Землевпорядники вивчають технології лазерного сканування на "Геодезичних роботах у землеустрої"

21 квітня 2020 року
Zoom

  

Освітній процес у Національному університеті біоресурсів і природокористування Україні триває за дистанційними технологіями. На сьогоднішньому занятті «Геодезичні роботи при землеустрої» по відео конференцій Zoom, було проведено зустріч з випускником нашого університету, інженером-землевпорядником й підприємства «Курс» та «Сістем Солюшнс» Алі Куртвелієв.
 
 
Свій кар’єрний ріст Алі, розпочав ще під час навчання в університеті, а після закінчення навчання, його запросили працювати на підприємство «Сістем Солюшнс», де він і працює до сьогоднішнього дня. На даному занятті Алі Куртвелієв, познайомив та представив студентам дуже актуальну тему :«Збір, обробку та використання даних лазерного сканування» .
Лазерне сканування, з'явившись на українському ринку геодезичних робіт близько 10 років тому, поступово знаходить застосування при вирішенні все більшого числа геодезичних робіт. Це - 3D картографування місцевості, оперативний контроль будівництва інженерних споруд та моніторинг їх стану при експлуатації, 3D-моделювання складних архітектурних об'єктів.
 
 
Сучасні 3D сканери складаються з двох основних компонентів: скануючої системи і цифрової відеокамери. Скануюча система призначена для моделювання форми вимірюваних об’єктів, а цифрова відеокамера – для передачі кольору об’єктів.
Для того щоб зняти об’єкт повністю, його необхідно відсканувати зі всіх сторін. Після об’єднання усіх «хмар точок» в єдиний геометричний простір виходить єдиний опис об’єкта зйомки. Цей процес називається реєстрацією. Після, відбувається обробка «сканів» з метою створення єдиного для повного покриття відзнятої поверхні.
 Потрібно відзначити, що для створення єдиного «скану» («зшивки») використовується метод сумісництва по опорних точках, які відображаються на суміжних «сканах». За принципом дії лазерні сканери поділяють на імпульсні, фазові та триангуляційні. Імпульсні сканери розраховують відстань як функцію часу проходження лазерного променя до вимірюваного об’єкта і назад. Фазові оперують із зсувом фаз лазерного випромінювання. В триангуляційних 3D-сканерах приймач і випромінювач рознесені на певну відстань, яка використовується для розв’язку задачі трикутник випромінювач – об’єкт-приймач. Алі Куртвелієв розповідав студентам про сучасні лазерні сканери, принцип їх роботи, а також про інвентаризацію об’єктів вуличної мережі.
 
 
 Також студенти факультету землевпорядкування, були активними та задавали безліч різноманітних запитань, на що вони отримали змістовну та професійну відповідь. Багато корисної інформації студенти отримали на загальному обговоренні. 
Учасники відео-заняття вдячні доповідачу за цікаву та актуальну інформацію про сучасні методи лазерного сканування, яка неодмінно знадобиться  майбутніх інженерів-землевпорядникам.
 
 
 Студентка:  Поліщук Ольга
Викладач: Бутенко Євген Володимирович
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook