“Пожежі у Чорнобилі влаштовують навмисне, щоб вивозити ліс”, – Роман Бочкала

10 березня 2020 року

Пожежі у Чорнобилі влаштовують навмисне, щоб вивозити ліс”, – Роман Бочкала

Чорнобильські пожежі, які були особливо нищівними в останні роки, можуть бути зовсім не випадковими. Ними прикриваються лісові браконьєри, які вирубують у лісі цілі футбольні поля й вивозять із зони відчуження радіоактивну сировину. Про це розповів коородинатор ГО “Стоп корупції” Роман Бочкала у коментарі для Al Jazeera.

Рубки лісу в Чорнобилі зовсім не схожі на “санітарні” Фото: СтопКор

Cвітло-зелені плями, які можна побачити з висоти, пролітаючи над Чорнобилем – це доказ того, що там навмисно влаштовують пожежі, щоб виправдати вирубку. Потім дерево вивозять за межі зони й продають через корупційні схеми, які щороку приносять прибутки на десятки мільйонів доларів.

“Пожежі були влаштовані умисно, щоб пошкоджений вогнем ліс можна було безперешкодно рубати й вивозити як матеріал”, – повідомив голова “Стоп корупції” Роман Бочкала, передає “Уніан”.

Деякі українські чиновники погоджуються з ним.

“У мене немає жодних сумнівів, чому поблизу Чорнобиля спалахують пожежі. Це спроба приховати незаконну вирубку”, – на цьому ще 2015 року наголошував тодішній голова парламентської комісії з питань довкілля Микола Томенко, коли в зоні спалахнула одна з найбільших пожеж, яка знищила сотні гектарів зараженого лісу.

Ігор Шевченко, який у ті часи був міністром природних ресурсів і довкілля, теж підтверджував, що пожежа була організована “людьми, причетними до незаконної вирубки”.

Голова державного лісництва “Північна Пуща” Сергій Калаш відмовився давати коментарі Al Jazeera. Попри те, що “санітарні” галявини – це пожежні просіки, вирізані цим підприємством. Головна мета лісництва – не допустити початку пожежі в зоні відчуження.

Якщо подивитися зблизька, то пожежні просіки стають схожими на велетенські ампутації. Територія шириною, як футбольне поле, простягається на десятки кілометрів. Дерева зрізані до жалюгідних пеньків, а ґрунт зазнав ерозії під впливом снігу й дощів.

З 2004 року “Північна Пуща” має право квоту на продаж деревини із Чорнобильської зони, якщо її сканують і переконуються, що вона не радіоактивна. Деревина, яка не пройшла перевірку, використовують як паливо для теплових станцій, на яких встановлені спеціальні фільтри проти радіоактивного попелу. Активісти ж “Стоп корупції” стверджують, що ліс просто вивозять із зони відчуження без належного сканування й документів. Активісти виявили, що чорнобильська деревина потрапляє на меблеві фабрики, або навіть її інколи вивозять до Румунії для подальшого перепродажу в ЄС.

“Цей сірий і часто нелегальний бізнес має напівлегальне прикриття. Існує офіційна служба лісництва, державні компанії, наглядачі. Але оскільки всі отримують частину “пирога”, вони закривають очі на все”, – наголосив Роман Бочкала.

Джерело: https://www.openforest.org.ua

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook