Автомобільний транспорт та інфраструктура: в університеті розглянули ключові напрями розвитку транспортної стратегії України

20 травня 2018 року

     На кафедрі транспортних технологій та засобів у АПК пройшла перша міжнародна науково-практичну конференцію «Автомобільний транспорт та інфраструктура». У її роботі взяли участь представники міністерств інфраструктури і фінансів України.

     Про організацію навчання інженерів-транспортників на механіко-технологічному факультеті НУБіП розповідав декан Ярослав Михайлович, стан та напрями удосконалення конкурентного середовища на ринку пасажирських автомобільних перевезень представив завідувач кафедри транспортних технологій та засобів у АПК НУБіП України Петро Овчар.

     Директор Департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури Віктор Сасін озвучив ключові напрями розвитку транспортної стратегії України на період до 2020 року. Зокрема, забезпечення доступності та підвищення якості транспортних послуг, інтеграції вітчизняної транспортної системи до європейської та міжнародної, підвищенні ефективності державного управління у галузі транспорту, розвитку транспортної інфраструктури, оновлення рухомого складу транспорту тощо.

   Актуальні питання в транспортній галузі, які обговорювались, створили живу дискусійну платформу, а велика кількість питань та рекомендацій щодо змін та інтеграційних процесів в автомобільній галузі серед науковців і практиків підтвердила її актуальність.
     Важливою темою обговорення стала транспортна логістика в агропромисловому комплексі – як новий прикладний напрям (агрологістика), пов’язаний із застосуванням її положень і методів у сфері аграрного виробництва. В Україні вона поки що перебуває на початковому етапі розвитку і тому кафедра транспортних технологій – одна з провідних в з розробки і впровадження наукових досягнень у вітчизняної умовах. Разом із тим, доповідачі та учасники конференції акцентували увагу на необхідності активізації співробітництва наукового співтовариства, виробничого агросектору та урядових структур для впровадження логістичних науково-практичних підходів в роботу агропідприємств і лібералізацію законодавства України з урахуванням сучасних вимог ринку автотранспорту.

   Застосування логістичного інструментарію дозволить зменшити витрати на транспортування та зберігання вантажів, підвищити продуктивність праці, удосконалити обслуговування споживачів, а отже отримати значні конкретні переваги на внутрішньому та зовнішніх ринках.
     Активну участь в обговоренні взяли і студенти напряму «Транспорті технології (автомобільний транспорт)». Їх зацікавленість у вирішенні основних проблемних питань та залучення їх до дискусії сприяла набуттю практичного і наукового досвіду.

     За результатами роботи визначено пріоритетні напрями удосконалення конкурентного середовища на ринку пасажирських та вантажних автомобільних перевезень, впровадження сучасних підходів у практичній реалізації логістичних систем. Безперечно, автомобільний транспорт набуває все більшого поширення і тому фахівці в сфері транспортної логістики є та будуть затребуваними. Тому на ринку вакансій посади логіста, управлінця автотранспортом, транспортними підрозділами та керівників автотранспортними підприємствами є найбільш чисельними і високооплачуваними.

Ліля Савченко, Сергій Бондар,
доценти кафедри транспортних технологій та засобів у АПК

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook