Філософія сушіння деревини: зустріч студентів-деревообробників із представниками австрійської фірми «Mühlböck»

16 квітня 2018 року

 11 квітня відбулася зустріч студентів кафедри технологій та дизайну виробів з деревини із Теодором Ванічеком – професором, директором фірми «Mühlböck» (Австрія), яка сьогодні є провідним виробником сушильних камер для деревини. Зазначене сімейне підприємство засноване ще у 1952 році Віктором Ванічеком, фізиком за освітою, який багато часу і досліджень приділяв термодинамічним процесам видалення вологи під час сушіння деревини, аеродинаміці камер, що призвело до створення таких конструкцій камер, які дозволять не лише отримати якісний продукт, але й майже вдвічі скоротити витрати енергії.

     Сьогодні у фірмі працюють 125 співробітників, з яких 80 % – науковці та конструктори, що розробляють нові конструкції сушарок на базі теоретичних та експериментальних досліджень.
     Перелік продукції фірми «Mühlböck» дуже широкий і значна кількість підприємств в Європі, США і Канаді, Південній Америці, ПАР, арабських країнах, Японії довіряють у виробничому процесі ділянку сушіння саме цьому обладнанню.

     Серед багатьох фірм, що представляють свою продукцію в України, це єдине підприємство, яке наголошує і піклується про якість сушіння пилопродукції. Відмінною особливістю камер є міцна довговічна конструкція і мінімізація витрат електроенергії при збереженні високої якості і оптимального часу впливу теплоти на деревину. Отже, витрати на покупку устаткування окупаються в найкоротші терміни, що і підтвердив своїми розрахунками Теодор Ванічек.

     Упродовж чотирьох годин, а саме стільки часу тривала лекція, професор Ванічек пропагував філософію сушіння, наголошуючи про необхідність розумного ставлення до процесу, адже внесок процесу сушіння у якісно виготовлені вироби з масивної деревини становить 70 %. Незважаючи на сучасний рівень автоматики управління та контролю, без висококваліфікованого спеціаліста важко досягти потрібного результату.
     Студенти слухали із захопленням і по закінченню активно задавали питання. Лекція була прочитана німецькою мовою із супроводом перекладача Ірини Шестак, яка співпрацює із фірмою уже 18 років і, звичайно, добре володіє інформацією про виробництво.

     Дякуємо за таку можливість для наших студентів послухати надзвичайно професійну лекцію від виробника сучасного обладнання для сушіння деревини, яка справила незабутнє враження. Сподіваємося на подальшу співпрацю.

Олена Пінчевська,
завідувач кафедри технологій та дизайну виробів з деревини

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook