Що посієш – те й пожнеш!

6 червня 2018 року

Важливим елементом навчального процесу для майбутніх спеціалістів є набуття практичних навичок.    Для набуття студентами агробіологічного факультету глибоких знань і умінь з овочівництва, технологій закритого ґрунту активно використовується колекційно-дослідне поле та плівкова теплиця в НДП  «Плодоовочевий сад», де з квітня проводилися навчальні та навчально-ознайомчі практики.

Завдяки об’єднанню зусиль науково-педагогічних працівників та допоміжного персоналу кафедри овочівництва і закритого ґрунту було закладено колекційний розсадник, який включає понад 100 видів овочевих і баштанних культур. На колекційно-дослідному овочевому полі та плівковій теплиці висіяні та висаджені овочеві та баштанні культури за групами та родинами. Колекція поповнилась значною кількістю малопоширених культур, таких як капуста китайська, фенхель овочевий, фізаліс суничний, чабер садовий, чуфа, арахіс. Цікаві новинки представлені плодовими культурами з родини гарбузові (лагенарія, тладіанта, крукнек, гарбуз декоративний) та бобові (білий доліхос, квасоля багатоквіткова).

Закладені наукові дослідження за НДР №0114U003747-пр.: «Обґрунтування та розроблення інноваційних технологій вирощування нових овочевих культур» В межах наукової тематики проводяться дослідження з малопоширеними бобовими культурами (вігна овочева, доліхос, гуньба сінна, тетрагонолобус) та проводиться науково-дослідна робота аспірантки першого року навчання Ганущак Тетяни Валентинівни за темою "Оптимізація елементів технології вирощування капусти кольрабі в правобережному Лісостепу України" (науковий керівник – доктор с.-г. наук, професор, академік НААН Хареба В.В.).

Студенти агробіологічного факультету на навчальній та навчально-ознайомчій практиці навчились визначати норму висіву насіння за оптимальною кількістю рослин на одиницю площі та кількістю насінин в одному грамі, використовуючи дороге насіння гетерозисних гібридів овочевих культур. Ознайомились із способами передпосівної підготовки насіння для отримання рівномірних посівів, в т.ч. сівбу дрібнонасінних овочевих культур разом із мінеральними добривами, маячними культурами  та ін.

Майбутні фахівці навчились визначати за сходами овочеві культури, які з’явились на поверхні ґрунту після сівби, в т.ч. зеленні культури (шпинат, кріп, салат, лобода садова, гірчиця листова), види капуст (цвітна, броколі, білоголова, червоноголова, кольрабі, пекінська), бобові культури (горох овочевий, боби, квасоля, гуньба сінна, тетрагонолобус, доліхос). Водночас вони змогли набути практичного досвіду із сівби коренеплодів (морква, петрушка, пастернак, селера, буряк столовий, редиска, редька літня), огірка під агроволокном, зеленних культур (салат, шпинат, васильки інші); пересаджуванням багаторічних культур (м’ята, меліса, багаторічні цибулі, ревінь, щавель); висаджуванням касетної розсади помідора; встановленням захисної сітки від шкодочинних зайців на колекційній ділянці капуст та закладанням системи краплинного зрошення.

Особлива вдячність за початок польових робіт на колекційно-дослідному овочевому полі завідувачу навчальної лабораторії овочівництва Ользі Леотьєвій, в плівковій теплиці - завідувачу навчально-науково-виробничої лабораторії "Овочі відкритого і закритого грунту" Олександру Комару, та відповідальним науково-педагогіним працівникам від кафедри овочівництва і закритого грунту доценту Олександру Шеметуну і старшому викладачу Андрію Матвієнку, зусиллями яких маємо гарний результат.

Плідна робота вселяє надію на успіх! Виростимо овочі та підготуємо висококваліфікованих спеціалістів!

 

Іван Федосій, в.о. завідувача кафедри

овочівництва і закритого грунту

                                                    Ірина Бобось, доцент кафедр овочівництва і закритого ґрунту

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook