Змагання технологій на днях поля DLG в Німеччині – успішний дебют українців

24 січня 2019 року
Традиційне міжнародне змагання технологій вирощування озимої пшениці проводиться в рамках виставки DLG-Feldtage у Німеччині з 1988 року. У 2018 році у змаганні успішно дебютували українські агрономи, які гідно конкурували з учасниками з фахових установ Німеччини, Швейцарії, Чехії, Росії, Данії, Швеції.
За задумом змагання кожен учасник випробовує себе в ролі фермера: він обирає сорт чи гібрид та пропонує комплекс агротехнічних робіт. Жюрі проводить оцінку валової врожайності та якості зерна, а найголовніше - робить економічну оцінку результату технології так, як би її рахував звичайний місцевий фемер, тобто вираховує отриманий дохід за місцевими закупівельними цінами за вирахуванням фактичних прямих витрат.
В польових умовах землі Заксен-Анхальт, що у Східній Німеччині, український учасник, завідувач кафедри рослинництва Національного університету біоресурсів та природокористування України (НУБіП), Світлана Каленська випробовувала технологію з вітчизняним сортом «Світанок миронівський» та додатковий варіант зі зниженою густотою посіву. За врожайністю та економічним результатом основний варіант від України виборов собі місце в трійці лідерів, зібравши 6,61 т/га та «заробивши» в 722,20 євро/га. Переможцем змагання став Institut füBodenkultur und Pflanzenbau (Німеччина) з показниками 7,24 т/га та 817,74 євро/га відповідно. За сукупним рівнем доходу за обома варіантами українських технологій учасник з НУБІП набрав найвищий результат з усіх учасників!  
Райнхард Россберг, DLG e.V. (Німецьке сільськогосподарське товариство), організатор: «В умовах екстремальної посухи 2018 року стало зрозуміло, що запорукою економічного успіху є розуміння особливостей місцевості та швидке реагування на зміни в погодніх умовах. Враховуючи економічний результат, учасники зі Східної Європи були «попереду» і показали себе краще, ніж у попередні роки. Це говорить про те, що ми можемо багато чому навчитись в колег, щоб бути готовими до змін клімату».
Світлана Каленська, НУБіП: «Кафедра рослинництва Національного університету біоресурсів і природокористування України співпрацює з DLGз початку представництва цієї організації в Україні, представляючи колекції культур, якими цікавляться виробничники на виставці «Міжнародні дні поля DLGв Україні». Завдяки цій співпраці і з’явилася пропозиція від організаторів DLG щодо участі у конкурсі технологій вирощування пшениці озимої в DLG-Feldtage в Німеччині.»
-         Завдяки чому вам вдалося показати такий високий результат одразу з першої спроби?
«Напевне все-таки це багаторічний досвід роботи з озимими зерновими культурами – основний напрям моїх наукових досліджень присвячений біології та технологіям вирощування озимих зернових культур. Конкурс з однієї сторони дуже добре організований, при тому, що все спілкування було он-лайн, а з іншої – досить складно було корегувати необхідність застосування пестицидів і добрив лише за даними (погодні умови, вологозабезпеченість, стан рослин), які надсилалися з Німеччини, без власного «відчуття» поля. Дослідження, які ми проводимо в НУБіП, нині зосереджені на можливості попередження стресу у рослин, а за необхідності – зниження наслідків від них з метою максимальної реалізації біологічного потенціалу сорту. Погодні умови 2017/2018 вегетаційного року виявилися «екстра» неординарними – постійні стреси для рослин, тому підвищення стійкості пшениці до стресів за рахунок живлення і захисту було досить ефективним. Значну роль відіграв також сорт – ранньостиглий, а це в умовах року також виявилося досить успішним»
«Головна користь від таких конкурсів – це звичайно професійне спілкування та обмін інформацією з колегами з різних країн Європи. Для нас досить цікавим був також підхід щодо оцінки технології вирощування з позиції виробника - економічна ефективність за рахунок витрат, урожайності та якості зерна».
 
Юлія Бондаренко,
ДЛГ Україна
Більше інформації на https://www.dlg-feldtage.de та за y.bondarenko@dlg.org, +38 093 352 88 65 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook