але найголовніше, що я отримав, і що люблю отримувати, це досвід. Після івенту я краще орієнтуюсь, на якому рівні і в якому напряму працює сучасний соціальний працівник. Сподіваюсь, що матиму скоро ще нагоду потрапити на такий захід».

   Олександра Долбєва: «Найбільше мені сподобалася лекція, яку нам провела психотерапевт Оксана Придатко. І в цьому плані важливим для мене став один з принципів лікарської справи: «Не нашкодь». Вважаю, що цей вислів можна застосувати також і в сфері соціальної роботи. Правильний підхід до клієнта і вміння не помилитись у вердикті щодо стану пацієнта, правильно обрати стратегію для допомоги цій людині є вирішальним. Я розумію, що соціальна робота – це самовіддана праця, а вміння вникнути в проблему пацієнта скорочує психологічно травматичні наслідки, які неодмінно виникатимуть внаслідок самої проблеми».

 
   Анастасія Лівіцька: «День відкритих дверей пройшов для мене несподівано інформаційно-корисним. Організатори заходу відповідально поставились до своєї роботи і зробили все на «максимум», аби всім гостям було цікаво.
   На локації «Здорове харчування» я з одногрупниками працювала волонтером: малювали разом з гостями заходу тарілку здорового харчування. Як винагороду приємно було отримати солодощі, котрі іноді потрібні нашому організму. Було неймовірно цікаво!
   Також мали змогу поспілкуватися з психологом міжнародного рівня – Оксаною Придатко. Саме для моєї майбутньої професії було важливо знати, з якими труднощами зустрічаються працівники сфер соціальної допомоги.

   Загалом такі заходи є величезним досвідом праці з людьми для майбутніх соціальних працівників».
   Інна Охріменко: «Відвідування Дня відкритих дверей у Київському міському центрі соціальних служб для сім'ї, дітей, молоді стало для мене відкриттям. Чесно кажучи, я думала, що мені там не сподобається, що буде нудно і не цікаво. Але!!! Все було з точністю навпаки. Розповім все по порядку.
   Прибувши раніше за даною адресою, я почула музику і мій настрій почав трішки покращуватись. Потім я приєдналась до компанії своїх однокурсників, і атмосфера щирості та радості даного заходу почала мене затягувати (не знаю як це пояснити). Я побачила багато успішних у своїй справі людей, людей які допомагають центру, і роблять це просто так, без всілякої вигоди для себе. Також нам вдалось поспілкуватись з дуже хорошим спеціалістом – Оксаною Придатко, яка розповідала про цікаві випадки, які були в її практиці, та й просто поділилась своїм досвідом».


   Лідія Бичкова: «Це була нова практика для мене та незабутні враження. Співпраця з досвідченими людьми та отримання нових знань, розваги з гарними та кмітливими дітьми... Із великим задоволенням навідалась би ще раз до соціального центру».
   Олена Ушарук: «Мені неймовірно сподобалась організація заходу. Відчувалась дружня атмосфера і підтримка з усіх сторін. Я розповідала про тарілку здорового харчування і разом з усіма охочими малювала здоровий сніданок. Також нам розповідали, що краще їсти, яка кількість овочів і фруктів має бути щодня і як важливо дотримуватись правил здорового харчування. Кожен охочий міг здати безкоштовний тест на ВІЛ і дізнатись результати. Якщо чесно, я не очікувала що все буде так цікаво. Усією групою ми грали в інтелектуальні ігри, мали індивідуальну зустріч з психотерапевтом і просто корисно провели час разом. Я дуже вдячна нашим викладачам, які запросили нас на цей захід, а також організаторам Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за те, що долучили нас до свого свята».

   А ось враження досвідчених здобувачів вищої освіти, які багато років відвідують такий захід.
   Дзюбинська Софія (другий (магістерський) рівень, ОПП «Соціально-психологічна реабілітація», другий рік навчання): «Я знаю, що таке здоровий спосіб життя, оскільки сама його дотримуюсь, пропагую та допомагаю іншим в цьому напрямі. Навесні ми навчались у Центрі здоров’я, де Ірина Цисар та Отто Стойка були спікерами. Як несподівано і приємно було поспілкуватися з такими чудовими фахівцями наживо. Відкритість і щирість спеціалістів не мала меж. У ході дружньої бесіди ми обмінялись думками, висловили своє бачення щодо здорового харчування, поділились власними рецептами приготування корисної їжі. Щиро вдячна викладачам і організаторам за плідно і цікаво проведений час».
   Мацола Вікторія другий (магістерський) рівень, ОПП «Соціально-психологічна реабілітація, перший рік навчання): «За час навчання в університеті завдяки творчим викладачам я відвідала неймовірну кількість всіляких заходів, але заходи, які проводить Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за підтримки Служби у справах сім’ї та дітей Київської міської державної адміністрації відрізняється від всіх своєю інформативністю, щирістю, дружнім ставленням, сімейним затишком, творчою атмосферою. Багато епітетів можна навести про Центр, їх безліч і все це завдяки ентузіазму фахівців, які там працюють. Щоразу зустріч з ними стає незабутньою, щоразу знаєш, що отримаєш нові знання, знайдеш нових вірних друзів. Скільки б разів я не приходила на такі акції, вони для мене – кладень нового, корисного, цікавого».

   Олесандра Драчук третій (освітньо-науковий) рівень, спеціальність «Професійна освіта», другий рік навчання): «Університет проводить безліч заходів різного рівня, тому зовсім не очікувала, що мене може здивувати рівень організації Дня відкритих дверей Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Але як я помилялась! У процесі роботи над дисертаційним дослідженням з’являється багато запитань, виникають сумніви. Науковий керівник – Ірина Сопівник – завжди рада прийти на допомогу, але запропонувала відвідати вищезгаданий захід. Пояснень не було надано і що саме цікаве – запрошення було таке, що відмова не приймалась. Гарно оформлене подвір’я, музика, фахівці, які всіх зустрічали з доброзичливою посмішкою на обличчі, позитивна атмосфера сприяли підняттю настрою. Найголовніше, я підготувала запитання по дисертаційному дослідженню, котрі мені цікавили. І тут моєму здивуванню не було меж. Я не знала спочатку до кого можна було звернутися. На моє запитання Ірина Віталіївна відповіла: «До будь кого». Жоден з фахівців мені не відмовив у наданні допомоги з певних питань. Щирість, відкритість, бажання допомогти притаманні всім фахівцям Центру. Сподіваюсь на плідну і довготривалу співпрацю з ними».
   Каріна Федченко третій (освітньо-науковий) рівень, спеціальність «Професійна освіта», третій рік навчання): «Моє дисертаційне дослідження присвячено ціннісному ставленню до здоров’я, тому зустріч з Іриною Цісар стала корисною і насиченою. Поради і побажання стали слушними в ракурсі мого дослідження. Хочеться подякувати всім фахівцям Центру за надану можливість долучитися до Дня відкритих дверей».


Ніна Тверезовська,
професор кафедри соціальної роботи та реабілітації

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook