Боротьба з вогнем на лінії розмежування

28 вересня 2020 року
Луганська обл.

2 вересня поточного року об 13-40 надійшло повідомлення про  пожежу, яка виникла в районі с. Болотенне Станично-Луганського району та розповсюджується по території колишнього рибкомбінату в напрямку 10

0 кварталу Піщаного лісництва ДП «Станично-Луганське ДЛМГ» та смт. Станиця Луганська.  До ліквідації пожежі були задіяні підрозділи з пожежогасіння лісового господарства, лісова охорона та сили ДСНС. До прибуття основних сил ДСНС пожежні автомобілі лісового господарства зупинили розповсюдження пожежі в бік лісових масивів та надавали допомогу підрозділам ДСНС в гасінні пожежі на території смт. Станиця Луганська. В той же час спостерігався розвиток великої пожежі в шпилькових насадженнях Митякинського лісгоспу Російської федерації, шпилькові насадження якого межують з шпильковими насадженнями ДП «Станично-Луганське ДЛМГ». Враховуючи, що направлення вітру було в напрямку хвойних насаджень ДП «Станично-Луганське ДЛМГ», після прибуття основних сил ДСНС, лісопожежні формування підприємства були передислоковані в район с. Колесниківка з метою попередження розповсюдження верхової лісової пожежі на територію України. О 20-50 вітер поміняв напрямок і пожежа почала віддалятись від кордону України.

В той же день, о 14-50 поступило повідомлення від лісничого Трьохізбенського лісництва Крюкова В.М. про те, що горіли дачі в садовому товаристві поблизу с. Жовте на непідконтрольній Українській владі території, але поривами вітру пожежу перекинуло через р. Сіверський Донець і пожежа розповсюдилась на територію Трьохізбенського лісництва ДП «Новоайдарське ЛМГ», власних сил і засобів в лісництві для її ліквідації недостатньо і необхідна допомога.  Окрім сил та засобів пожежогасіння ДП «Новоайдарське ЛМГ» на ліквідацію пожежі були залучені пожежні автомобілі Сєвєродонецького та Кремінського лісомисливських господарств, мобільні групи пожежогасіння Сватівського, Білокуракінського, Біловодського та Старобільського лісомисливських господарств, підрозділи МНС з Луганської, Донецької, Дніпропетровської та Полтавської областей, військові підрозділи, пожежні автомобілі та БАТи ЗСУ. О 8 ранку 3 вересня розповсюдження пожежі було призупинено, але близько 10 ранку піднявся сильний поривчастий вітер, який переносив іскри за 15-20 метрів від згарища через зроблену БАТами 20 – метрову мінералізовану смугу, пожежа розповсюдилась на нові території. Для ліквідації пожежі було задіяно 32 пожежних автомобілі, 2 БАТ та 2 трактори з плугами, 281 людей.  4 вересня о 16-35 пожежа була повністю локалізована. Загальна площа пожежі орієнтовно склала 1050 га, в тому числі 700 га – землі держлісфонду, з яких вкриті лісом 200 га, з них 70 га – лісові культури віком до 15 років. Відбувалось чергування по периметру пожежі та гасіння окремих осередків всередині пожежі. 0 20-40 до штабу з ліквідації пожежі надійшло повідомлення від прикордонної служби та військових щодо  пожежі між селами Лобачево та Старий Айдар.  Було виявлено 3 нових осередки  в екосистемі та кв. 107, 109 та 110 Трьохізбенського лісництва.  Пожежа проходила вздовж лінії розмежування. ЇЇ ліквідація ускладнювалась наявністю вибухонебезпечних предметів та неможливістю проїзду пожежної техніки до окремих осередків пожежі.

На ліквідації пожежі було задіяно 35 пожежних автомобілі,  3 БАТ, трактор з грунтометом та 2 трактори з плугами,  186 людей. 6 вересня о 19-30 пожежа була локалізована. Пожежою було пройдено близько 200 га площ екосистеми, які заросли чагарниками та самосівом сосни, акації, осики, тополі та 60 гектарів земель держлісфонду. 7 вересня обидві пожежі були остаточно ліквідовані.

Луганське обласне управління лісового та мисливського господарства висловлює щирі слова вдячності працівникам лісової охорони та керівникам державних лісомисливських господарств, співробітникам ДСНС Луганської, Донецької, Дніпропетровської та Полтавської областей, службовцям та керівництву підрозділів ЗСУ, співробітникам  Нацполіції, які надавали допомогу в ліквідації означених пожеж.

 Джерело: https://www.luglis.gov.ua

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook