На факультеті землевпорядкування відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Консолідація різнорідних даних для моніторингу посівів»

16 березня 2019 року
     13 березня 2019 р. на факультеті землевпорядкування, за участі провідних вітчизняних експертів і вчених, відбувся круглий стіл на тему «Консолідація різнорідних даних для моніторингу посівів». Учасники заходу розглянули та обговорили сучасні підходи отримання, оброблення та інтегрування різнорідних геопросторових даних, одержаних на основі активних і пасивних методів дистанційного зондування Землі із сенсорів космічного, авіаційного та наземного базування для інтелектуального аналізу та картографування стану посівів.

     На початку зустрічі декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков привітав учасників круглого столу, побажав всім плідної роботи та гарної дискусії. Його доповнила завідувач кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі Світлана Кохан.

     Потому заступник директора компанії ТВІС Олексій Доманський презентував абсолютно новий програмний продукт Verde від Airbus, що надає простий і зрозумілий сервіс орієнтований на аналітику знімків. Анна Козлова, яка займається розробленням методів і алгоритмів оброблення космічних даних, з Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі, зупинилася на питаннях підвищення достовірності дистанційного визначення стану й прогнозування продуктивності посівів на великих площах за рахунок комплексного аналізу часових рядів багатоспектральних оптичних і багатополяризаційних радарних супутникових знімків та даних наземного спектрометрування. Доповідач акцентувала, що мало спеціалістів в Україні вміє працювати з даними радарної зйомки.

     Директор товариства з обмеженою відповідальністю «Техноопттрейдинг» Каміл Алієв, розповів про технічне і програмне забезпечення для оцінки стану посівів за допомогою технології мультиспектральної зйомки компанії SLANTRANGE. Зокрема він акцентував увагу на методи збору та оброблення даних з використанням технології «розумної фільтрації» та створення карт «Стресу», «Вегетаційної маси» і «Потенційної врожайності».
     Доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка НУБіП України Олексій Опришко презентував технології моніторингу рослинних насаджень для програмування врожайності. У своїй доповіді він визначив недоліки і переваги різних технологій отримання даних дистанційного зондування Землі та методологічні проблеми і способи вирішення використання БПЛА для керування врожаєм.

     Олександр Кузнецов та Віктор Санін ознайомили учасників про переваги промислової технології захисту та позакореневої підкормки рослин з використанням актуальних просторових даних та БПЛА перед традиційними технологіями.

     Ще один представник Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Станіслав Дугін презентував сучасне обладнання для польових експериментальних досліджень. Презентації містила опис технічних параметрів та можливості використання таких приладів: спектрорадіометр FieldSpec®3 FR, інтегруюча сфера RTS-3ZC, пірометри ADA та TROTEC TP-10, тепловізор FLUKE Ti110, метеостанція побутова Еа2, GPS 60 CSx, цифровий мультиметр та інші.

     Світлана Кохан і Анатолій Востоков в своїй доповіді акцентували увагу на проблемі одержання та інтегрування різнорідних просторових даних для забезпечення моніторингу посівів, а доцент Олег Дроздівський завершив основі виступи доповідачів аналізом досвіду передових вищих навчальних закладів розвинених країн щодо вимог до знань та умінь фахівців при консолідації різнорідних даних для моніторингу посівів.

     За результатами обговорення заслуханих доповідей та проведеної дискусії, учасники круглого столу зійшлися на думці, що й надалі потрібно: створювати нові та вдосконалювати існуючі географічні інформаційні системи (зокрема й веб-сервіси) у сфері моніторингу посівів; впроваджувати новітні технології збирання та оброблення великих обсягів даних з різнорідних джерел для своєчасного забезпечення моніторингу посівів; розвивати методи автоматизованого аналізу даних й тематичного картографування стану посівів; удосконалювати підходи геоінформаційного аналізу, моделювання і прогнозування стану посівів; удосконалювати підготовку фахівців через опанування знань з геоінформаційного аналізу й моделювання, інтелектуального аналізу даних, фотограмметрії і ДЗЗ, інтеграції різнорідних даних у ГІС.

Світлана Кохан,
завідувач кафедри геоінформатики і
аерокосмічних досліджень Землі

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook