Керівник закладу освіти: реалії і перспективи

17 грудня 2018 року

17 грудня 2018 року доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Миколайович Ніколаєнко і кандидат педагогічних наук Наталія Анатоліївна Варивода провели іспит з дисципліни «Керівник закладу освіти (законодавча база)» у студентів магістратури першого року навчання спеціальності «Менеджмент» (Управління навчальним закладом) та «Соціальна робота».

Згідно з «Положенням про екзамени та заліки в НУБіП України» після письмової відповіді на поставлені різнорівневі тестові завдання і відкриті питання, екзаменатор поспілкувався з майбутніми фахівцями про: вплив глобальних викликів на освіту та науку у світі й українському суспільстві; основи творення законодавства про освіту; основні принципи освіти з урахуванням Закону України «Про освіту»; стратегію стійкого і всеосяжного зростання «Європа – 2020» (наукову складову «Горизонту – 2020»); напрями розвитку НУБіП України з урахуванням програми «Голосіївська ініціатива – 2020»; особливості нового Закону України «Про вищу освіту»; моделі дослідницьких університетів світу (гумбольдтську, нордичну (скандинавську); критерії рейтингової оцінки університетської освіти; бюджетний і податковий кодекси та особливості оподаткування закладів освіти та ін.

«Ми опинялися у ролях керівників закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти; порівнювали професійну діяльність керівників закладів професійно-технічної і загальної середньої освіти, вирішували проблеми інтернатних закладів освіти; шукали шляхи модернізації та оновлення вищої освіти України; разом міркували над інноваційним розвитком різних закладів освіти; ділилися думками про важливість знань з податного законодавства (податкового кодексу) та ін.», – захоплено розповідають майбутні менеджери (керівники навчальних закладів) та соціальні працівники.

«Здається так багато працювала перед іспитом, маю досвід практичної педагогічної діяльності, а хвилювалася як перший раз, – зізнається Оксана Козоріз. Іспит у самого ректора. Проте хочу додати, що така співпраця принесла велику користь і залишиться у нашій пам’яті надовго». Невимушена атмосфера, толерантність у ставленні, налаштованість на конструктивну розмову врешті-решт дали змогу поговорити як справжні колеги.
За словами Антоніни Бойчук, всі справді відчули, що навчаються у кращому закладі вищої освіти, на найкращому факультеті нашої Alma Mater! Поспілкуватися упродовж семестру з доктором педагогічних наук, професором, членом-кореспондентом Національної академії педагогічних наук України, ректором Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіславом Миколайовичем Ніколаєнком – це мрія багатьох студентів!

Студенти магістратури першого року навчання спеціальності «Менеджмент» (Управління навчальним закладом) та «Соціальна робота» висловлюють велику вдячність за «уроки мудрості» та вітають Станіслава Миколайовича з прийдешніми Новорічно-Різдвяними святами!
З роси і води Вам, Станіславе Миколайовичу!


Тамара Ковальчук,
доцент кафедри педагогіки Національного університету
біоресурсів і природокористування України

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook