Напередодні «Дня Журналіста» у НУБіП побував Заслужений журналіст України, номінант Пулітцерівської премії, представник Associated Press - Єфрем Лукацький

19 травня 2019 року

Ім’я Єфрема Лукацького відоме, але сам він рідко проводить майстер-класи, публічні виступи, лекції. Непублічний Єфрем, знімки якого, зроблені в багатьох гарячих точках, знають у всьому світі. Афганістан, Ірак, Сектор Гази, Чечня, Грузія – світ дізнавався про те, що там діється, і через світлини фотокора Associated Press Єфрема Лукацького. Заслужений журналіст України  очолює фотослужбу українського бюро агентства, номінант Пулітцерівської премії за кращу новинну фотографію.

Не зважаючи на щільній графік, Єфрем погодився на зустріч з підростаючим поколінням журналістів і розповів про свої перші кроки у фотожурналістиці, поділився думками про сьогодення і прийдешнє мистецтва фіксації світла й тіні подій довкола нас.  

 

 

Величезний фотоархів Єфрема Лукацького зачаровує... Він має унікальний реалістичний погляд на світ, його об’єктив можна порівняти із приладом МРТ, камера Єфрема буквально «оголює» душу, підсилює деталі. Торік десять фотоальбомів Єфрема Лукацького Вероніка Чекалюк подарувала  бібліотекам шкіл та університету для гуртків  журналістики.

Знімки буквально переносять нас у ті шокуючі дні: Чечня, Майдан, розстріли, голоднідіти,  понівечені долі .         

Кожне фото Майстра - це не слово, не емоція, а ціла історія – яскрава і не схожа на попередні. Відео: https://youtu.be/xEx-7byd3HQ

"І найстрашніше в нашій професії те, що ми можемо зробити тільки знімки, які, на жаль, не рятують життя людей", - говорить Єфрем Лукацький.

А ще, було зазначено, що  головне - вибір основної тематики своєї роботи. 

«Під час навчання в університеті я потрапила на практику до Єфрема Львовича. Ми зустрілися в офісі агенціі на вулиці Городецького, й він відразу похвалив мій фотоапарат «Чайка» на 72 кадри, подарунок мами (вона також захоплюється фотографією). Ми посміялися, що я економно використовую кадри і почали спілкуватися, і так вже 20 років...», - розповідає про першу зустріч із Метром фотожурналістики  доцент кафедри журналістики та мовної комунікації Вероніка Чекалюк.

Зараз фотокореспондент працює над новим альбомом із текстами... тема зустрічі у НУБіП: Робота журналіста в умовах війни. Тактика спілкування із ворогом. Специфіка фотосправи. Психологія й комунікації журналіста - неймовірно цікавою і продуктивною для студентів-журналістів була зустріч із Єфремом Лукацьким.

Марія Ленд

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook