Варять та продають сир: як працює перший студентський кооператив в Україні

25 серпня 2019 року
     У селищі Немішаєве на Київщині заснували перший в країні студентський кооператив в агротехнічному коледжі. Тут одразу навчають заробляти гроші: майбутні фермери варять сир та продають його.

     Про цікавий досвід «Немішаївського агротехнічного коледжу» розповідає в сюжеті UATV.

     Студентський кооператив зареєстрували в травні 2019 року. Пішли в кооперацію студенти, які хотіли виробляти продукцію та отримувати за неї гроші. Директор агротехнічного коледжу Володимир Альохін вважає, що практика допоможе студентам у майбутньому створити свій виробничий або переробний кооператив і продавати продукцію.

Ми створили лабораторію, у якій вчимо студентів виготовляти продукцію з молока, і вони вже вміють це робити, – розповів Володимир Альохін.

     Студенти виготовляють лише натуральну продукцію без консервантів. Майбутні фермери напрацювали технологію виробництва чотирьох видів сиру: з паприкою, шафраном, італійськими травами, а також сир «Любительский». Один із сирів, який опановують назвали «Студентським», і його представили на фестивалі крафтового сиру.

Це вигідна професія – ти завжди будеш із копійкою, адже люди ніколи не відмовляться від їжі. Кооператив – це маленька підготовка до великого життя, – каже про досвід сироваріння студентка коледжу Діана Гонтарук.

     Молоко теж своє: при коледжі є ферма, де 75 дійних корів та ще 170 телят та бичків, за якими доглядають студенти.

     Досвід кооперативу в навчальному закладі запозичили у німецької школи Дойла, де добре працює дуальна форма навчання: тобто навчання й виробництво об’єднані. Подібний досвід поєднання теорії з практикою уже є й в Литві – із закладами цієї країни теж співпрацює Немішаївський коледж.

     Директор коледжу в майбутньому сподівається на гранти і планує розширити досвід студентської кооперації не лише на виробництво сиру. Наразі коледж випускає близько 500 студентів на рік, дуже важливо дати їм поштовх до відкриття власної справи.

За матеріалами  https://landlord.ua

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook