Весняна школа модуля Жана Монне – “Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС” (№ 587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE).
28-29 квітня 2020 р. кафедра ветеринарної гігієни факультету ветеринарної медицини НУБІП України спільно із Українською лабораторією якості і безпеки продукції АПК (УЛЯБП АПК) запрошує студентів, викладачів, науковців та практиків взяти участь весняній школі «На шляху до гарантування безпечності харчових продуктів: підходи у запровадженні та здійсненні європейського контролю за безпечністю харчових продуктів» присвяченій 100-річчю факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування України. Захід відбудеться у рамках реалізації проекту Європейського Союзу Еразмус+ напряму модуль Жана Монне – “Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС” (№ 587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE).
ВЕСНЯНА ШКОЛА «На шляху до гарантування безпечності харчових продуктів: підходи у запровадженні та здійсненні Європейського контролю за безпечністю харчових продуктів» | ||
Дата проведення: | 28 - 29 квітня 2020 р. | |
Місце проведення: | On-line (Cisco WebEx Event) | |
Час проведення: | 10.00 – 17.00 | |
Реєстрація учасників | 09. 30-10.00 | |
Відкриття, введення в тематику -10.00 | ||
Вітальне слово | Микола Цвіліховський, декан факультету ветеринарної медицини НУБіП України Петро Крайнік, Національний Ерасмус+ офіс України, менеджер напряму Жан Моне Валерій Ушкалов, доктор ветеринарних наук, проф., член-кор. НААН України | |
Питання до розгляду: | ||
• Європейські та глобальні тенденції у гарантуванні безпечності харчових продуктів «від лану до столу». • Виклики для офіційних органів управління безпечністю харчових продуктів в Україні • Контроль виробництва органічних харчових продуктів | ||
28 квітня Контроль безпечності харчових продуктів, імплементація Європейських та міжнародних вимог у національне законодавство | ||
10.20–10.40 | Оксана Новохатня, начальник відділу безпечності харчових продуктів, Департамент безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби України | |
10.40-11.00 | Валентина Шарандак, кандидат ветеринарних наук, уповноважений відділу розбудови потенціалу МЕБ | |
11.00-11.20 | Вероніка Мовчан, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Науковий директор Впровадження Угоди про асоціацію та ПВЗВТ в частині «Санітарні та фітосанітарні заходи» | |
11.00-11.30 | Віталій Башинський, Радник Голови Ради директорів союзу птахівників України, Експерт ФАО, Голова Громадської Ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Особливості функціонування державного контролю безпечності харчових продуктів за кризових умов | |
11.30-12.30 | Маріан Сімонов, завідувач кафедри ветеринарно-санітарного інспектування , доктор ветеринарних наук, доцент, Львівський національний ун-т ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького Протидія кризовій ситуації, пов'язаній з харчовими продуктами | |
12-30–14.00 | Перерва | |
14.00- 14.20 | Оксана Хіцька, канд.вет.наук, доцент, Білоцерківський національний аграрний університет Європейські практики та удосконалення вітчизняної підготовки фахівців ветеринарної медицини щодо безпечності та якості харчових продуктів | |
14.20- 14.40 | Міна Барова, експерт з питань ветеринарії та безпечності харчових продуктів (Болгарія) Інструменти для здійснення офіційного контролю. Інспекція / аудит | |
14.40-15.00 | Валерій Ушкалов, доктор ветеринарних наук, проф., член-кор. НААН України, Директор УЛЯБ АПК Моніторинг безпечності харчових продуктів та продукції АПК в Україні | |
15.00-15.40 | Ольга Якубчак, доктор вет. наук, професор кафедри ветеринарної гігієни ім.А.К.Скороходька НУБіП України, Лідер Модуля | |
15.40-16.00 | Людмила Іщенко, завідувач науково-дослідного відділу молекулярно-біологічних досліджень, кандидат ветеринарних наук УЛЯБ АПК Порівняльна оцінка регулювання обігу ГМО в Україні та Європейському Союзі | |
16.00-16.20 | Галабурда Марія кандидат біол.наук, доцент кафедри ветеринарної гігієни ім.А.К.Скороходька НУБіП України, координатор Модуля Нова європейська стратегія щодо безпечності харчових продуктів «від лану до столу» | |
16.20-16.40 | Світлана Хижняк, доктор біологічних наук, професор УЛЯБ АПК Актуальні аспекти реєстрації засобів захисту рослин в Україні в умовах євроінтеграційних процесів. | |
16.40-17.00 | Підведення підсумків дня | |
29 квітня Сертифікація органічних харчових продуктів | ||
10.00-11.00 | Руслан Білик, канд. вет наук, ТОВ «Органік-Стандарт» Сертифікація виробництва органічних продуктів: запровадження європейських вимог в Україні | |
11.00-11.20 | Наталія Прокопчук, координатор органічного компоненту швейцарсько-української програми “Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України” Політичний діалог. Органічний ринок – пріоритети та показники України та світу | |
11.20-11.50 | Марія Кучерук, доцент кафедри ветеринарної гігієни тварин ім. А.К.Скороходька НУБіП України | |
11.50-12.10 | Валентин Обштир, ТОВ «Старий Порицьк» | |
12.10-12.30 | Марія Галабурда, доцент кафедри ветеринарної гігієни ім. А.К. Скороходька НУБіП України, координатор Модуля | |
Шляхи гарантування безпечності харчових продуктів протягом харчового ланцюга: управління ризиками та контроль | ||
14.00-14.30 | Олег Конкс, менеджер компанії БІОМІН Україна Стратегії зниження стійкості до протимікробних препаратів: «RESIST Проєкт» | |
14.30-15.00 | Павло Футерник, канд. біол. наук, директор ТОВ РОМЕР Лабс Україна | |
15.00-15.45 | Ольга Якубчак, доктор вет. наук, професор кафедри ветеринарної гігієни ім.А.К.Скороходька НУБіП України, Лідер Модуля Анна Єрмак, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України Особливості впровадження GMP на прикладі належної практики в бджільництві | |
15.45-16.00 | Підведення підсумків | |
Весняна школа в рамках Модуля Жана Монне "Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС" має такі цілі:
• надати всебічну, актуальну та об'єктивну інформацію про контроль за безпечністю харчових продуктів в ЄС та про відповідне національне законодавство для узгодження та ефективного вирішення ризиків пов’язаних з безпечністю харчових продуктів та кормів;
• створити аналітичний та дослідницький потенціал у сфері контролю за безпечністю харчових продуктів в ЄС та Україні;
• співпрацювати з іншими установами для розгляду політики ЄС з безпечності харчових продуктів, як мультидисциплінарне дослідження, яке буде сприяти інноваційній діяльності в галузі викладання та досліджень;
• підвищити обізнаність щодо проблем та завдань, які підлягають виконанню ЄС у цілому, держав-партнерів та зокрема України; особливу увагу буде приділено офіційному контролю за безпечністю харчових продуктів (аудит та інспекція), аналізу мікробіологічних ризиків, контролю органічного виробництва, ризиків для здоров'я, пов'язаних з харчовими продуктами.