КИНЬ ПАЛИТИ! (Наукові новини)

9 квітня 2019 року

Багато хто чув про шкоду паління для організму. Для кращої наочності медсестра Аманда Еллер з Північної Кароліни показала різницю між легенями курця і здорової людини.


Пост вже набрав у Facebook півмільйона репостів і більше дев’яти тисяч лайків. Здорові легені рожево-червоні, а інші, як після пожежі. Їх власник 20 років викурював по пачці сигарет на день. “Як тільки ви покладете сигарету до рота, вона починає вбивати ваше тіло. У цих легень хронічна обструктивна хвороба, еластичність їх майже цілком втрачається. Вони розтягуються, а потім дуже швидко скорочуються”, – говорить медик. Еластичність і поверхневий натяг – здатність легень відновлювати колишній обсяг і форму після вдиху і видиху. Знижена ж еластичність означає, що легеням потрібно працювати значно більше, щоб прийняти потрібну кількість повітря, а людина задихається.
У статті, опублікованій в журналі JAMA Internal Medicine вчені довели, що вживання тютюну в будь-яких кількостях веде до помітного підвищення ризику передчасної смерті, йдеться.
Одна цигарка на день підвищує ризик смерті на 69%. «Наше дослідження підтверджує попередження лікарів про те, що куріння небезпечне саме по собі. Все це говорить про те, що навіть мінімальні дози тютюну ведуть до серйозних наслідків для здоров'я, і це вказує на необхідність відмови від куріння для всіх курців, незалежно від того, скільки вони курять», – заявила Maki Inoue-Choi з Національного інституту вивчення раку в Бетесді (США).
З часів Колумба і «відкриття» тютюну європейцями багато хто вважав, що куріння в «розумних межах» є корисним, а не шкідливим для здоров'я. Це призвело до того, що до кінця 19 століття більше половини населення Європи та Америки, в тому числі й жінки, були курцями. І тільки в середині ХХ століття вчені змогли переконати публіку в тому, що куріння є смертельно небезпечним для організму.
Подібні міфи, як розповідає Inoue-Choi, продовжують жити і сьогодні – багато обивателів і ряд нечистоплотних дослідників вважають, що куріння невеликого числа сигарет – однієї або двох на день – не веде до розвитку більшості негативних ефектів, пов'язаних із курінням.
Дослідники вирішили перевірити, чи так це насправді, проаналізувавши статистику, зібрану національними закладами охорони здоров’я США в рамках проекту DHS, який проводиться Національними інститутами охорони здоров'я Америки з 1995 року по сьогоднішній день. У ньому брали участь близько 290 тисяч літніх американців, що живуть в прибережних штатах на Заході і Сході США, які погодилися періодично відповідати на дзвінки вчених і розповідати про своє здоров'я та шкідливі звички. Додатково медики попросили їх розбити своє життя на дев'ять блоків тривалістю в кілька років і розповісти, як багато вони курили в ці періоди. Як виявилося, серед піддослідних було кілька сотень людей, які постійно курили невелику кількість сигарет – від однієї до десяти, що автори статті називають «легким курінням». Порівняння стану їх здоров'я з «важкими» курцями і некурцями показало, що подібна манера куріння не рятує їх від наслідків цієї шкідливої звички.


Зокрема, з'ясувалося, що вживання навіть однієї сигарети на день підвищує ймовірність смерті на 69 %, а шанси розвитку раку легенів – в дев'ять разів. Люди, які палили до десяти сигарет, ще більше ризикували – загальні шанси їх смерті підвищувалися на 87 %, а ймовірність розвитку раку – в 12 разів.
Все це, як вважають вчені, говорить не тільки про те, що міф про нешкідливість сигарет в невеликих кількостях є помилковим, але і свідчить, що необхідно боротися не просто за зниження частоти куріння, але і за повну відмову від тютюну серед всіх курців.

КУРІННЯ ВБИВАЄ! КИНЬ ПАЛИТИ! (фІЛЬМ)

Джерела: 1, 2, 3, 4, 5

Підготував проф. В. Трокоз

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook