Вивчаємо історію України: екскурсія до Батурина

20 червня 2018, 19:04

   За сприяння профкому і адміністрації нашого університету для співробітників факультету тваринництва та водних біоресурсів було організовано екскурсію до Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», який розміщений у м. Батурин на Чернігівщині. Вказаний заповідник – це безцінні і цікаві пам’ятки історії, архітектури, культури, археології і природи. Однак за один день екскурсії неможливо ознайомитись з усіма пам’ятками.

         Розпочали екскурсію з відвідування Воскресінської церкви. Вона є усипальницею Кирила Розумовського, якого було поховано 9 січня 1803 року:
«Постій, козаче, не біжи,
Ось глянь на хрест, читай чия могила -
Останнього то гетьмана, Кирила,
Присядь же брате, потужи».
              Осип Бодянський
         Поряд з Воскресінською церквою знаходиться Цитадель Батуринської фортеці. Вона відтворена у 2008 році на історичному місці, на високому мисі лівобережної тераси річки Сейм на виконання Указу Президента України В.А. Ющенка №1131 від 21.11.2007 р. На її території наразі є 11 об’єктів, які нами було оглянуто. В діючій дерев’яній замковій церкві Воскресіння Господнього ми мали можливість запалити свічки та помолитись за упокій душ невинно убієнних батуринців у 1708 році, останки яких знайшли вічний спокій в її крипті.

 

 

   На території Цитаделі Батуринської фортецірозміщений Гетьманський будинок -мурований, одноповерховий, з  ганком,  декоративними  фронтонами  та  мансардовим  приміщенням, який був офіційною резиденцією гетьмана та урядовою канцелярією. У Гетьманському будинку представлено житло  козацької  старшини  та  приміщення  урядових  установ  Гетьманщини. 

  

Відвідувачів вражають воскові фігури гетьманів. Остання експозиція воскових фігури у повний зріст трьох українських гетьманів (Івана Мазепи, Дем’яна Ігнатовича та Пилипа Орлика) була відкрита у минулому році.

  

   На території Цитаделі нами було оглянуто й інші об’єкти: Головну замкову вежу, Північну замкову башту, Оборонну стіну, Скарбницю, Криницю, Замковий міст

         Останньою пам’яткою, яку ми відвідали, був Палацово-парковий ансамбль останнього гетьмана України – Кирила Розумовського. Палац   відреставрований у 2003-2009 рр. під Віктора  Андрійовича  Ющенка, при  благодійній  участі  українських  меценатів.
         Триповерховий палац, який є вишуканим творінням архітектурного мистецтва, що входить до переліку шедеврів епохи класицизму, з величністю височіє над великим парком. 

  

   

Правнук гетьмана, видатний письменник Олексій Толстой, який неодноразово відвідував Батурин, створив проникливу елегію:
“Ты знаешь край, где Сейм печально воды
Меж берегов осиротелых льет,
Над ним дворца разрушенные своды,
Густой травой давно заросший вход,
Над дверью щит с  гетманской булавою?...
Туда, туда стремлюся я душою!”
 

 

          Знаменним є те, що ця екскурсіявідбулась у Міжнародний день друзів (9 червня). А ще у цей день на Чернігівщиніза сприяння Аграрної партії України проходив V Всеукраїнський фестиваль «Відродження села, його духовності та культури», а тому зовсім невипадково учасники нашої екскурсії на території парку, де розміщений палац К. Розумовського, радо несподівано зустрілись з лідером Аграрної партії Віталієм Скоциком, адже Віталій Євстахійович є випускником нашого факультету і у 2012-2015 рр. він завідував кафедрою конярства, кіннозаводства та економіки тваринництва. 

 

   Так завершилась наша чудова екскурсія! Однак у «Гетьманській столиці» залишило ще багато історичних пам’яток, які ми, на жаль, не встигли відвідати і оглянути. Тож, мріємо про наступну екскурсію до Батурина і закликаємо всіх співробітників нашого університету обов’язково побувати в цьому історичному місті!

         Мельник В.В.

голова профбюро факультету тваринництва та водних біоресурсів

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook