Творча спадщина Г.С. Сковороди в контексті сучасного соціогуманітарного дискурсу

25 жовтня 2018 року

25 жовтня 2018 року кафедра філософії за підтримки керівництва гуманітарно-педагогічного факультету, зокрема, декана, доктора філологічних наук, професора Василя Шинкарука провела науково-методичний семінар «Творча спадщина Г.С. Сковороди в контексті сучасного соціогуманітарного дискурсу» в рамках Всеукраїнського освітнього проекту, започаткованого МОН України «Сковородинські навчання». Методологічною основою науково-методичного семінару став розвинений Г.С. Сковородою принцип «Пізнай себе». Такий підхід дозволив організаторам задекларувати широкий спектр питань для обговорення, які знайшли відгук не тільки у студентському середовищі, а й серед учнів старших класів та аспірантів. До роботу семінару долучилися й студенти провідних закладів вищої освіти, зокрема, Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова та Національного авіаційного університету.

Роботу семінару розпочали декан гуманітарно-педагогічного факультету професор Василь Шинкарук та в.о. завідувача кафедри філософії доцент Інна Савицька. Окрім того, з вітальним словом до учасників семінару звернувся наш почесний гість декан економічного факультету професор Анатолій Діброва, який закцентував увагу на необхідності вивчення української культурної спадщини та висловив подяку організаторам науково-методичного семінару.

Роботу науково-методичного семінару розпочав студент економічного факультету, лауреат IX Міжнародного фестивалю телевізійних і радіопрограм «Калинові мости» Влад Давидов, який представив власний документальний відеофільм «Земним шляхом – до духовного». У цьому відеофільмі Влад розповів не тільки про творчу спадщину Г.С. Сковороди, а й про власний екзистенційний досвід у процесі відтворення одного з маршрутів, що пройшов наш славетний співвітчизник. Увагу аудиторії привернув той факт, що в процесі цієї подорожі Влад із однодумцями пройшли приблизно 300 кілометрів.

Після цього модератори заходу професор Світлана Сторожук та доцент Тетяна Данилова надали слово студентам різних факультетів НУБіП України та гостям нашого університету. Зокрема, у роботі семінару брали участь студенти гуманітарно-педагогічного факультету, факультету аграрного менеджменту, економічного факультету, факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, механіко-технологічного факультету, факультет тваринництва та водних біоресурсів, ветеринарного факультету, юридичного факультету, агробіологічного факультету та ін, а також ННІ енергетики та автоматики та лісового та садово-паркового господарства.

  

  

   

Тематика семінару виявилась настільки цікавою для учасників, що велися жваві дискусії; висловлювались глибокі думки. Питання щастя, самопізнання, виховання, безпеки, гендерної рівності та ін. сьогодні потребують критичного переосмислення для перетворення нашого життя на краще.

Слід зазначити, що представлені на семінари теми викликали велику зацікавленість не тільки у студентської молоді, а й у самих організаторів семінару. Так, доценти Тарас Горбатюк та Андрій Самарський активно долучилися до дискусії, присвяченій інтернет-середовищу та його впливу на сучасне суспільство та трансформацію образу людини.

 

Всеукраїнське значення Сковородинських навчань привернуло увагу адміністрації різних факультетів. Декан гуманітарно-педагогічного факультету професор Василь Шинкарук і декан факультету аграрного менеджменту доцент Анатолій Остапчук залучили факультетських журналістів для висвітлення цієї події та подальшої популяризації заходу.

Кафедра філософії висловлює щиру вдячність керівництву факультетів та університету за підтримку та сприяння роботі науково-методичного семінару.


Загалом науково-методичний семінар «Творчість Г. С. Сковороди в контексті сучасного соціогуманітарного дискурсу» виявився надзвичайно цікавим та плідним заходом, який відкрив можливість учням, студентам і аспірантам презентувати власні наукові доробки та заявити про себе як про молодих та дуже перспективних науковців.

професор кафедри філософії Світлана Сторожук,
доцент кафедри філософії Тетяна Данилова

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook