Інтернет речей - нова дисципліна в курсі майбутніх фахівців з автоматизації

3 лютого 2020 року

 

Світ розвивається за рахунок передових технологій. До таких належить і автоматизація. Досить сказати, що за прогнозами світових аналітиків у найближче десятиліття світовий валовий продукт збільшиться на 10 трл. доларів і в основному за рахунок так званого Інтернету Речей (передбачає підключення роззосереджених у просторі різноманітних об’єктів до глобальної Інтернет мережі та взаємодії їх між собою, у тому числі на основі інтелектуальних алгоритмів та без участі людини). Розумний будинок уже став найяскравішим прикладом реалізації цієї ідеї.

     Який стан справ у цьому сенсі в агропромисловому комплексі України? І чому агропромисловий комплекс? У першу чергу тому, що об’єкти автоматизації тут особливі й вміщують біологічну складову, стани котрої обов’язково потрібно враховувати при синтезі систем автоматизації.

     Сучасні високотехнологічні підприємства агропромислового комплексу України характеризуються високим рівнем автоматизації. До них відносяться тепличні комбінати, птахофабрики, підприємства з виробництва грибів, переробки сільськогосподарської продукції, комбікормові заводи, тощо. Усі вони використовують системи автоматизації, що забезпечують певні технологічні вимоги та суттєво зменшують при цьому організаційні та енергетичні витрати.
     Реалізується зазначене шляхом формування відповідних стратегій керування електротехнічними комплексами, що супроводжують технології із наявною біологічною складовою, у тому числі на основі використання інтелектуальних алгоритмів. Подібне стало можливим через використання сучасних комп’ютерно-інтегрованих технологій, що реалізуються мікропроцесорними засобами із можливим їх об’єднанням глобальною Інтернет мережею. Зазначене дає можливість дистанційно (практично з будь-якого місця) здійснювати дистанційний моніторинг виробництва, а при потребі й втручатись у нього.

     Зрозуміло, що для обслуговування таких технологій потрібні висококласні фахівці, підготовка яких повинна здійснюватись у спеціалізованих лабораторіях із перспективними обладнанням та програмним забезпеченням. Саме такі лабораторії протягом останніх років створюються на кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка (далі АРС). Причому принцип їх побудови полягає в можливості подальшого трансформування на основі уже встановленого обладнання. Це лабораторії комп’ютерно-інтегрованих систем, робототехнічних комплексів і систем, промислової електроніки, мікропроцесорних систем та цифрових систем керування, засобів промислового контролю та енергоефективності агропромислового комплексу, автоматизації типових технологічних процесів. При цьому були використані лінійки технічних засобів SCHEIDER ELECTRICОВЕНRASPBERRYАRDUINO та інших світових виробників.

 

     У цьому навчальному році з другого семестру передбачено ввести в дію цикл роззосереджених лабораторних робіт «Інтернет Речей» як складову дисципліни «Інтернет Речей» у навчальному плані підготовки магістрів спеціальності 151 – Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології. Її створення стало можливим завдяки, як уже зазначалось, технологіям, закладеним в уже наявні лабораторії. Стани об’єктів, що розташовані в різних лабораторних приміщеннях кафедри та отримують керуючі впливи від контролерів, під’єднаних до Інтернет мережі (асинхронні к.з. електродвигуни, фізичні моделі теплообмінних пристроїв, тощо), можуть спостерігатись оператором із будь-якого місця та взаємодіяти між собою. Використовуючи програмний додаток до смартфона можна в режимі реального часу стати як спостерігачем, так і реальним учасником процесу виробництва. До реалізації задуманого долучилась, у першу чергу, кафедральна молодь: старший викладач Грищенко В., доценти Дудник А.Комарчук Д.Лендєл Т.Кіктєв М.Удовенко О.

     Створення подібних навчальних лабораторій справа не дешева та й не проста в реалізації. Вони появились як результат успішного виконання різноманітних наукових проєктів, що їх кафедра за адміністративним супроводом наукової частини виборола в непростому конкурентному середовищі. Висновок напрошується сам собою – лише поєднання університетських науки та освіти створює умови для підготовки випускників, конкурентоспроможних на ринку праці.

Віталій Лисенко,
завідувач кафедри автоматики та
робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка

 

 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook