Тиждень журналістики розпочато!

4 червня 2019 року

 Під гаслом “Журналістика – це більше ніж професія” 3 червня в Національному університеті біоресурсів та природокористування України стартував Тиждень журналістики, приурочений щорічному професійному святу працівників засобів масової інформації в Україні, яке відзначається 6 червня. Працівники ЗМІ мають й інші професійні свята, такі як: Міжнародний день солідарності журналістів (8 вересня), Міжнародний день спортивного журналіста (2 липня), День працівників радіо, телебачення та радіозв’язку України (16 листопада), однак саме День журналіста вважається святом всієї української журналістської спільноти, адже воно було засноване на зорі незалежності нашої держави, в пору великих сподівань і світлої надії на зміни в суспільстві.

Історія журналістики бере свій початок із давніх часів. Слова “журналіст” та “журналістика” мають французьке походження (з франц. “journal” – “газета”). Перші праобрази газет існували ще в стародавні часи: зусиллями Юлія Цезаря у Греції почали публікуватися “Діяння сенату”. Перший офіційний друк газети мав місце у 1605 році у Страсбурзі (Франція), а у 1705-му році у Британії почало успішно виходити друком перше щоденне видання – The Daily Courant. 

Журналістика в Україні розвивалася особливим шляхом: традиції марксизму-ленінізму, радянська цензура були занадто великим гальмом на її шляху. Із здобуттям незалежності український народ отримав і важкий пострадянський спадок, який торкнувся і журналістики: “самоцензура”, “чорні журналісти” тощо. Жорстокі реалії сьогодення, зокрема й війна на сході нашої країни, також накладають свій відбиток: ЗМІ починають вдаватися до пропаганди та цензури.

 

У межах Тижня журналістики заплановано зустрічі, семінари, круглі столи, майстер-класи з відомими журналістами України.

Першим відкрив серію зустрічей Єфрем Лукацький – заслужений журналіст України, головний редактор Associated Press, військовий фоторепортер.

 

Присутні на заході викладачі кафедри журналістики та мовної комунікації та студенти 1-го курсу спеціальності “Журналістика” мали змогу почути історії з досвіду Єфрема Львовича, отримати відповіді на поставлені запитання, а також переглянути фото з власного архіву неперевершеного майстра фотографії, зокрема, фотографії радянських часів, часів Революції Гідності, а також нові знімки з зони АТО.

 

 

Єфрем Лукацький був поруч із американським спецназом у момент арешту Саддама Хусейна в іракському місті Тікріт; його знімки друкувалися в найпрестижніших світових виданнях “Time”, “Newsweek”, “The Herald Tribune”; він є автором української фотографії, проданої на аукціоні Sotheby’s. У 2005 році Єфрем Лукацький став фіналістом Пулітцерівської премії – єдиним українцем в історії сучасної України, чиї заслуги були оцінені так високо.

 

 

Наприкінці зустрічі Єфрем Львович дав майбутнім журналістам поради щодо фотозйомки, та наголосив, що з радістю буде співпрацювати зі студентами-журналістами НУБіПУ, особливо з тими, хто планує займатися фотокореспонденцію чи військовою журналістикою.

 

 

4 червня журналістську естафету приймає голова Національної спілки журналістів України, член виконкому Європейської федерації журналістів Cергій Томіленко, за участі якого відбудеться дискусія «Українська журналістика: сучасні виклики та перспективи» (о 10.00, в ауд. 24, к. 1).

Ми чекаємо на Вас!

 

Студентки спеціальності «Журналістика»
Когут Марина та Бойко Олена 

 

 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook