Землевпорядники працюють над ухваленням нової методики нормативної грошової оцінки земель

9 серпня 2020, 14:05
Як відомо, нормативна грошова оцінка земель в Україні із середини 1990-х років використовується як база для справляння земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, єдиного податку IV групи тощо. Загальні податкові надходження місцевих бюджетів, визначення яких здійснюється на базі нормативної грошової оцінки земель, у даний час перевищують 34 млрд. гривень на рік.

В той же час, методичне поле такої оцінки залишається недосконалим і розірваним, адже в нашій державі історично склалися три окремих методичних підходи до проведення нормативної грошової оцінки земель, а саме: нормативна грошова оцінка земель населених пунктів, нормативна грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів та нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення.
  Наслідком розірваності методичного поля оцінки стають значні диспропорції у показниках оцінки, необхідність багатократного складання трьох різних видів технічних документацій із нормативної грошової оцінки земель в межах громад, що значно ускладнює проведення оцінки та збільшує витрати на її проведення. Таким чином, виникає об’єктивна необхідність уніфікувати чинні методики нормативної грошової оцінки земель шляхом приведення їх у відповідність до вимог Закону України «Про оцінку земель», визначивши об’єктом нормативної грошової оцінки земельні ділянки та землі усіх категорій та форм власності, а також передбачивши, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок має визначатися як капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами.

Розроблення та апробація проєкту нової уніфікованої методики нормативної грошової оцінки земель були здійснені навесні 2020 року групою вчених, що мають значний досвід методичного забезпечення землеоціночних робіт, просторового планування та геоінформаційного забезпечення землеустрою, в число яких увійшли завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, д.е.н. Андрій Мартин та доцент кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі, к.е.н. Антон Кошель.
6 серпня 2020 року, за дорученням ректора Станіслава Ніколаєнка, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков і завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин долучилися до обговорення нової уніфікованої методики нормативної грошової оцінки земель у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Нарада відбулася під головуванням заступника міністра Тараса Висоцького та за участі голови Держгеокадастру Романа Лещенко.

Андрій Мартин розповів учасникам наради про основні положення нової методики та ключові новели, що пропонується реалізувати у проєкті нормативного документу. Тарас Євсюков доповів про попередні раунди громадського та професійного обговорення методики, що відбувалися за участі факультету землевпорядкування та ГО «Асоціація фахівців землеустрою України».

Очікується, що фінальна версія методики буде представлена розробниками профільному міністерству восени 2020 року.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook