Робота Жибака М.М. у складі комісії з проведення акредитаційної експертизи

14 березня 2018 року

KPI 1Згідно наказу Міністерства освіти і науки України від 13 лютого 2018 р. за №166-А з 28.02.2018 р. по 02.03.2018 р. директор ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» доктор економічних наук, професор Жибак М.М. працював головою комісії з проведення акредитаційної експертизи з вивчення організаційного, кадрового, навчально-методичного, інформаційного, матеріально-технічного забезпечення навчально-виховного процесу напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» у державному вищому навчальному закладі Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського».


Київський політехнічний інститут (далі - КПІ) було засновано у 1898 році з ініціативи науково-технічної громадськості та підприємців. У КПІ було відкрито 4 відділення: механічне, сільськогосподарське, інженерне та хімічне. Першим ректором інституту був відомий учений і педагог В.Л. Кирпичов.

КПІ працював і розвивався, ґрунтуючись на кращих традиціях відомих європейських шкіл: Паризької “Еколь політехнік”, Аахенського, Віденського, Магдебурзького технічних університетів. В основі цієї системи вищої технічної освіти було поєднання глибокої природничо-наукової та фундаментальної підготовки (з фізики, математики, хімії та інших дисциплін) із загальноінженерною та отримання професійно-практичних навичок на виробництві і в наукових установах. Ці принципи в КПІ закладалися всесвітньо відомими вченими Менделєєвим Д.І., Жуковським М.Є., Тімірязєвим К.А., Кирпичовим В.Л. та іншими видатними діячами того часу, які створили відомі науково-педагогічні школи КПІ, завдяки чому в університеті було підготовлено цілу плеяду видатних інженерів та вчених. Достатньо назвати такі імена як І.Сікорський – видатний конструктор літаків та вертольотів, Є.Патон–мостобудівник та фахівець в галузі електрозварювання, С.Корольов, В.Чоломей, А.Люлька – видатні конструктори ракетно-космічної та авіаційної техніки, І.Бардін – видатний металург та багато інших.

Активно розвиваючись, КПІ став базою розширення і зміцнення мережі вишів Києва, України. Так, на базі його факультетів та окремих спеціальностей було створено Дніпропетровський інститут залізничного транспорту, Одеський інститут інженерів морського флоту, Харківський текстильний інститут, Українську сільськогосподарську академію, сьогодні НУБіП України, Вінницький політехнічний інститут та ін.

За довгий період існування назва інституту змінювалась декілька разів:

  • 1898-1918 рр.- Київський політехнічний інститут Імператора Олександра ІІ;
  • 1918-1934 рр. - Київський політехнічний інститут;
  • 1934-1948 рр. - Київський індустріальний інститут;
  • 1948-1968 рр.- Київський ордена Леніна політехнічний інститут;
  • 1968-1992 рр. - Київський ордена Леніна політехнічний інститут ім. 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції;
  • 1992-1995 рр. - Київський політехнічний інститут;
  • 1995-2016 рр. - Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут».

З вересня 2016 р. - відповідно до наказу МОН України № 992 від 17.08.2016 року - Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Враховуючи велику організаторську роль КПІ в підготовці інженерних і наукових кадрів, Указом Президента України за № 289/95 від 8 квітня 1995 року «Про Київський політехнічний інститут» йому надано статус Національного технічного університету України.

Сьогодні в університеті навчається 22863 студентів, в т.ч. 326 студентів-іноземців з 40 країн близького та далекого зарубіжжя, понад 570 аспірантів та докторантів. До його складу входять 25 навчально-наукових підрозділів (7 інститутів та 18 факультетів), 12 науково-дослідних інститутів, 13 науково-дослідних центрів і 1 конструкторське бюро. Наукові дослідження, підготовку студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів (освітніх ступенів) “бакалавр”, “магістр”, аспірантів і докторантів здійснює колектив висококваліфікованих науковців та науково-педагогічних працівників, серед яких 16 дійсних членів і членів-кореспондентів НАН України та галузевих академій наук України, 334 докторів наук, професорів і 1299 кандидатів наук, доцентів, 53 лауреати державних премій.

Університет є одним з ініціаторів та безпосереднім учасником реформування вищої освіти, впровадження ступеневої системи, активним учасником впровадження ідей та принципів Болонського процесу у сфері вищої освіти України.

На базі КПІ створено Український інститут інформаційних технологій в освіті, Центрально-східно-європейський віртуальний університет, який розширив можливості громадян багатьох країн отримати високоякісну вищу освіту, не залишаючи свого місця проживання.

Дбаючи про входження України в єдиний європейський освітній простір, університет став осередком Державної інформаційної мережі вищих навчальних закладів і інститутів Національної Академії наук URAN, яка є основою приєднання до Європейської освітньої мережі GEANT, ініціатором створення в Україні “Центру суперкомп’ютерних обчислень і даних”, який передбачає розвиток інфраструктури для всебічної інформатизації освіти і науки, розроблення елементів штучного інтелекту та інтерактивних технологій.

НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» забезпечує освіту на рівні всесвітньо визнаних університетів як за державним замовленням, так і за контрактною формою навчання.

Підготовка фахівців освітніх ступенів (освітньо-кваліфікаційних рівнів) бакалавра, спеціаліста і магістра здійснюється за:

- Переліком 2006 року – 27 галузей знань та 55 напрямів підготовки;

- Переліком 2010 року – 27 галузей знань та 118 спеціальностей;

- Переліком 2015 року – 16 галузей знань та 43 спеціальностей.

Університет успішно співпрацює зі 165 зарубіжними ВНЗ з багатьох країн світу, міжнародними організаціями (EC, CU, UNDP, UNESCO, UNIDO, WIPO, NATO, EDNES, ICSU, CODATA) та відомими фірмами (MOTOROLA, SIEMENS, FESTO, SAMSUNG, INTEL та іншими), бере участь у виконанні міжнародних освітніх, наукових проектів і програм.

Одним з перших університетів України у вересні 2003 року КПІ приєднався до співдружності університетів, які підписали “Велику Хартію Університетів” Європи (“Magna Charta Universitatum”).

Наукові розробки університету щорічно відзначаються Державними преміями України в галузі науки і техніки.

Експертна комісія у складі Жибака М. М. – доктора економічних наук, професора та Князєвої О.А. – доктора економічних наук, професора кафедри економіки підприємства та корпоративного управління Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова, а також Круша П. В. – завідувача кафедри економіки і підприємництва Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», кандидата економічних наук, професора була прийнята першим проректором КПІ ім. І.Сікорського, академіком НАН України, лауреатом державних премій України Якименком Ю. І. В ході зустрічі було обговорено цілий ряд проблемних питань, які сьогодні стоять перед КПІ ім. І.Сікорського та ВНЗ України в цілому. Як заступник голови акредитаційної комісії МОН України Ю.І. Якименко дав роз’яснення з вирішення  цілого ряду питань, пов’язаних з роботою ВНЗ і побажав членам експертної комісії плідної роботи.

KPI 2

В процесі проведення акредитаційної експертизи була можливість  оцінити роботу кафедри економіки і підприємництва КПІ ім. І. Сікорського. Кафедра має стійкі зв’язки з підприємствами, комерційними фірмами, навчальними та науково-дослідними організаціями. Підтримуються і розвиваються контакти з міжнародними та національними установами з удосконалення бізнес-освіти.

Кафедра має потужний науково-педагогічний потенціал. Професорсько-викладацький колектив кафедри нараховує понад 40 висококваліфікованих штатних викладачів, які мають досвід науково-педагогічної та виробничої діяльності. Багато з них пройшли стажування у провідних університетах Європи та США. У підготовці студентів приймають участь 4 професори, доктори наук та понад  25 кандидатів наук. Зміст підготовки бакалаврів спрямований на формування знань та розуміння базових засад економічних питань функціонування підприємств в ринковому середовищі і відповідає вимогам чинних нормативних актів та проблемам ринку праці.

Кафедра є найбільшою за чисельністю викладацького складу і провідною кафедрою факультету менеджменту та маркетингу. Вона обслуговує 10 інститутів і факультетів НТУУ „КПІ”, забезпечує викладання більше 50 дисциплін, а також здійснює наукові дослідження за міжнародними грантами та державними науково-дослідними програмами. В навчальний процес активно впроваджуються новітні технології та технічні засоби навчання.

KPI 3

Також члени комісії з проведення акредитаційної експертизи мали змогу ознайомитися з матеріально-технічною базою вишу, яка на сьогоднішній день є однією з найкращих в Україні.

Плідна робота комісії завершилася позитивними експертними висновками. 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook