Студенти-журналісти вшанували пам’ять великого режисера

10 грудня 2019 року
НУБіП України

  Того вечора в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва, що в Лаврі, було не по-зимовому світло й тепло. В залі, що носить ім’я славетного Леся Курбаса, зібралися викладачі та студенти київських вишів, митці, діячі культури, журналісти, щоб ушанувати пам’ять видатного режисера і вчителя Вадима Львовича Чубасова. Прийшли навіть ті, хто не знав особисто режисера, одного із фундаторів вітчизняної школи телережисури, засновника кафедри телережисури Київського інституту театрального мистецтва ім. І. К. Карпенка-Карого (як він тоді називався).

 

     Вадим Чубасов за фахом – режисер театральний, а за духом – дослідник, експериментатор. Його захопило нове мистецтво – телебачення, можливості, які воно відкривало для творчості. Мистецтво, що виникло «на стику» театру, кіно та журналістики, яке для спілкування з аудиторією не потребувало великих залів, а розмовляючи мовою екрану, виходило на інтимну, коротку дистанцію спілкування з глядачем, що називається «один на один, віч-на-віч» і, в той же час, охоплювало величезну аудиторію. Він досліджував мову телеекрану, можливості монтажу, експериментував. Його телевистави тепер стали легендами, як стала легендою і вистава «Річард ІІІ», яку він поставив зі студентами, а подивитись її приїздили навіть з інших міст. До речі, Шекспір – не випадковість. Чубасов був шляхетним в усьому, аж до смаків. Якщо музика – то «Болеро» Равеля. Якщо драматургія – то Шекспір. Якщо уроки монтажу – то Ейзенштейн.

     Вадим Чубасов – це ім’я, без якого неможливо уявити сучасну українську культуру, становлення вітчизняного телевізійного простору.
   Саме Вадиму Львовичу Чубасову належить ідея створення фестивалю студентських кінодебютів. Так народився нині всесвітньовідомий Міжнародний кінофестиваль «МОЛОДІСТЬ» – найпрестижніший кінофорум молодих кіномитців. А пізніше Чубасов започаткував ще один творчий огляд для початківців – фестиваль «МОЛОДЕ ТЕЛЕБАЧЕННЯ УКРАІНИ».
     Людина енциклопедичних знань, талановитий режисер і педагог, він користувався величезною повагою. Студенти ним захоплювались! Вважалося престижним навчатися в майстерні Чубасова. Колишні студенти розповідали на вечорі, що це особливе звання – «учень Чубасова». Воно, як пароль, відкриває двері в професію, гарантує «зелену вулицю» для молодих фахівців. Учасники зустрічі могли побачити Майстра на екрані, знову почути його незабутній голос, його роздуми, які, до речі, звучать дуже сучасно і сьогодні.
     У вечері взяли участь: ректор Національного університету театру кіно і телебачення Олексій Безгін, декан інституту екранних мистецтв цього ж вишу Ольга Равлюк, відомий історик кіно, кінокритик Сергій Тримбач, поет В’ячеслав Чернилевський, Народний артист України Ярослав Гаврилюк, відомі діячі кіно і телебачення, вітчизняної журналістики, зокрема Людмила ГорделадзеОлександр Савенко, який, до речі, нині викладає на кафедрі журналістики та мовної комунікації нашого університету.

     Вела вечір Народна артистка України, професор кафедри журналістики та мовної комунікації НУБіПу Тетяна Цимбал. А головне – було багато молоді! Майбутні журналісти, режисери, телеведучі – студенти Національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, Київського міжнародного університету і, звичайно, студенти-журналісти гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування. Чому «звичайно»?

     По-перше, тому, що вони – майбутні журналісти і мають знати витоки своєї професії, і по-друге, тому, що журналісти мають набувати навичок спілкування в професійному середовищі та вже сьогодні налагоджувати контакти і стосунки з тими, з ким завтра їм працювати в редакціях і прес-службах, на телеканалах і в радіоефірах... І, повертаючись до події, тому, що Вадим Львович Чубасов – перш за все – ВЧИТЕЛЬ.

Віталій Мікула,
студент 2 курсу спеціальності «Журналістика»
Тетяна Цимбал,
Народна артистка України,
професор кафедри журналістики та мовної комунікації

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook