ЛІКУВАННЯ МЕМОРІАЛЬНОГО ДЕРЕВА «ЛИПА ПЕТРА МОГИЛИ»

14 березня 2019 року
Київ

 

СУЧАСНІ АРБОРИСТИЧНІ ТЕХНОЛОГІЇДОПОМОГИ ПРИ ЛІКУВАННІМЕМОРІАЛЬНОГОДЕРЕВА
«ЛИПА ПЕТРА МОГИЛИ» У КИЄВІ
 
Цікавим старовинним історичним деревом на території Києва є пам’ятка історії природи місцевого значення Липа Петра Могили, що зростає біля Десятинної церкви по вул. Володимирській (охоронне зобов'язання від 01.06. 1999 р. №23). „Липа Петра Могили” - ботанічна назва липа дрібнолиста (Tilia cordata Mill.), має вік понад 380 років і задовільний стан. За переказами ця липа була посаджена в 1635 році в пам'ять побудованої митрополитом Петром Могилою церкви на місці зруйнованого ордою Батия Десятинного храму Х ст.
На прохання Київського комунального об'єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста Київзеленбуд (лист від 31.08.2018 р. № 148-031/01-226-4234) восени (9 жовтня) 2018 року науковці кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України брали участь у роботі комісії з обстеження і прийняття рішень щодо заходів оздоровлення вікового історичного дерева „Липа Петра Могили”.
За результатами проведеного обстеження, та, враховуючи попередні моніторингові дослідження цього історичного дерева, які нами проводяться починаючи з 1993 року, комісією складено Акт обстеження і Анкету дерева. У цих документах відмічено, що „Липа Петра Могили” має значну дуплистість стовбура, велику кількість сухих гілок та нахил дерева в сторону фундаменту Десятинної церкви. Для запобігання дерева від падіння декілька десятиріч тому була встановлена металічна підпірка, яка зафіксувала його добре у нинішньому стані. У попередні роки проводилася цементація дупел на стовбурі, окремі з яких можна спостерігати на ньому і зараз, але сучасні методи лікування вікових дерев не рекомендують проведення цементації дупел.
Для покращання стану обстеженого історичного дерева – „Липа Петра Могили”нами у 2018 році було запропоновано проведення ряду заходів:
а) терміновепроведення санітарної чистки крони дерева шляхом видалення сухих, хворих та поламаних гілок, яких у кроні нараховувалось біля 10%. До виконання цих робіт доцільно залучити сертифікованих фахівців-арбористів, які мають досвід лікування історичних дерев. Слід враховувати, що на проведення лікувальних заходів необхіднеотриманнядозволу органів Мінприроди та екоінспекції у зв’язку із його природоохоронним статусом;
б) дупла у нижній частині стовбура, які були раніше закриті металевими сітками від попадання органічних решток і сміття, потребують ревізії та чистки. Після ревізії дупел їх необхідно закрити новими сітками;
в) встановлено, що дупла, які розміщені у кроні, потребують закриття сітками від попадання органічних решток, що спричинює розвиток гнилизни, а окремі із них – закриття по типу “дашка”, що зменшить попадан вологи, накопичення якої сприяє гниттю деревини;
г) лікування історичного дерева – „Липи Петра Могили” необхідно проводити відповідно до сучасних світових методик, які передбачають мінімальне втручання у його природу, мають бути екологічно виправданими і враховувати його сучасний стан.
Для виконання запланованих робіт з лікування та оздоровлення „Липи Петра Могили” було залучено компетентних фахівців-арбористів – випускників НУБіП України, які мають досвід лікування та оздоровлення історичних дерев України.
Арбористи під керівництвом магістра садово-паркового господарства Івана Кушніра провели розроблені та заплановані комісією роботи з лікування та оздоровлення дерева-ветерана у два етапи.
Перший етап робіт з санітарної чистки крони „Липи Петра Могили” був проведений 19 грудня 2018 року. Під час його проведення крона дерева була очищена від значної кількості сухих і ушкоджених хворобами гілок. Арборист-фітопатолог Ігор Сінгер, який був запрошений до співпраці, виконав роботи із чистки дупел, які були забетоновані в попередні роки, та провів їх закриття захисними сітками. Таким чином, проведені у кроні стабілізаційні робити  дозволили пройти багатовіковому дереву зимовий багатосніжний період без ушкоджень.
Під час другого етапу стабілізаційних робіт, який було проведено 6 березня 2019 року, завершено роботи із санітарної чистки крони дерева та її часткового балансування. Арбористами було видалено окремі ушкоджені нижні гілки, які врослися в огорожу й заважали безпечному пересуванню екскурсантів. Навязані відвідувачами стрічки, які врослися у ці гілки призвели до їх всихання, а тому вони були видалені.Комісією встановлено наявність у стовбурі дерева закритих порожнин, які шляхом дренування були відкриті. Усі дупла, порожнини та зрізи гілок були оброблені спеціальними фунгіцидами.
Саме під час проведення другого етапу робіт з лікування та оздоровлення „Липи Петра Могили” до нас долучилося телебачення України. ТСН “Новини” Каналу 1+1 зняли репортаж про сучасні методи арбористики. Науковці надали пояснення щодо ходу виконання робіт та доцільності їх проведення на меморіальному дереві. Репортаж про “Дерева-довгожителі”, який підготувала кореспондент каналу Валентина Доброта, був показаний глядачам України         9 березня 2019 року о 19-30 в ТСН “Новини”.
Комісією запропоновано проведення перспективних робіт з оздоровлення історичного дерева – „Липа Петра Могили”, які необхідні для його збереження. Ці роботи передбачають:
а) проведеннякомплексного обстеження вікового історичного дерева та ґрунтуових умов із застосуваннямсучаснихприладів та обладнання (резістограф, томограф тощо) і на їх основі розробкаагротехнічнихзаходів щодо підтримання його життєдіяльності;
б) доцільно під окремі скелетні гілки встановитиметалевіпідпірністійки телескопічного типу, які дозволяють регулювати їх висоту. Такі металеві підпірні стійки дозволяютьпідтримувати скелетні гілки липи, щоубезпечить їх відламування від стовбура, для цього потрібнарозробкаокремого проекту;

в) балансоутримувачу дерева, КП УЗН Шевченківського району м. Києва, разом із компетентними фахівцями НУБіП України необхідно налагодити проведення постійного моніторингу за станом історичного дерева – „Липа Петра Могили”.

Олена Колесніченко, завідувач кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну

 

Анатолій Кушнір, доцент кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook