ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ПРОФЕСОРА ІГОРА ГУДКОВА

5 листопада 2019 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

4 листопада 2019 р. була проведена відкрита лекція з дисципліни «Радіобіологія та радіоекологія» професором кафедри радіобіології та радіоекології Ігорем Гудковим для студентів 3-го курсу спеціальності «Екологія» на тему «Радіочутливість живих організмів». Спираючись на великий об’єм даних наукової літератури, власні дослідження, чорнобильській досвід, учений послідовно навів дані про порівняльну радіочутливість вищих і нижчих рослин, ссавців, птахів, риб, комах, кишковопорожнинних, найпростіших, бактерій, вірусів. Були розкриті причини різної радіочутливості видів, діапазон півлетальних доз яких охоплював величини від 1–3 Грей для найбільш радіочутливих видів рослин і тварин до 4000–7000 Грей для бактерій і вірусів, визначено місце людини, півлетальна доза якого складає усього 2,5–4 Грея, серед живих організмів. В лекції було підкреслено, що знання радіочутливості різних видів живих організмів з одного боку є необхідним для розробки науково обґрунтованих заходів щодо забезпечення радіаційної безпеки людини та окремих елементів біоти, а з іншого – використання іонізуючих випромінювань в радіаційно-біологічних технологіях у сільському господарстві, медицині, харчовій промисловості та інших галузях господарювання. 

 

 

Лекція була прочитана на високому науково-методичному рівні, насичена надзвичайно цікавими, часом заснованими на власних дослідженнях, даними, багато ілюстрована і може слугувати класичним зразком подання лекційного матеріалу.

 

На лекції були присутні декан факультету професор Микола Доля, завідувач кафедри радіобіології та радіоекології к.б.н. Алла Клепко, доцент кафедри Микола Лазарєв та ін.

 

Завідувач кафедри радіобіології та радіоекології

Алла  Клепко

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook