Першокурсники-філологи опановують класичну мову

3 вересня 2018 року

     Перша лекція в університеті для першокурсників ‒ хвилююча й надважлива подія, адже це перше заняття, що введе студентів у широкий світ університетського навчання. І першим, хто розпочав навчальний рік для першокурсників-філологів, став декан уже їхнього гуманітарно-педагогічного факультету професор Василь Шинкарук. І навчальна дисципліна «Латинська мова», з якої розпочалися навчальні заняття, ‒ знакова. Адже вона стала основою для багатьох сучасних європейських мов і тривалий час була джерелом творення термінології, і зрештою, вивчення якої стане для студентів фундаментом для опанування іншими мовами.

     Із перших хвилин лекції Василь Дмитрович захопив аудиторію цікавинками про латинську мову, цитуванням крилатих висловів. Очі першокурсників промовляли: Як прочитати?! А що це слово означає?! Ми читатимемо гімн студентства «Гаудеамус»?! Так!

     Легко і невимушено, але доступно і зрозуміло, іноді з гумором Василь Дмитрович подав основні правила фонетики латинської мови, навчив майбутніх перекладачів читати латинською мовою, зосередив особливу увагу на особливостях вимови та наголошування.
     Першокурсники-філологи з першого заняття полюбили латинську мову, адже в нашій рідній мові, за наведеними прикладами професора, дуже багато латинських слів, термінів і висловлень. Дуже цікавими для студентів були приклади порівняння латинської мови з англійською, німецькою, французькою та іншими мовами.

     На своїх першокурсників філологів справив Василь Дмитрович враження не лише досвідченого педагога, а й багатогранної цікавої особистості. Тож студентам є з кого брати приклад і вони пишаються своїм професором.

Світлана Харченко

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook