Студенти НУБіП відвідають "ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ МОЗКУ В УКРАЇНІ – 2018"

7 березня 2018 року

«Більшість сучасних студентів і навіть школярів перевершили у ерудованості своїх викладачів та учителів, - у Інтернеті можна знайти унікальні відео й текстові матеріали. Кожне нове покоління отримує безліч унікальних можливостей оперативного і якісного отримання знань. Мозок людини ХХІ століття  постійно потребує нової інформації, аналізує швидко й просить ще,  - саме тому, учителям варто розвиватися разом із своїми вихованцями, - ділиться думками доцент кафедри української мови Вероніка Василівна Чекалюк, - не соромтеся вчитися. Виходьте за межі свого навчального закладу й спілкуйтеся з ученими та практиками, принаймні така нагода для тих, хто у буде столиці (12–18 березня 2018 року) під час Всесвітнього тижня мозку».

 

Під час Всесвітнього тижня мозку (12–18 березня 2018 року) всі охочі зможуть дізнатися, як влаштований і працює наш мозок, чому стаються збої в його роботі та як їм запобігти. Організатори Тижня мозку в Україні представляють науково-популярні демонстрації та лекції для школярів і широкої публіки, наукові лекції для фахівців, НейроКіноКлуб, а старшокласників закликають до участі у Всеукраїнському нейроконкурсі, переможець якого зможе представити нашу країну на міжнародному змаганні в Берліні.

 «Головний мозок людини є унікальною за складністю живою структурою. До його складу входить понад 100 млрд нервових клітин, що співставно з кількістю зір у нашій галактиці, а кількість зв’язків між ними оцінюється в 100 трлн. Цей орган контролює функціонування нашого тіла, формує наші свідомість, пам’ять, емоції та відчуття, він робить нас унікальними й неповторними особистостями», - зазначають організатори проекту.

 ПРОГРАМА ВСЕСВІТНЬОГО ТИЖНЯ МОЗКУ В УКРАЇНІ – 2018 

У понеділок, 12 березня 2018 року, в Київській міській раді (вул. Хрещатик, 36) відбудуться відкриття Тижня мозку та дві лекції, цікаві насамперед для людей із біологічною чи медичною освітою.

17:30 – Відкриття Тижня мозку в Україні.

18:00 – «Тривога: біологія vs соціологія» – доктор медичних наук Олег Чебан (Національний медичний університет імені О.О. Богомольця).

19:15 – «Вакцинація і мозок» – кандидат медичних наук Федір Лапій (Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика).

Аудиторія: біологи та медики.

Вхід безкоштовний, потрібна попередня реєстрація: https://goo.gl/wz4MHk.

 З вівторка по четвер (13–15 березня 2018 року) в Інституті фізіології імені О.О. Богомольця НАН України (вул. Богомольця, 4) відбудуться засідання НейроКіноКлубу – переглядИ художніх фільмів, сюжет яких ґрунтується на історіях людей із неврологічними чи психіатричними захворюваннями, із подальшим обговоренням наукової складової показаної історії.

Вівторок, 13 березня, 19:00 – «Теорія всього» (бічний аміотрофічний склероз).

Середа, 14 березня, 19:00 – «Людина дощу» (аутизм).

Четвер, 15 березня, 19:00 – «Скафандр і метелик» (інсульт).

Аудиторія: всі охочі.

Вхід вільний.


У п’ятницю, 16 березня 2018 року, в Інституті фізіології імені О.О. Богомольця НАН України (вул. Богомольця, 4) відбудеться лекція нейробіолога, професора Єрусалимського Університету Аміра Амеді (Amir Amedy). Тема – пластичність мозку, інтеграція різних сенсорних систем і застосування наукових знань у реабілітації пацієнтів. Захід проводиться з ініціативи BRAINY (лекторію з нейронаук від креативного простору «Часопис») за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні та агенції MASHAV (Агенції з розвитку міжнародного співробітництва). Початок – о 12:00.

Аудиторія: фахівці з нейронаук.

Вхід вільний. Лекція читатиметься англійською мовою, без перекладу.

 Субота, 17 березня 2018 року, стане найбільш насиченою подіями – в Інституті фізіології імені О.О. Богомольця НАН України відбудуться «нервові» «Дні науки», під час яких учені розтлумачать і наочно продемонструють різні аспекти функціонування нервової системи.

11:00–14:00

Цикл науково-популярних лекцій.

«Як працює пам’ять?» – кандидат біологічних наук Олексій Болдирєв.

Навіть діти зараз знають, як влаштована пам’ять комп’ютера. А як щодо нашої пам’яті?

«Шизофренія» – Тарас Верещак.

Захворювання, оповите таємницями та непорозуміннями – починаючи з назви (бо ніяке це не роздвоєння особистості). Сучасні генетичні дослідження дають непередбачувані результати. То що ж не гаразд у людей, які страждають на шизофренію?

«Канабіс: за і проти. Погляд вченого» – доктор медичних наук Віктор Досенко.

Найновітніші наукові дані про наслідки (користь або шкода?) від вживання канабіноїдів. Терапевтичне застосування марихуани.

«Музика й мозок» – Наталія Штефан.

Розповідь про те, як музика впливає на роботу нашого мозку, про сприйняття музики і взаємозв’язок між змінами в мозку й нашими здібностями до музики.

«Як зробити свій мозок здоровим та потужним?» – доктор біологічних наук Нана Войтенко.

Лекція про те, чи різні у людей мізки, чи по різному вони працюють та від чого це залежить? Чи можливо зробити наш мозок потужнішим і як? Що корисно, а що – шкідливо для нашого мозку? Що треба їсти та як довго спати, щоб мозок працював на 100%?

14:00–16:00

Демонстрації.

«Розглянь мозок зсередини». Як мікротом і мікроскоп дають змогу побачити небачені таємниці мозку.

«Як ген медузи допомагає лікувати хвороби мозку». Зустріч зі справжньою ГМО-мишею.

«Виміряй власну чутливість!» Різні люди більш або менш чутливі до температури й болю. А яка чутливість у тебе?

«Поведінка й мозок». У людини можна спитати, що вона думає. А ось тварини мовчазні. За допомогою хитрих пристосувань учені підглядають за поведінкою лабораторних тварин і дізнаються про роботу їхнього мозку.

У суботу, 17 березня 2018 року, відбудеться також відбірковий етап Всеукраїнського нейроконкурсу (Ukrainian Brain Bee) – змагання школярів із нейронаук, котре є частиною міжнародного змагання International Brain Bee. Учасникам буде запропоновано завдання на знання будови та функцій головних частин нервової системи, причин нервових хвороб і способів їхнього лікування. Відбірковий етап – це тестування в мережі Інтернет. Найкращих учасників запросять на фінал у Київ до Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України, де 7 квітня 2018 року визначать найкращого юного вітчизняного мозкознавця. Національний чемпіон представить країну на міжнародному змаганні, яке пройде в липні у Берліні під час Форуму Федерації європейських товариств нейронаук – одного з найбільших зібрань вчених із усього світу, які досліджують нервову систему. Подробиці про конкурс, матеріали для підготовки та реєстрація на офіційному сайті: http://brainbee.in.ua/.

Аудиторія – всі охочі. Школярі різного віку з учителями та батьками!

Вхід безкоштовний. Долучайтеся – порадуйте свій мозок.

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook