Співробітники Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж провели тренінг для лісових пожежників зони відчуження

1 квітня 2018 року

     Співробітники Регіонального Східноєвропейського центру (REEFMC) Національного університету біоресурсів і природокористування України за підтримки Лісової служби США провели тренінг «Особиста безпека, оцінка погодних умов, прийняття рішення щодо стратегії та тактики гасіння лісових пожеж у зоні відчуження» з використанням української версії кишенькового довідника пожежного, розробленого як американського аналога Incident Respond Pocket Guide, який використовують американські пожежники.

     Його учасниками були лісові пожежники ДСП «Північна Пуща», які забезпечують охорону лісів від пожеж у зоні відчуження.
   Мета заходу – підвищення рівня готовності лісових пожежників зони відчуження до пожежонебезпечного періоду, зокрема, ознайомлення з передовим світовим досвідом гасіння лісових пожеж, порядок дій під час виникнення лісових пожеж, прогнозування поведінки пожежі на основі погодних, топографічних умов та характеристики горючих матеріалів, підвищення рівня безпеки пожежників під час гасіння лісових пожеж, надання першої медичної допомоги, вибір стратегії і тактики гасіння пожежі.
   Під час тренінгу С.В. Зібцевим представлено та обговорено з учасниками проект регламенту роботи пожежних служб зони відчуження при різній пожежній небезпеці умов погоди, який було розроблено Регіональним Східноєвропейським центром моніторингу пожеж на основі рішення V національної координаційної наради з удосконалення попередження та гасіння лісових пожеж у зоні відчуження.

     Тренінг складався із двох частин. Перша – презентація теоретичного матеріалу з використанням розробленого кишенькового довідника лісового пожежного (аналога IRPG) та передового світового досвіду із гасіння лісових пожеж. Друга – закріплення набутих знань та відпрацювання дій у випадку виникнення лісової пожежі на території зони відчуження.

    Співробітник центру Сошенський О.М., використовуючи світовий досвід з гасіння лісових пожеж, представив учасникам основні стратегії, які слід застосовувати за певних умов, а також тактичні прийоми, способи та методи гасіння лісових пожеж. Інформація, представлена у доповіді, містила акценти, спрямовані на врахування умов радіаційного забруднення території.

     Старший викладач кафедри лісівництва Гуменюк В.В. доповів про особливості прогнозування поведінки пожежі у зоні відчуження на основі погодних, топографічних умов та характеристики горючих матеріалів, використовуючи розроблений кишеньковий довідник, а також ключові аспекти безпеки пожежників під час гасіння лісових пожеж та надання домедичної допомоги.

     Після викладу теоретичного матеріалу всіх учасників було поділено на три групи та роздано завдання, які вони колективно вирішували. Задачі передбачали вирішення дій щодо забезпечення особистої безпеки протягом гасіння (слабкої низової пожежі, середньої низової пожежі та сильної низової / верхової пожежі); порядок прогнозування поведінки та виду пожежі на основі оцінки даних пожежної погоди, рельєфу та лісових горючих матеріалів. На основі виданого завдання – основних характеристик умовної лісової пожежі (місцерозташування на місцевості, рельєф, квартал, виділ, площа, вид пожежі, швидкість вітру, рівень радіаційного забруднення, характеристика лісових горючих матеріалів), враховуючи наявні сили та засоби ЛПС, вони обирали стратегію, тактику, способи та методи гасіння. Потому обгрунтовували тактичні прийоми, способи та методи гасіння, прийняте рішення, а також наглядно продемонстрували порядок дій та прогнозований розвиток пожежі.

Олександр Сошенський,
асистент кафедри лісівництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook