8 липня – День сім'ї в Україні

8 липня 2020 року

 Родина, родина – це вся Україна
З глибоким корінням, з високим гіллям.
Вадим Крищенко

    Здавна відомо, що родина – то невичерпне джерело наснаги, любові та батьківських обов'язків. Кожна сім'я докладає зусиль аби не всохло родове дерево, бо «Без роду немає народу».

    Український День родини — відносно молоде свято, яке почали відзначати з 2012 р. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят» був підписаний 30 грудня 2011 р. В цей день православні відзначають день пам'яті святих Петра і Февронії – покровителів сім'ї і любові.

    Як засвідчує М. Стельмахович, українцям з давніх-давен був властивий культ домашнього вогнища, культ Роду, вони мали у своєму пантеоні навіть божества, які опікувалися родиною – Рід і Рожаницю. Людина не мислила власного щастя без сім'ї, без домашнього вогнища. «Без сім'ї – нема щастя на землі». Культ роду був відлунням того, що ми сьогодні називаємо генетичним кодом, покликом крові.

    Українська родина будувала своє життя в тісній єдності зі своїм народом. Батько був оборонцем землі, на яку часто зазіхали неситі сусіди. Мати – берегиня домашнього вогнища. Любов до Батьківщини, до рідної землі, до віри пронизувала всі ділянки родинного життя. Ненав'язливе, через колискову пісню, народну думу, через дитячу молитву за Україну, а найперше з розповідями про жертовні та героїчні вчинки тих, хто боровся за нашу незалежність, входило в душу дитини і дорослого юнака почуття патріотизму, любові до рідного краю. Це також об'єднувало батьків, увесь рід – на основі єдності громадських прагнень.

    Наразі цінності, трохи, змінилися, але важливість створення гармонійної сім’ї лишається непохитною. Згідно даних Мін’юсту у 2019 р. в Києві було укладено 27998 шлюбів, а розлучень 4297. Всього в Україні було укладено 237858 шлюбів, розлучень 38427. Натомість з часу введення карантину уклали шлюб 5 138 пар закоханих. Також проведено 1 753 державних реєстрацій розірвання шлюбу, станом на початок квітня 2020 р.

    Варто уточнити, що цю дату, 8 липня, відзначають тільки в Україні. У світі ж є День сім'ї, який більшість країн відзначає 15 травня – ця дата встановлена Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 р. А ще в Україні люблять такі популярні сімейні свята як День матері (друга неділя травня), День батька (третя неділя червня) й День захисту дітей (1 червня).

    Родина - це найдорожчий і цінний скарб. Тому в всеукраїнський день родини бажаємо, щоб вона була тихою і затишною гаванню. Нехай підтримка найрідніших допомагає впорається з будь-якими труднощами. Нехай всередині сім'ї та в Україні буде мир і любов!

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook