Семінарське заняття у музеї ім. Богдана та Варвари Ханенків.

26 березня 2018 року
Будинок-музей сім’ї Ханенків
В центрі Києва, біля Парку імені Тараса Шевченка, знаходиться будинок-музей сім’ї Ханенків. Музей, заснований київськими колекціонерами та меценатами Богданом та Варварою Ханенко, показує колекцію цінностей двох різних, але водночас неповторних – західного та східного мистецтв.
Богдан та Варвара Ханенки понад 40 років збирали колекцію з різних куточків світу. Вони хотіли, щоб витвори мистецтва міг побачити кожен бажаючий, тому перейнялися задумом створити публічний музей для киян.
Колекція світового мистецтва виявилася найбільшою в Україні, вона нараховує більше 25 000 старовинних речей.
На території музею 22 березня 2018р. відбулося семінарське заняття  присвячене мистецтву Західної Європи для студентів факультету інформаційних технологій (ПІ,3курс).
В музеї студенти ознайомились із шедеврами західного мистецтва, до яких входять живопис Італії XIV - XVIII ст., полотна художників Нідерландів, Фландрії та Голландії XV - XVII ст., Іспанії XV - XVII ст., Франції XVII - XIX ст. та інше.
Кожний експонат має свою історію і призначення.
Одним з таких є вирізана з дерева фігура Святого Христофора (XIII ст.), придбана у 1891 році з колекції Альберіччі в Римі. Вона розміщувалась у церкві і слугувала своєрідною іконою, що оберігала людей від лиха і невдач. Для цього потрібно було кожен день дивитись на Святого Христофора, що тримав на плечах маленького Ісуса Христа.
Скриня,розповідь про яку вразила студентів.
З XV ст. в Італії почали проводитися розкопки, в яких знаходились античні саркофаги з розкішними оздобленнями, де були поховані знатні римляни. Краса цих знахідок так вражала, що люди почали використовувати схожі форми і оздоблення для створення скринь. Одна з таких скринь знаходиться в музеї, вона містить напис на латині, що означає "те що несе наречена в будинок свого нареченого", простіше кажучи скриня для приданого.
Студенти також звернули увагу на картину італійського живописця Дель Якопо Селлайо "Орфей і Евридика". Картина поєднує у собі дві сцени з міфу, де Орфей спускається в світ мертвих, до бога Аіда, що зображений у християнській інтерпретації як "чорт", просити звільнити його кохану.
Одну з кімнат у музеї прикрашають настінні гобелени. На виготовлення маленької частини полотна витрачався рік. Тяжко уявити собі, скільки людських зусиль і часу пішло на створення такого витвору.
На третьому поверсі музею раніше була розміщена бібліотека, що налічувала 3500-4000 книжок, присвячених мистецтву. Ця бібліотека була відомою у Європі та однією з найбільших на території Російської імперії.
Найвідомішою картиною в музеї являється «Портрет інфанти Маргарити» (1658-60р.). Довгий час автором роботи вважався іспанський художник Дієго Веласкес, але зараз існують сумніви на рахунок цього факту. Можливо автором є один із учнів художника. Але, не зважаючи на це, картина, як і інші портрети Маргарити, вважається шедевром західного мистецтва.
Також однією з перлин колекції Ханенків є картина Хуана де Сурбарана "Натюрморт з вінчиком для збивання шоколаду"( 1640р.).  Зображений на картині посуд свідчив про заможність власника. За допомогою срібного глечика, тарілок і морніла для збивання шоколадної пасти з молоком готувався дорогий на той час шоколадний напій. До напою додавали багато спецій (кориця, імбир, чорний перець, ваніль, кардамон, коріандр) і нам запропонували відчути, як міг би пахнути шоколад у XVI столітті.
Музей має дуже велику кількість експонатів. Кожен відвідувач почерпне для себе щось цікаве або просто буде насолоджуватися витворами світового мистецтва.
При виході на стелі є напис латиною - уривок з божественної комедії Данте, що перекладається, як:
Людина вільна б доти обирала
Між двох однаково звабливих страв
Аж поки б, зголоднівши, не сконала.
Можливо цей уривок означає, що засновники музею так і не змогли визначитись з тим, яка пам’ятка є найціннішою. Але зрозуміло, що кожна річ – це історія, вона буде нести в собі пам’ять про минулі часи через покоління.
Незабутнє враження на студентів справило все побачене в музеї
(віділення «Західне мистецтво») та не традиційне заняття.
           Студентка 3 курсу  факультету інформаційних технологій  
      Савеленко Наталія .

(доцент Мисюра Т.М.)   


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook