Допитливі, наполегливі і талановиті

1 жовтня 2020, 0:16

    Наукова діяльність – невід’ємна частина роботи науково-педагогічного працівника університету дослідницького типу. Характерними ознаками науковця є прагнення до нових знань, допитливість і наполегливість. Цими рисами у повній мірі володіють аспіранти кафедри аквакультури. І ця стаття – про декого з них.

   Почнемо знайомство з Дмитра Юрійовича Шарила, аспіранта 4-го року навчання заочної форми підготовки. Дмитро - випускник кафедри аквакультури НУБіП України 2014 року. За успіхи у навчанні він отримав диплом магістра - дослідника аквакультури з відзнакою. До вступу в аспірантуру Дмитро три роки працював в акваріумістиці та набув неабиякого досвіду у цій сфері діяльності. До продовження навчання за фахом на третьому, освітньо-науковому, ступені його підштовхнули вроджена допитливість і прагнення до нових знань.


Дмитро Шарило на стажуванні в осетровому господарстві

  Тему дисертаційного дослідження Дмитро обрав самостійно. Із власного досвіду акваріуміста йому добре відомі проблемні місця в роботі механізмів життєзабезпечення акваріуму, який, по суті, є замкнутою рециркуляційною системою аквакультури. Одне з таких місць – потреба забезпечення якісного очищення води від різного типу забруднень, що утворюються в процесі життєдіяльності гідробіонтів, які населяють штучну аквасистему.

   Дмитро поставив за мету дослідження - підвищити надійність роботи очисного блоку замкнутої аквасистеми. Він практично самотужки створив у приміщенні навчальної лабораторії кафедри аквакультури необхідну дослідницьку базу – вісім автономних рециркуляційних аквасистем – для проведення експериментів з різними наповнювачами для біологічного фільтру. У цьому аспіранту стали в нагоді його досвід і професійні зв’язки у сфері декоративної аквакультури.


Аспіранти Дмитро Шарило і Надія Поліщук проводять обслуговування експериментальної аквасистеми

     За матеріалами експериментів було отримано обнадійливі результати, за якими Дмитро підготував і опублікував дві статті у фахових виданнях.

     Наразі триває робота над статтею для наукового журналу з міжнародним цитуванням.

    З вересня 2018 р. Дмитро Шарило працює асистентом кафедри аквакультури. Він швидко втягнувся у навчальний процес і, відчувається, отримує від цього задоволення. На перервах поблизу його робочого стола на кафедрі постійно юрмиться молодь. Студентам явно подобається ерудований і харизматичний викладач, трохи старший за них віком.

    Наступним буде знайомство з аспіранткою 3-го року навчання денної форми навчання, Надією Валеріївною Поліщук, випускницею-відмінницею магістратури експериментального спрямування кафедри аквакультури НУБіП України у травні 2018 року.


Надія Поліщук на виробничій практиці в НВСП «Бестер»

    Як правило, більшість сьогоднішніх науковців перші кроки у дослідництві зробили ще у студентські роки, приймаючи участь в роботі наукових гуртків. Так само і Надія розпочинала дослідницьку діяльність з активної участі в роботі студентського наукового гуртка «Рибництво» кафедри аквакультури. Її наукова робота із дослідження впливу солей гумінових кислот на ріст і виживаність осетрових риб пройшла відбір на університетському рівні і прийняла участь у 2-му турі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт студентських зі спеціальності 207 – водні біоресурси та аквакультура та згодом перетворилася на магістерську дисертацію. Матеріали досліджень, проведених у студентські роки, стали тим «стартовим капіталом», який було покладено в основу майбутньої дисертації доктора філософії.


Аспірант Надія Поліщук і студент магістратури кафедри аквакультури 2 р. н. Микола Сіктим проводять контрольний лов риби в експериментальних садках ПП НВСП «Бестер»

    На кафедрі аквакультури Надія Поліщук працює на 0,5 ставки за сумісництвом на посаді майстра виробничого навчання і допомагає викладачам у підготовці до занять. Акуратна і системна в роботі з документами, вона також допомагає колегам у веденні різноманітної документації на кафедрі.

      Крім сказаного, Надія - гарний фотограф-натураліст, який майстерно фіксує красу природи у всіх її проявах. Також у неї виходять вдалі знімки різних робочих моментів у житті кафедри. Зроблені Надією фотографії використовуються для ілюстрування різноманітних звітів по роботі кафедри, при підготовці презентацій навчальних занять.

     Третій герой нашої розповіді – Богдан Юрійович Коваленко, аспірант 2-го року навчання денної форми підготовки. Так само, як Дмитро і Надія, Богдан є випускником магістратури кафедри аквакультури НУБіП України. Свій диплом магістра з відзнакою він отримав у грудні 2018 року.


Богдан Коваленко, аспірант кафедри аквакультури

    До вступу в аспірантуру Богдан Коваленко працював в сфері маркетингу рибної продукції. Робота на передньому краї торгівлі продовольчими товарами сформувала у нього чітку позицію щодо того, що висока якість рибного продукту є одним із визначальних факторів успіху рибного бізнесу.

    Богдан самостійно обрав тему для свого наукового дослідження – вплив кормової добавки вітамінно-мінерального комплексу на продуктивні властивості і якість товарної продукції африканського кларієвого сома – одного з об’єктів індустріальної аквакультури України, виробництво продукції якого щороку збільшується. Він самотужки придбав мальків кларієвого сома для проведення дослідів щодо впливу препарату на молодь цієї риби в лабораторних умовах штучної аквасистеми кафедри аквакультури.


Аспірант Богдан Коваленко годує рибу а експериментальній аквасистемі

     Ще одну серію дослідів Богдан проводить у виробничих умовах одного з найбільших в Україні господарств індустріальної аквакультури – ТОВ «АкваСистемОрганік» (м. Васильків Київської області), яке виробляє товарну продукцію кларієвого сома.

    Як людина, Богдан має всі риси характеру, потрібні для успішної командної роботи – дисциплінованість, доброзичливість, комунікабельність, готовність допомогти товаришу по команді. У вільний від навчання і досліджень час він допомагає викладачам готуватися до занять, виконує на кафедрі різні доручення.

    Всіх названих аспірантів кафедри аквакультури поєднують загальні риси - прагнення до знань, наполегливість у досягненні поставленої мети, талановитість. Прогресивні, дружні, з багатим внутрішнім світом, ці молоді люди є тим кадровим резервом, який вселяє впевненість - майбутнє кафедри аквакультури буде у надійних руках.

Василь Коваленко,
доцент кафедри аквакультури

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook