Магія слова: зустріч із письменником Василем Іваниною

13 лютого 2020 року
НУБіП

 На гуманітарно-педагогічному факультеті відбулася творча зустріч з українським письменником Василем Іваниною – надзвичайно цікавою особистістю, талановитим, а головне небайдужим до долі української держави письменником, що подарував багато творів, між якими «Полин ‒ люби-мене ‒ не покинь» (1997), «Агонія» (2004), «З неба зіронька упала» (2013), «Брати» (2016).

Зустріч вітальним словом розпочав декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук, процитувавши слова Василя Миколайовича: «Книга не просто писалася, я її пережив, бо вона про те, що нині кожному болить». І додав: «Читаючи кожний рядок, відчуваєш, що це все пережите вами і доступне кожному. Студенти, нашого університету вирішили взяти безпосередню участь в обговоренні прози, приділили увагу сучасній політичній ситуації в Україні та  прочитали рядки, які найбільше запали їм в серце, які є найбільш актуальні в наш нелегкий час».

Студенти під керівництвом завідувача кафедри культурології Ірини Майданюк підготували літературну композицію за творами Василя ІваниниІрина Зіновіївна, зокрема, відзначила: «Напевно не даремно нас зібрала тут сьогодні така людина. Людина такого покоління, якій все болить. Яка хоче все передати наступникам, щоб менше боліло нам. Читаючи твори Василя Миколайовича, бачиш, що інколи вони жорстокі, з оголеною правдою, але вони такі, що доходять до душі та до серця».

Зауважимо, що у всіх творах, як зізнається і сам автор, наскрізно простежується образ матері. «Батьківщина-мати», «мати, яка народила», «святиня» ‒ саме ці слова виринають у свідомості, коли ми читаємо сторінки. Ці слова яскраво підкреслюють і ставлення самого автора до найріднішої людини, яка, не зважаючи на тяжку долю, самотужки виховала сина.

Під час творчої зустрічі переповнену аудиторію чекала змістовна і динамічна  розповідь Василя Іванини про його життєвий та творчий шлях. Простою, але від того не менш цікавою і багатою мовою митець розповідав студентам про свої пригоди. Неабияк захопив і згадкою про новий роман «Сонце на Лемеші», який має вийти вже цього року, у березні.

Друга частина зустрічі проходила у форматі діалогу – прозвучало багато питань щодо зародження ідеї, як і з чого вона створюється і структури творів, про плани письменника на майбутнє, про чесність і відвертість у житті.

Ми, як майбутні журналісти, мали нагоду взяти інтерв’ю у Василя Миколайовича та особисто поставити йому запитання, які допомогли нам пізнати його краще. Василь Миколайович – дуже проста і приємна в спілкуванні людина, яка має за плечима колосальний досвід. Ми дізналися про його навчання в Київському університеті, про його перекладацьку, політичну і громадську діяльність та про спілкування з читачами.

Наприкінці зустрічі Василь Іванина закликав студентів мислити позитивно, любити та шанувати свою землю, свою Батьківщину, свою Україну.
Радимо Вам прочитати книги Василя Іванини, бо вони ‒ сучасні, цікаві, захопливі, легкі в читанні.

Дякуємо Василю Іванині за цікаву зустріч і відкриті таємниці творчої лабораторії.


Смик Людмила і Ткач Ольга,
студентки спеціальності «Журналістика»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook