Майстер-клас з окулірування від доцента Наталії Шевчук

23 липня 2020, 20:51
Плодоовочевий сад

У свій попередній візит до Національного університету біоресурсів і природокористування України діти-шахісти з багатодітної родини Прочаєвих, відомі на весь світ, успіхами у грі в шахи, провели шаховий батл проти директорів ННІ та деканів факультетів НУБіП України.

 

Але нашим маленьким гостям та їх батькам настільки припали до вподоби цікавинки alma mater, що вони виявили бажання ознайомитися ще й з унікальною лабораторією «Плодоовочевий сад», яка є університетським полігоном для підготовки фахівців за спеціальністю 203 «Садівництво та виноградарство».

 У цей день доцент кафедри садівництва Наталія Шевчук у саду проводила майстер-клас з окулірування для співробітників університету.

До майстер-класу з радістю приєдналася без перебільшення, унікальна українська багатодітна родина Олени та Вадима Прочаєвих з Києва та їх шестеро дітей: старші Іван й Ніна та молодші дівчата-четвернята — Оля, Тіна, Аліна і Єлизавета. Усі діти в родині грають в шахи, є срібними та бронзовими призерами чемпіонатів Києва та беруть участь у всеукраїнських та світових турнірах.

Окулірування — це щеплення однією сортовою брунькою, з якої у майбутньому формують крону дерева. Виконання цієї операції є своєрідним «хірургічним втручанням», а тому для успіху потрібні чистота матеріалу і впевненість окулірувальника. 

Розпочали, як зазвичай, з теоретичної підготовки. Учасники майстер-класу опановували здатність оперувати окулірувальними ножами; підбирати живці відповідного до підщепи; навчалися виготовляти правильні зрізи та тренувалися обв’язувати місце щеплення окулірувальною плівкою. 

«У плодовому розсаднику наші студенти мають можливість навчитись отримувати щеплений садивний матеріал плодових культур — починаючи з вирощування підщеп, проведення окулірування і до формування стандартних саджанців» — зазначив завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка доцент Борис Мазур.

Потім усі дружно перемістилися у розсадник, де Наталія Василівна ознайомила гостей із усіма відділеннями плодового розсадника та коротко пояснила призначення кожного з них.

Основна робота у першому полі відділення формування та вирощування саджанців плодового розсадника — це літнє окулірування. Нині оптимальний час для проведення цієї операції, тож кожен бажаючий, під наглядом тренера, самотужки мав можливість отримати практичні навички проведення щеплення вічком в приклад та Т-подібний розріз.

Шестикласник Іван Прочаєв одразу сміливо взявся за окулірувальний ніж та успішно окультурив декілька підщеп. Після цього наші гості ознайомилися із особливостями вирощування різноманітних овочевих культур у відкритому та закритому ґрунті.

Родина Прочаєвих залишилася задоволеною участю у майстер-класі з окулірування, а також високо оцінила матеріально-технічну базу лабораторії «Плодоовочевий сад», а мама пообіцяла неодмінно навідатися у наш сад ще не один раз.

Юрій Андрусик,
доцент кафедри садівництва

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook