Прес-зустріч із дипломатами (до 70-річчя Сергія Івановича ПИРОЖКОВА)

20 червня 2018, 18:31
м. Київ

Ученому, дипломату, патріоту України Сергію Івановичу Пирожкову у червні 2018 року виповнилося 70 років. Свій життєвий досвід Сергій Іванович Пирожков і сьогодні скеровує на вирішення нагальних проблем розвитку науки, що постають у соціогуманітарній сфері Національної Академії наук України.



Наукові інтереси С.І. Пирожкова, вченого, доктора економічних наук, професора, академіка НАН України, лаурета Державної премії України в галузі науки і техніки, премії НАН України ім. М.І. Туган-Барановського, Заслуженого діяча науки і техніки України, віце-президента НАН України, охоплюють різноманітні питання соціогуманітаристики і демографії, створення системи стратегічного аналізу та наукових засад національної безпеки держави, міжнародних відносин і конфліктології. Вагомий внесок ученого в обґрунтування цивілізаційного розвитку незалежної України. З березня 2007 року по грудень 2014 року посідав посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Молдова. Напередодні святкової дати, Вероніка Чекалюк зустрілася у форматі прес-ланч із дипломатами, щоб привітати ювіляра на шпальтах тижневика «Дзеркало тижня» й презентувати подарункове видання монографічного дослідження «Формування іміджу України у ЗМІ». 


Під час підготовки I конференції Громадської організації "Вчена Рада Азербайджанців України" з віце-президентом НАН України Сергієм Пирожковим, Антоном Наумцев, представником НАН Азербайджану, академіком-секретарем Теймур Карімлі і Аріфом Гулієвим.

Руслан Болбочан, Надзвичайний і Повноважний Посл Республіки Молдова в Україні: «Дипломатична діяльність С.І.Пирожкова як Посла України в Республіці Молдова завжди була спрямована на просування інтересів своєї країни і зміцнення двосторонніх відносин між Республікою Молдова та Україною. Я радий, що на цьому терені нам випало тривалий час працювати разом і сьогодні мені приносить щире задоволення можливість привітати свого шановного колегу з 70-річчям. Сергій Іванович Пирожков близько 8 років пропрацював в Кишиневі, я на той час був керівником Департаменту двостороннього співробітництва у Міністерстві закордонних справ і європейської інтеграції Молдови. Саме в цей період ми познайомилися, і я дуже ціную добрі й конструктивні ділові контакти, що встановилися між нами та які ми підтримуємо і зараз.

Сергій Іванович - прагматик, вміло веде переговори, поважаючи чужу думку, і за роки своєї роботи в Молдові зробив, на мій погляд, істотний внесок у розвиток співпраці між нашими двома державами. Я б хотів особливо виокремити такі риси його характеру, як чуйність, порядність і коректність. Ті, хто цікавляться питаннями молдовсько-українських відносин, знають, що вони проходили через різні етапи - іноді непрості, але за ці роки ми завжди знаходили мудрі, виважені рішення і спільними зусиллями, шляхом перемовин, виходили з будь-якої ситуації, враховуючи пріоритети та інтереси наших країн.

Сьогодні не та нагода, щоб докладно говорити про робочі моменти. Але як приклад можу навести, зокрема, хорошу взаємодію наших країн зі демаркації спільного державного кордону, який, до речі, має протяжність 1200 км. Сергій Іванович був активно залучений до цього процесу і, завдяки, в тому числі, його зусиллям нам вдалося вирішити питання, пов'язані з демаркацією центральної, придністровської, ділянки кордону, що було об'єктивно складно, з огляду на невирішеність придністровської проблеми. І у січні 2010 року в присутності міністрів закордонних справ двох наших держав був встановлений перший прикордонний стовп на цій ділянці.

Я радий, що моє знайомство з Сергієм Івановичем Пирожковим переросло в особисту дружбу, в тому числі і сім'ями. Коли в 2015 році я був призначений Послом Республіки Молдова в Україні, мені було приємно усвідомлювати, що в Києві живе і працює, вже в якості Віце-президента Національної академії наук України, мій добрий колега, талановитий дипломат і друг. Для мене важливо, що наша співпраця триває. Так, в березні 2017 року ми спільно організовували в Україні низку заходів, приурочених до 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Республікою Молдова та Україною. У тому ж році академії наук двох країн підписали нову Угоду про співробітництво. 
Користуючись цією можливістю, хотів би щиро побажати Сергію Івановичу доброго здоров'я, радості від рідних та близьких, нових творчих успіхів», - зазначив пан Посол.


На фото: Руслан Болбочан, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні: «Дипломатична діяльність С.І.Пирожкова орієнтована на захист інтересів України й зміцнення її позиції на світовій арені. Я пишаюся нашим знайомством й щиро вітаю колегу з 70-річчям»

Гулієв Аріф Джаміль, дипломат, доктор юридичних наук, заслужений працівник освіти України, академік Української Академії наук: «Ми познайомилася на одному з дипломатичних прийомів, коли С.І. Пирожков був Послом у Молдові. За час нашої дружби можу поділитися своїми спостереженнями й впевнено сказати, що це справжній вчений-патріот для котрого інтереси України на першому місці, біль української нації – він відчуває фактично на фізичному рівні, а наука – це сенс життя. Дипломатична діяльність С.І.Пирожкова орієнтована на захист інтересів України й зміцнення її позиції на світовій арені. Пишаюся нашим знайомством й щиро вітаю колегу з 70 річчям».

Колектив НУБіП приєднується до привітань для шановного Сергія Івановича. Нехай усе прекрасне, що дорогі люди побажали Вам у день народження, здійсниться! Наснаги, мирного неба й многая літа, Вам. Слава Україні!

За матеріалами Вероніки Чекалюк 

для тижневика «Дзеркало тижня»


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook