ВАЛЕРІЙ БРОВАРСЬКИЙ: ЗНАНИЙ ВЧЕНИЙ-БДЖОЛЯР І ТАЛАНОВИТИЙ НАСТАВНИК

4 вересня 2019 року
Голос України №3, 2019 р. (газета Верховної Ради України)

    

 

       Професор Валерій Броварський зробив значний внесок у розвиток бджільництва в Україні.

     Професора Броварського завжди приваблював світ медоносних рослин, ділянки яких закладено на кафедрі бджільництва у НУБіП України. В нашій країні у дикій природі росте 512 видів лікарських рослин, на кафедрі бджільництва — понад 40 видів у культурі.

    Потяг до бджільництва, яке має чимало таємниць, у професора Валерія Дмитровича Броварського розпочався, ще коли йому було 7 років. Це трапилося на рідній Житомирщині — у селі Гордіївка, де проминуло дитинство.

   Потім закріпилося у Чернятинському радгоспі-технікумі, що у Жмеринському районі на Вінниччині. Там він навчався у 1977—1980 роках на відділенні «Бджільництво». А далі був Житомирський сільськогосподарський інститут, Українська сільськогосподарська академія, аспірантура, кандидатська дисертація. Після успішного її захисту у 1991 році отримав диплом кандидата сільськогосподарських наук.

    Та Валерій Дмитрович не зупинився на досягнутому, а взявся за докторську дисертацію, тема якої була пов`язана з удосконаленням технології штучного виведення маток.

   У 2007 році, отримавши ступінь доктора сільськогосподарських наук, а трохи пізніше ставши професором, В. Броварський науку в бджільництві збагачує конкретними відкриттями.

  Ним проведено низку досліджень у питанні розмноження медоносних бджіл, виведено нові технології, розроблено комплект обладнання. Ці праці є значним прогресом у світовому бджільництві.

    Професором Броварським запроваджена технологія одержання бджолиних маток, яку тепер використовують бджолярі багатьох країн.

    За його наукового супроводу, спільно з колегами, було розроблено промислову технологію одержання перги.

    Разом із директором науково-дослідного інституту Словацького аграрного університету в місті Нітра Яном Бріндзою професор Валерій Броварський протягом п’яти років досліджував бджолиний пилок.

    Отримані ним наукові здобутки мають велике практичне і теоретичне значення та увійшли до монографій, котрі опубліковані в Україні та у Словаччині.

   Особистий рекорд у науковій роботі — дослідження протягом 25 років, які доповнили знання з генетики медоносної бджоли, сформували передумови розроблення системи збереження рас бджіл і контролю їх відтворення.

   Значний внесок професор Броварський зробив у розвиток бджільництва в Україні в часи роботи на кафедрі бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування України на посадах доцента та професора, особливо, коли очолював її як завідувач у 2000—2013 роках.

    Нині Валерій Дмитрович працює на посаді професора цієї кафедри, проводить дослідження з питань біології бджолиної сім’ї, її розведення та утримання. Для студентів, учнів, колег він був і є духовним наставником, який вирізняється чуйністю, справедливістю, добротою і невичерпним оптимізмом.

    Професор зазначає, що Україна щорічно посідає перше місце в Європі і 3—4-те у світі з виробництва меду (середній показник 70 тисяч тонн). На його думку, бджільництво могло б розвиватися ще динамічніше, якби не низка проблем. Серед них найбільш вагомі — це отруєння бджіл через використання засобів захисту рослин у сільському та лісовому господарствах, низька закупівельна ціна на продукцію бджільництва, відсутність державної підтримки галузі.

Володимир БІЛЕНКО,

завідувач навчальної лабораторії

лікарських рослин НУБіП України,

заслужений працівник

сільського господарства України,

академік.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook