Назва кафедри визначає профіль її діяльності: підсумки 2017 року кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності

16 січня 2018 року
НУБіП України

 

 

      У жовтні минулого року кафедру менеджменту інноваційної діяльності об’єднали із кафедрою публічного управління та адміністрування. Наша розмова про основні підсумки роботи колективу за 2017 рік із її завідувачем Ольгою Витвицькою.

— То які ж основні здобутки кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності за 2017 рік?
     — Я вважаю успіх викладача в досягненнях студентів. Тому, по-перше, хочу згадати двох студентів – переможців Всеукраїнських конкурсів. Це Сергій Логвинюк, який переміг у Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт ОС "Магістр" зі спеціальності «Управління інноваційною діяльністю»(науковий керівник професор Ольга Витвицька). А також магістр спеціальності «Менеджмент» освітньої програми «Управління інноваційною діяльністю» Василь Воєвода, який виборов 2-ге місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Менеджмент»(науковий керівник професор Марія Кулаєць).
     Що стосується навчально-наукової діяльності, то тут на увагу заслуговує черговий конкурс інноваційних проектів «Віртуальна реальність» у межах вивчення дисципліни «Економіка та організація інноваційної діяльності» для четвертокурсників економічного факультетуспеціальності «Економіка підприємств»Диплом І ступеня тут отримали Яна ЛевенецьІнна МарченкоОльга Полева з інноваційним проектом «Floromat». Другими стали Любов Бурмака та Наталія Федченко (інноваційний проект «Cherry-збирач»), а третіми – Марія ВойтенкоДмитро Кулик та Катерина Калініченко (інноваційний проект «CLEVERBOX»). 
     На кафедрі працює науковий гурток «Інновінг» (науковий керівник доцент Богдана Вишнівська). Його члени Світлана Моргун та АндрійСемінський, презентувавши інноваційний проект «Газон на будь-який смак», який отримав 3-тє місце.

 

— А як щодо підготовки наукових кадрів?
     — У 2016 році ліцензовано підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації (доктора філософії) за спеціальністю 28 «Публічне управління та адміністрування» спеціалізації «Механізми державного управління». Першими аспірантами вступу 2017 року по цій спеціальності стали Василь Ткачук, Богдан ГребенюкАнна Федорова, Анна Павловська і Людмила Горбата.
     Наша колега Ірина Грищенко захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора наук з державного управління «Теоретико-методологічні засади формування та розвитку лідерства в системі місцевого самоврядування».
     А ще у минулому році всі НПП кафедри пройшли стажування та підвищення кваліфікації у виробничих, наукових, державних структурах, взяли участь у роботі семінарів підвищення кваліфікації «Інноваційна спрямованість педагогічної діяльності», що пройшли у десяти навчальних закладах країни.
     Пройшов і ряд семінарів-навчань з підвищення кваліфікації фахівців галузі публічного управління та адміністрування, виїзні тематичні короткотермінові семінари підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань запобігання корупції на базі Броварської районної державної адміністрації, Броварської міської ради, Козелецької об'єднаної територіальної громади. У них взяли участь 400 державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

— Це викладачі, а де стажувалися студенти?
     — Нагадаю: наша кафедра здійснює підготовку магістрів спеціальності «Управління інноваційною діяльністю» за програмою подвійних дипломів з вищою школою бізнесу м. Домброва Гурніча. У 2017 році за нею навчалися магістри спеціальності «Управління інноваційної діяльності» Альона ВиборнаКатерина Гріцик та Іван Мотрій. Дуже приємно, що всі вони підтвердили високий рівень підготовки і у закордонному виші: успішно склали екзаменаційну сесію та здали польську мову на рівень В2. І, звісно, успішно захистили магістерські роботи і в НУБіП, і у польському виші.

— Це за кордоном. А в Україні?
     — Досить ефективними виявилися виїзні заняття для магістрів спеціальності «Менеджмент» освітньої програми «Управління інноваційною діяльністю». У минулому році їх було п’ять.

— Які фінансові здобутки кафедри Ви б виокремили?
     — У 2017 році кафедра мала ряд комерційних проектів і фінансові результати за 2017 рік склали 260 тис. грн.

— Оскільки ми підбиваємо підсумки року, то що Ви б могли назвати подією року?
     — Якщо говорити про нашу кафедру, то це відкриття «Стартап школи НУБіП України». Науковці вже не перший рік вносять пропозицію щодо створення структури, яка здійснювала б комерціалізацію наукових винаходів (перетворення їх в інновацію). А хто ж може краще представити свій винахід, ніж сам власник? А якщо в команді з фахівцями інших сфер, то й відразу перетворити його в стартап. Як це здійснити ми й навчаємо у нашій в Стартап школі.
     Наприкінці грудня вже підбито підсумки першого етапу навчання за програмою «Вступ до інноваційного бізнесу», яким передували тренінги, майстер класи відомих менторів від стартап ідеї до гіпотези рішення (бізнес-ідеї), яких було 17.
     Деякі компанії вже звертаються до нас з реальною проблемою, за створення механізму вирішення якої на рівні стартапу готові запропонувати відповідне фінансування.
     Уже в лютому ц.р. розпочинається другий етап навчання за програмою «Організація стартапу», тож запрошуємо учасників, які мають бізнес-ідею чи проект.

— І наостанок, які плани на 2018-й?
     — У цей рік кафедра публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності перейшла із завданням вирішення актуальних питань реформування і оновлення державної служби та органів місцевого самоврядування в Україні і формуванням дієвої інноваційної інфраструктури. Тобто, виклики часу самі формують нам завдання.

Розмовляла Ірина Білоус

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook