XX з’їзд Українського фізіологічного товариства, який проходив в Інституті фізіології ім. О. О. Богомольця та НУБіП України, завершив свою роботу

7 червня 2019 року

Як повідомлялося раніше, 27–30 травня 2019 року у м. Києві в Інституті фізіології ім. О. О. Богомольця та в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбувся ювілейний ХХ з’їзд Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка з міжнародною участю, присвячений 95-річчю від дня народження академіка Платона Григоровича Костюка. Делегатами цього конгресу, який проводиться 1 раз на 4 роки були відомі і молоді фізіологи України та представники країн близького й далекого зарубіжжя. Цього року науково-педагогічні працівники факультету ветеринарної медицини були організаторами та активними учасниками з’їзду. Членами Оргкомітету значного наукового форуму були ректор нашого університету, професор Ніколаєнко С. М., професори Томчук В. А., Карповський В. І., Трокоз В. О. Професори Мазуркевич А. Й., Хомич В. Т., Малюк М. О., доценти Кладницька Л. В., Журенко О. В., Данілов В. Б, Мазуркевич Т. А., Ковпак В. В., Криворучко Д. І., Харкевич Ю. О., Стегней Ж. Г., старший викладач Журенко В. В., аспіранти Студенок А. А. і Шнуренко Е. О. також були активними учасниками з’їзду та представили свої доповіді. Під час реєстрації учасники зібрання мали можливість побачилися зі своїми колегами та зав’язали нові наукові зв’язки з українськими та закордонними фізіологами.


На урочистому відкритті з’їзду зі вступним словом виступив Президент Товариства, академік Кришталь О. О., академік-секретар відділення НАН України, академік Комісаренко С. В., віце-президент Європейської Академії професор Оле Петерсен, професор Сенерік Айрапетян (ЮНЕСКО). З відео зверненнями до учасників з’їзду звернулися професор Бертін Хілле (Вашингтонський університет, Сієтл, США), Нобелівський лауреат, професор Ервін Неєр (Інститут Макса Планка, Німеччина), професор Еміліо Карбоне (Турин, Італія). Професор Лукянець О. О. виступила з доповіддю про свого великого вчителя з доповіддю «Платон Костюк та українська фізіологія».


Відкриття ХХ з’їзду Українського фізіологічного товариства завершилося тріумфальним виступом перед його учасниками самодіяльних колективів нашого університету, серед яких був і всесвітньовідомий хор «Колос». Цікавий концерт був підготовлений під орудою завідувача кафедри культурології, професора І. З. Майданюк.


Перше пленарне засідання розпочалося із звіту Центральної ради Товариства та виборів її нового складу. До центральної ради Українського фізіологічного товариства були обрані професори кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого НУБіП України, доктор ветеринарних наук, професор В. І. Карповський та доктор сільськогосподарських наук, професор В. О. Трокоз. На першому засіданні новообраного складу професор В. О. Трокоз запропонував обрати Президентом Товариства академіка О. О. Кришталя та Генеральним секретарем професора О. О. Лук’янець. Ця пропозиція була одноголосно підтримана. У своєму виступі перед учасниками Конгресу проф. В. О. Трокоз високо оцінив роботу Товариства за звітний період і запросив присутніх відвідати наш університет для ознайомлення з його роботою.

Далі були заслухані лекції всесвітньо відомих учених: академіка НАН України О. О. Кришталя «Іоннні канали, що активуються протонами: полювання за функціями», професора Оле Петерсена «Calcium signaling in the mysterious pancreatic stellate cells», професора Сінерік Айрапетяна «NA/CA exchange as quantum-mechanical target for pain therapy»та інших.
28 травня 2019 року учасники з’їзду працювали на секційних засіданнях, де розглядалися питання молекулярної і клітинної фізіології, системної нейрофізіології, психофізіології, фізіології серцево-судинної системи, патологічної фізіології, фізіології травлення, фізіології ендокринної системи, фізіології рухів, фізіології спорту, вікової фізіології, екологічної фізіології та впливу екстремальних факторів на організм, фізіології імунної системи, фізіології сільськогосподарських тварин та клінічної фізіологія. Цими засіданнями керували визнані наукові авторитети у відповідній галузі фізіології.
Робота секції «Фізіологія сільськогосподарських тварин» відбувалася в НУБіП України. Головуючими на засіданнях (28–29 травня 2019 р.) були професори В. І. Карповський, В. О. Трокоз та Л. М. Степченко (Дніпровський державний аграрно-економічний університет). На засіданнях були заслухані доповіді провідних та молодих вчених-фізіологів з навчальних закладів та наукових установ України. В роботі секції взяли участь і виступили гості з НПЦ НАН Білорусі з тваринництва – відомий вчений в галузі фізіології живлення тварин, доктор сільськогосподарських наук, професор В. Ф. Радчиков та кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник В. П. Цай.


Надзвичайно цікавою для фізіологів тварин була екскурсія в Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК НУБіП України, що була організована за сприяння директора лабораторії, члена-кореспондента НААН, доктора ветеринарних наук, професора В. О. Ушкалова та його заступника, доктора сільськогосподарських наук, професора В. В. Данчука. Вони охарактеризували важливу діяльність установи і провели екскурсію по лабораторії, устаткування і діяльність якої високо оцінили учасники з’їзду фізіологічного товариства.


29 травня 2019 року у рамках з’їзду Українського фізіологічного товариства всі його учасники прибули до НУБіП України. Високих гостей зустрічали декан факультету ветеринарної медицини, академік НААН, доктор ветеринарних наук, професор М. І. Цвіліховський; директор НДІ здоров’я тварин, професор Д. А. Засєкін; професори В. О. Томчук, В. І. Карповський, В. О. Трокоз, доцент Л. В. Кладницька. З розповіддю про наш університет загалом і про досягнення факультету ветеринарної медицини зокрема виступив професор М. І. Цвіліховський. Він побажав гостям плідної роботи на теренах нашого університету. Після цього делегати фізіологічного форуму мали можливість ознайомитися з діяльністю окремих підрозділів нашого університету. Найперше – із міжкафедральною навчально-науковою лабораторією ветеринарно-діагностичних досліджень, яку представив кандидат ветеринарних наук, доцент В. І. Цвіліховський.



Значний інтерес та захоплення в учасників з’їзду викликала екскурсія на кафедру анатомії, гістології і патоморфології ім. акад. В. Г. Касьяненка та музей анатомії, яку провів завідувач кафедри, доктор ветеринарних наук, професор О. П. Мельник.


Завідувач кафедри конярства та бджільництва, доктор сільськогосподарських наук, професор М. Г. Повозніков та співробітники, доктор сільськогосподарських наук, професор В. Д. Броварський, кандидат ветеринарних наук, завідувачка навчальної лабораторії «Голосіївська навчально-дослідна пасіка» А. Г. Пащенко, завідувач лабораторії «Музей лікарських рослин» В. Г. Біленко, доцент кафедри, кандидат сільськогосподарських наук
С. А. Осадчий продовжили дивувати гостей НУБіП України. Було проведено екскурсію до музею меду та на конюшню, де учасники з’їзду ознайомилися зі здобутками кафедри конярства та бджільництва, змогли почути, побачити і навіть скуштувати багато цікавого, раніше невідомого для багатьох учасників з’їзду. Ця екскурсія стала можливою завдяки підтримці декана факультету тваринництва та водних біоресурсів, кандидата сільськогосподарських наук, доцента В. М. Кондратюка та його заступника, кандидата сільськогосподарських наук, доцента М. С. Грунтковського.
 


На вечірньому засіданні з’їзду, яке відбулося на території нашого університету, Президент Українського фізіологічного товариства, директор Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця, академік НАН України, доктор біологічних наук, професор О. О. Кришталь щиро подякував керівництву університету за можливість побачити одну з перлин Києва – Голосіїв та ознайомитися з потужним закладом вищої освіти – Національним університетом біоресурсів і природокористування України, який, на думку присутніх, є одним із кращих у нашій країні. Підсумовуючи, можна висловити думку всіх учасників, що візит до НУБіП України – це яскравий промінь світла у роботі авторитетного наукового Конгресу.

В останній день роботи з’їзду, 30 травня 2019 р. в Інституті фізіології ім. О. О. Богомольця був проведений круглий стіл «Перспективи використання клітинних ліній в наукових дослідженнях», оцінені постерні доповіді. Насамкінець відбулося нагородження молодих вчених за кращі наукові досягнення, зокрема аспірантка кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого Шнуренко Е. О. була удостоєна премії УФО ім. П. Г. Костюка за кращу стендову доповідь, а аспірант цієї ж кафедри Студенок А. А. – почесної грамоти за кращу доповідь молодих вчених на з’їзді.
У заключному слові Президент Товариства, академік О. О. Кришталь подякував всім учасникам з’їзд за плідну роботу і побажав досягнення нових висот у науці. На цьому ХХ з’їзд Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка з міжнародною участю, присвячений 95-річчю від дня народження академіка Платона Григоровича Костюка завершив свою роботу. Наступний з’їзд відбудеться у 2023 році у м. Тернопіль.
Висловлюємо подяку ректору нашого університету, професору С. М. Ніколаєнку і всім, хто був причетний до організації і проведення цієї визначної події для світової фізіології.

Програма з’їзду
Доповіді з’їзду

Член Ценральної ради Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка,
професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого,
доктор с.-г. наук, професор Віктор Трокоз

Доцент кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого,
кандидат ветерианрних наук, доцент Лариса Кладницька 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook