За шість місяців площа лісових пожеж збільшилася на 80% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року

4 серпня 2018 року

За перше півріччя 2018 року в лісах, підпорядкованих Держлісагентству, виникло та ліквідовано 632 пожежі на площі 934,5 га. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року площа пожеж збільшилася на 80%. Про це повідомили під час засідання колегії відомства.

Найбільшу кількість пожеж зареєстровано у Херсонському (104 випадки), Луганському (102) та Дніпропетровському (90) обласних управліннях лісового та мисливського господарств (ОУЛМГ).

Найбільша площа пожеж – у Херсонському (704 га, з них лісова пожежа в Раденському та Олешківському лісництвах ДП «Олешківське ЛМГ», яка сталася 28 травня – 2 червня 2018 року на площі 592 га, у т.ч. верхової – 226 га.), Луганському (87 га), Дніпропетровському (30 га), Запорізькому (23 га) та Чернігівському (22 га) ОУЛМГ.

Одним із факторів, який впливає на своєчасне виявлення та ліквідацію лісових пожеж є оперативність державної лісової охорони. Однак, у зв’язку з вже трирічною відсутністю державного фінансування лісового господарства, зокрема на протипожежні заходи для південних та східних областей України, лісівники в цих областях не отримували заробітної плати та масово звільнялися.

Не допущено жодного випадку пожеж у Вінницькому, Волинському, Івано-Франківському, Кіровоградському, Тернопільському та Чернівецькому ОУЛМГ.

Працівниками державної лісової охорони проведено 11 тисяч рейдів, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах притягнуто до адміністративної відповідальності 786 правопорушників на суму 74,5 тис. гривень.

Більшість пожеж в екосистемах виникають через людський фактор: кинутий недопалок, непогашене багаття та ін. Лісові пожежі – це найбільше лихо для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями на сотнях, а інколи й тисячах гектарів. При цьому знищується не тільки лісова рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи.

Держлісагентство закликає громадян України дотримуватися правил пожежної безпеки, рекомендує відмовитися від відвідування лісів у зв’язку із підвищенням температурного режиму та зростанням кількості лісових пожеж. 

Джерело: dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook