Вивчаємо історію України: подорож до Батурина

28 червня 2018 року

    За сприяння профкому і адміністрації нашого університету для співробітників факультету тваринництва та водних біоресурсів було організовано екскурсію до Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», що у м. Батурин на Чернігівщині. Це, без перебільшення, безцінні пам’ятки історії, архітектури, культури, археології і природи. Шкода тільки, що за один день екскурсії неможливо ознайомитись з ними усіма.

     А розпочали ми цей день з відвідування Воскресінської церкви – усипальниці Кирила Розумовського, якого було поховано 9 січня 1803 року:

«Постій, козаче, не біжи,
Ось глянь на хрест, читай чия могила –
Останнього то гетьмана, Кирила,
Присядь же брате, потужи».
                                                              Осип Бодянський

     Поряд з Воскресінською церквою знаходиться Цитадель Батуринської фортеці. Вона відтворена у 2008 році на історичному місці – високому мисі лівобережної тераси річки Сейм. Тут у діючій дерев’яній замковій церкві Воскресіння Господнього ми скористалися можливістю запалити свічки та помолитись за упокій душ невинно убієнних батуринців у 1708 році, останки яких знайшли вічний спокій в її крипті.
     На території Цитаделі Батуринської фортеці розміщений гетьманський будинок – мурований, одноповерховий, з ганком, декоративними фронтонами та мансардовим приміщенням, який був офіційною резиденцією гетьмана та урядовою канцелярією. У будинку представлено житло козацької старшини та приміщення урядових установ Гетьманщини.

     Вражають воскові фігури гетьманів у повний зріст – Івана Мазепи, Дем’яна Ігнатовича та Пилипа Орлика. Ця експозиція відкрита у минулому році.

      Оглянули й інші об’єкти цитаделі – Головну замкову вежу, Північну замкову башту, Оборонну стіну, Скарбницю, Криницю, Замковий міст…
     Останньою пам’яткою, яку ми відвідали, був Палацово-парковий ансамбль останнього гетьмана України – Кирила Розумовського. Палац відреставрований у 2003-2009 рр. за благодійної участі українських меценатів. Триповерхова будівля, що височіє над великим парком є вишуканим творінням архітектурного мистецтва та входить до переліку шедеврів епохи класицизму.

     Правнук гетьмана, видатний письменник Олексій Толстой, який неодноразово відвідував Батурин, створив проникливу елегію:

“Ты знаешь край, где Сейм печально воды
Меж берегов осиротелых льет,
Над ним дворца разрушенные своды,
Густой травой давно заросший вход,
Над дверью щит с гетманской булавою?...
Туда, туда стремлюся я душою!”

     Наша екскурсія припала на Міжнародний день друзів. А ще цього дня на Чернігівщині за сприяння Аграрної партії України проходив V Всеукраїнський фестиваль «Відродження села, його духовності та культури». І у парку, де розміщений палац Розумовського, ми зустрілись з лідером партії Віталієм Скоциком. До речі, випускником нашого факультету, а у 2012-2015 рр. – завідувачем кафедри конярства, кіннозаводства та економіки тваринництва.

     Щиро дякуємо адміністрації нашого університету і профкому за допомогу і сприяння в організації цієї екскурсії.

В. Мельник,
голова профбюро факультету тваринництва та водних біоресурсів

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook