Кафедра фінансів продовжує знайомитись з історично-культурною спадщиною України

15 вересня 2020 року
     13 вересня колектив кафедри відвідав перлину і духовне джерело України Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» у м. Батурин. Тут зосереджено безліч збережених та відреставрованих пам'яток XVII-XVIII століття: козацька цитадель, палац та каплиця-усипальниця Кирила Розумовського, будинок судді Кочубея.

     Починаючи з 1669 року, Батурин був резиденцією багатьох гетьманів лівобережної України. В 1708 році Московське військо захопило місто та безжально знищило близько 15 тисяч мирних жителів і козаків. Протягом декількох десятиліть Батурин стояв порожній. Але починаючи з 2003 по 2009 рік на місці пустирів і руїн виріс національний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця".
     Найцікавішим об'єктом заповідника є палацово-парковий ансамбль побудований на замовлення останнього гетьмана України Кирила Розумовського. Для будівництва палацу вибрали найкраще місце, яке можна було відшукати в Батурині, на горі над рікою Сейм. Незважаючи на більш ніж столітнє запустіння, палац височіє над крутим схилом широкої річки і захоплює своєю величчю відвідувачів.

     Другий мальовничий об'єкт – цитадель Батуринської фортеці резиденція гетьмана Івана Мазепи. На жаль оригінальної цитаделі не залишилося, в 1708 році вона була повністю знищена. Але нинішня реконструкція має такі ж розміри, як і за часів трагедії 1708 року. Скульптурна композиція Батуринської цитаделі була відкрита 22 січня 2009 року в день Соборності України.

     Ще один об'єкт заповідника – це будинок Генерального суду Лівобережної України XVII ст. (будинок Кочубея), єдина будівля, що збереглася з часів Мазепи. У будинку знаходиться краєзнавчий музей, а навколо – парк "Кочубеївський". Кочубей був страчений за донос на гетьмана І. Мазепу.

     Серед цікавих історико-культурних шедеврів нам вдалося відвідати духовне джерело Батуринського краю православний жіночий Миколо-Крупицький монастир в с. Осіч, що за одинадцять кілометрів від міста. Історія монастиря сягає домонгольського періоду, найбільшого розквіту обитель досягла за часів бутності Батурина гетьманською столицею. Одна з головних принад монастиря – цілюща ікона Святого Миколая-Чудотворця. В монастирі відреставрована трапезна, чернечі келії, відтворено мурований паркан, будинок настоятельки, господарський двір, наразі реставрується дзвіниця.

     Сьогодні Батурин переживає справжній ренесанс не тільки завдяки небайдужим меценатам, а і пересічним громадянам.
     Наша Україна має велику кількість пам’яток історії, архітектури, культури, археології і природи. Здійснюючи такі подорожі ми відчуваємо велич і значимість нашої країни, її глибинну історію і духовну складову.

     Екскурсія принесла море позитивних емоцій, гарний настрій та чудовий відпочинок.

Надія Мрачковська,
доцент кафедри фінансів

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook