Відповідність освітніх програм Навчально-наукового інституту лісового господарства сучасним тенденціям на ринку праці, їх аналіз та шляхи покращення

14 лютого 2020 року

   Моніторинг якості освітніх програм є важливим елементом внутрішнього забезпечення якості освітнього процесу і як результат підвищення готовності фахівців до сучасних тенденцій на ринку праці.

   11 лютого 2019 року в Навчально-науковому інституті лісового і садово-паркового господарства навчально-методична рада розглядала освітні програми (ОП) за спеціальностями: 205 – «Лісове господарство, 206 – «Садово-паркове господарство», 187 – «Деревообробні та меблеві технології». Обговорення ОП відбулося в присутності повного складу ради, яка включає представників адміністрацій, академічної спільноти та здобувачів вищої освіти (різних освітніх рівнів).

   Серед питань, що обговорено на засіданні, основна увага була приділена аналізу робочих навчальних програм дисциплін, які формують освітню програму та забезпечують набуття здобувачами вищої освіти загальних й фахових компетентностей. Науково-педагогічні працівники та студенти приділили увагу навчальним матеріалам дисциплін в ЕНК, змістовному їх доповненню в межах лекційних і практичних знаттях, а також ефективному закріпленню отриманих вмінь та навичок під час навчальних та виробничих практик.

  Було також розглянуто питання закріплення дисципліни «Методологія та організація наукових досліджень з основами інтелектуальної власності» за гарантом освітньої програми «Лісове господарство» ОС «Магістр». Враховуючи наявність трьох спеціальностей, було також запропоновано змінити назви зазначеної дисципліни у межах спеціальностей таким чином, щоб враховувати специфіку та відобразити унікальність освітніх програм у межах згаданих спеціальностей. Зокрема радою прийняте таке рішення: для спеціальності 205 – Лісове господарство вказану вище дисципліну назвати «Методологія та організація наукових досліджень лісових екосистем з основами інтелектуальної власності»; для спеціальності 206 – Садово-паркове господарство – «Методологія та організація наукових досліджень садово-паркових об’єктів з основами інтелектуальної власності»; для спеціальності 187 – Деревообробні та меблеві технології – «Методологія і організація досліджень технологічних процесів оброблення деревини з основами інтелектуальної власності».

   Завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук як Голова Товариства лісівників України запропонував звернутися до Голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо отримання чітких вимог до сучасного фахівця лісової галузі та врахування і дотримання їх у навчальному процесі.

   Враховуючи результати роботи комісії, необхідно зазначити, що тісна співпраця науково-педагогічних працівників зі студентством, роботодавцями позитивно впливає на їх зацікавленість у навчальному процесі, дає можливість висловлювати свої думки, брати участь у формуванні та вдосконалені освітніх програм, що в свою чергу сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців.

Олександр Соваков,
заступник директора ННІ лісового і садово-паркового господарства

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook