Локальна комісія з біоетики: наближаємось до європейських стандартів

10 жовтня 2019 року

У зв'язку з необхідністю створення на факультеті ветеринарної медицини умов утримання та використання тварин в експериментах з навчальною та науковою метою відповідно до чинних вимог віичизняного та Європейського законодавства, а також на виконання наказу ректора Університету № 544 від 04.05. 2018р., п. 2, всі причетні до цього науково-педагогічні працівники та обслуговуючий персонал постійно вдосконалюють форми своєї діяльності.
В пошуках установ, які проводять наукові випробування ветеринарних препаратів за європейськими стандартами, декан факультету, професор Микола Цвіліховський, директор ННІ здоров'я тварин, професор Дмитро Засєкін, директор ННВКЦ «Ветмедсервіс» В'ячеслав Соломон та голова локальної комісії з біоетики професор Анатолій Мазуркевич нанесли робочий візит в українсько-нідерландську лабораторію «АКРО ВЕТ ЛАБ».
Науково-дослідна лабораторія «АКРО ВЕТ ЛАБ» заснована у 2008 році, проводить випробування ветеринарних препаратів з використанням для цієї мети дрібних домашніх тварин за стандартами GLP. Лабораторія з часу свого заснування тісно співпрацює із факультетом ветеринарної медицини, виконуючи дослідження за дозволом та під наглядом локальної комісії з біоетики НУБіП України.

Директор лабораторії, канд. вет. наук доцент Наталія Куц ознайомила гостей з основними премудростями проведення досліджень за заявками всесвітньо відомої фармацевтичної компанії «БІФАР» (Нідерланди).
Візитерів цікавило все – порядок організації випробувань, ведення документації, її зберігання в архіві, порядок виконання клінічних, лабораторних та фармако-кінетичних досліджень; заходи по утриманню та використанню тварин в дослідах; доступ до кожного приміщення за допомогою коду, система відеоспостереження, отримання результатів досліджень, їх зберігання в компютерній мережі та використання, звіти; етичні проблеми в утриманні і використанні піддослідних тварин та їх подальшої долі, охорона праці науковців та допоміжного персоналу, їх безперервне навчання.

Особливу увагу приділили системі документообороту. Величезна кількість СОПів (стандартних операційних процедур) розроблених, розглянутих і затверджених в установленому порядку, надрукованих і розміщених на кожному робочому місці. Вони регламентують всі види діяльності кожного члена колективу (дослідника, ветлікаря, прибиральника тощо). Їх більше сотні. Це своєрідні інструктивні матеріали, за якими виконуються відповідні дії кожного на своєму робочому місці. Крім того, більше десятка реєстраційних журналів: входу в те чи інше приміщення лабораторії та виходу з нього, зберігання та видача реактивів, матеріалів, реєстрації показників тощо. Важливим є отримання і передача результатів досліджнь – кожен результат із спектрометра чи будь-якого іншого приладу автоматично заноситься в компютер і тут же передається на центральний сервіс в м. Амстердамі (Нідерланди). Вся відео та інша інформація таким же чином передається на цей центральний сервер.

 

Гості відвідали підрозділи лабораторії – фармакокінетичну, біологічну лабораторії та приміщення віварію.

 

Відвідання завершилось зацікавленою дискусією. Висновок у всіх був один – будемо створювати подібні умови у нас на факультеті – у віварії, в клініках, в кафедрльних навчальних та наукових лабораторіях. Позитивний приклад є. Причому фахівці із «АКРО ВЕТ ЛАБ» із задоволенням готові нас підтримати, допомогти.

В'ячеслав Соломон, директор ННВКЦ «Ветмедсервіс»


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook