Студентське життя очима минулих поколінь

19 листопада 2019 року
     17 листопада студенти всього світу відзначають своє професійне свято!
     Чому саме 17 листопада? У цей день в 1939 р. німецькі військові заарештували і розстріляли лідерів чеського Союзу студентів. 1200 студентів були заарештовані і відправлені у концтабір в Заксенхаузен. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в в'язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Й. Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни. На честь цих подій на Всесвітньому конгресі студентів, який відбувся у Лондоні 1941 р., і був встановлений Міжнародний День студентів.


У лабораторії фізіології тварин. 1921 р.

     В Україні День студента був призначений Указом Президента № 659/99 від 16 липня 1999 р.
     Наразі, ми пропонуємо на кілька хвилин зазирнути в минуле та поглянути як жили та чим займалися студенти нашого університету.


Студенти КЛГІ на практичних заняттях у Канівському районі. 1948 р.


На практичних заняттях по фітопатології – викладач Пересипкін В. П. 1955 р.


Фініш переможця в кросі. 1959 р.

Цікаві факти про освіту

1. У Середньовіччі вважалося, що заняття краще запам’ятовуються, якщо студента періодично бити. Зберіглось багато середньовічних посібників, в яких учнів рекомендувалося бити батогом або тягати за вуха. Перепадало і деяким особам королівської крові. Хоча у англійських принців, які не виявляли великої ретельності, поруч завжди знаходилися хлопчики для биття, які брали на себе весь гнів викладачів.


На лижну прогулянку. 1965 р.


В ритмі танцю. 1966 р.

2. Довжина Гарвардського моста становить «364,4 смута і ще одне вухо». Ця міра довжини з’явилася від прізвища студента, Олівера Смута, за допомогою якого студенти в 1958 р. вимірювали міст. Сто сімдесят сантиметрового Олівера переміщали по дорожньому полотну і робили позначки, які мало не втратили при реконструкції мосту. Цікаво, що сам Смут зайняв місце в Палаті Мір і Ваг – він став керівником ISO (Міжнародної організації стандартів).


Академік І. О. Поваженко зі студентами-іноземцями в операційній


Заняття з цивільної оборони в бібліотеці УСГА. 1966 р.

3. Сперечатися з викладачами – собі дорожче. Це ще раз підтвердив один нахабний студент з Оксфорда (Великобританія), запитав під час здачі іспиту кухоль пива. Це дозволяла давня традиція університету. Своє питво студент отримав, проте був тут же оштрафований вчителем. Але зовсім не за розпивання спиртних напоїв. Винахідливий викладач послався на ще більш старий звичай: без шпаги студентам заборонено з’являтися на іспиті.



Заняття в секції гімнастики. Студентка першого курсу навчання факультету електрифікації Євгенія Демус на тренуванні. 1966 р.


Студенти туристичного гуртка в поході. 1966 р.

4. Найбільший університет у світі за кількістю студентів – Indira Gandhi National Open University (Індія) - понад 3 млн студентів (станом на 2015 р.).


Кінний спорт. ВДНГ. 1968 р.


Туристичний гурток. Крим. 1968 р.

5. Найстаріший з нині діючих університетів – це не Сорбонна і не Кембридж. Це Мусульманський університет Аль-Карауїн, заснований в 859 р. н.е. в марокканському місті Фес.


Першість по самбо. 1969 р.


1972 р.

6. Студенти час від часу приймають нетривіальні рішення. Іноді – через свою неуважність. Ось, наприклад, математик Джордж Данциг, запізнившись на заняття в університет, прийняв рівняння на дошці за домашнє завдання. Кілька днів йому знадобилося, щоб його розв’язати. Потім з’ясувалося, що він впорався з двома «нерозв'язними» завданнями за статистикою, які були не по зубах вже сформованим ученим. Данциг просто не знав, що у них немає рішення – і знайшов їх за вікенд.


Майбутні ветеринари на практиці в київському зоопарку. 1975 р.


Фінальний матч по футболу між командою факультету механізації та лісогосподарським факультетом. 1975 р.

7. В Єльському університеті (США) існує цікава традиція. Студенти старших курсів охоче діляться своїми конспектами з більш юними товаришами. За це останні стають боржниками. Втім, ніяких грошей платити не треба. Студенту, котрий списав конспект, обводять очі зеленкою, аби були схожі на фари, і потім він катає свого благодійника на спині протягом кількох годин.


Студентський науковий гурток. 1975 р.

Навчально-тренувальний похід туристичного гуртка.
Керівник групи Довбах В. А. 1977 р.

8. В ході маркетингового дослідження компанії Everest Poker з’ясувалося, що найбільшу групу гравців в онлайн-покер складають саме студенти. В різних країнах цей показник коливається від 20 до 30 % від всього числа любителів покеру по мережі.

Парад до Дня знань. 1985 р

.

Палкий привіт першокурсникам. 1989 р.

9. Найдовша лекція про ведення бізнесу тривала 72 год. 22 хв. і 36 сек. Рекорд поставив Доріан Алехандро Перелта Агілар (Dorian Alejandro Peralta Aguilar) в Торреоні, Коауїла, Мексика, з 14 по 17 березня 2019 р.


Народний ансамбль пісні і танцю «Колос». 1990 р.


Студенти ветеринарного факультету на Помаранчевій революції. 2004 р.

10. Найбільша зустріч випускників відбулася на 100-річному ювілеї школи в Німеччині. На зустрічі зібралося 2521 чол.


Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook