Відбувся круглий стіл на тему: «Стійкість до протимікробних препаратів (AMR): ризики на робочих місцях»

7 грудня 2018 року

28 листопада у Національному університеті біоресурсів і природокористування України (корпус № 3, аудиторія № 226) відбувся круглий стіл на тему: «Стійкість до протимікробних препаратів (AMR): ризики на робочих місцях».

Організатором даного заходу виступила Київська обласна профспілка працівників агропромислового комплексу. Серед запрошених були:
- представники Південно-Західної регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті;
- представники Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби України в Київській області та м. Києві;
- актив Профспілки АПК, фахівці та спеціалісти.
Учасниками даного заходу були також НПП кафедр ветеринарно-санітарної експертизи – Ольга Якубчак, Марія Галабурда, Людмила Кондрасій, Тетяна Таран; гігієни тварин та санітарії ім. проф. А.К. Скороходька – Микола Захаренко, Лариса Шевченко; фармакології та токсикології – Юлія Палиця; епізоотології та організації ветеринарної справи – Володимир Поліщук.


Хочеться наголосити на тому, що дане питання є досить актуальним. За останні 5 років зросла стурбованість міжнародного медичного співтовариства з приводу лікарсько-стійких форм захворювань, що представляють серйозну загрозу здоров’ю населення. Ті захворювання, які успішно лікувалися антибіотиками в попередні 80 років, на даний момент можуть призвести до смерті. Досить велика кількість бактерій є стійкими до антимікробних препаратів.
Використання антибіотиків в малих дозах, недостатніх для того, щоб знищити бактерії і які використовують для прискорення росту і профілактики захворювань при інтенсивному вирощуванні худоби і птиці – це є внесок в появу в продовольчому ланцюгу патогенів, які є стійкими до лікування багатьма антимікробними препаратами.


Ряд країн проводить багато заходів щодо зменшення використання антибіотиків у виробництві м’яса, птиці та риби. Проте за оцінками Організації ООН в сільському господарстві за період від 2010 до 2030 року їхнє використання виросте на дві третини.
Наочною ілюстрацією незаперечного зв’язку між безпекою працівників і безпекою продуктів харчування є ризики на робочих місцях при вирощуванні тварин і переробці м’яса.
Безрецептурний продаж, неправильне або надмірне використання антимікробних препаратів в охороні здоров’я і вирощуванні тварин тільки погіршують ситуацію з AMR…
Учасники активно дискутували, висловлювали ідеї та намагались знайти інструментарій стосовно захисту як працівників, так і споживачів для уникнення зараження ними бактеріями стійкими до антимікробних препаратів.

Г. Бойко


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook