Постерна конференція на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології

10 листопада 2017, 17:04
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

Час летить швидко і невблаганно. Ось і закінчується навчальний період для магістрів 2 року навчання. Наступає пора здачі останньої екзаменаційної сесії та випробування на отримання звання «магістра».

На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології вже стало традицією підтверджувати готовність до захисту дипломних робіт в декілька етапів: попередній захист робіт на випускаючій кафедрі; апробаційна участь у студентській науково-практичній інтернет-конференції «Сучасний стан і перспективи розвитку захисту рослин, біотехнологій та екології в Україні», та проведення загальноуніверситетської постерної конференції.

Постерна конференція відбулася 8 листопада 2017р. Не залишили підготовку магістрів без уваги і керівництво університету. На факультет завітав проректор з навчальної і виховної роботи професор С. Кваша, який відмітив, що підготовка магістерської роботи є завершальним етапом навчання студентів магістратури та формою атестації випускників. Проректор відзначив, що у сучасному суспільстві саме наукові конференції стають чи не найголовнішим і найперспективнішим засобом спілкування студентів дослідників з різних ВНЗ, регіонів та країн, тому проведення таких заходів стало доброю традицією на факультеті та університету. Магістри звітують та показують рівень здобутих навиків, знань, умінь.

Напрями роботи конференції були визначені відповідно до обраних магістрами спеціальностей. Так кураторами напрямів «Захист рослин» і «Карантин рослин» були д.с.-г.н. М. Доля та д.б.н. Л. Крючкова; «Біотехнології та біоінжннерії» д.б.н. І. Григорюк та д.с.-г.н. М. Патика; «Екологія та охорона навколишнього середовища, екологічний контроль та аудит» д.с.-г.н. В. Чайка.

Майбутні фахівці біотехнологи представили комісії наукові роботи, які орієнтовані на найактуальніші проблеми сучасних біотехнологічних напрямів аграрного сектору України – як фундаментальних, так і прикладних, які мають безпосереднє відношення до біотехнологій, зокрема, у сфері мікроклонального розмноження рослин, розробки ДНК-діагностикумів й технологій для підвищення якості продукції рослинництва, сучасних технологічних підходів в генній інженерії, використання біологічно активних речовин рослинного та грибного походження для покращення росту і розвитку продукції АПК та інші.

До складу комісії ввійшли – завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття – д.с.-г.н., Микола Патика, професор кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики, д.б.н., - Іван Григорюк, завідувач кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки – д.б.н., Микола Стародуб., к.б.н., Ольга Бойко, к.б.н., Юлія Коломієць та заступник декана факультету Петро Дрозд.

Розпочато наукову конференції було з фундаментальної доповіді «Застосування хітинових похідних на овочевих культурах» Віти Богославець (науковий керівник – д.б.н., проф., член-кореспондент НАН України – Григорюк І.П.), яка у своїй блискучій доповіді продемонструвала успіхи у застосуванні хітинових похідних на розвиток рослин огірків та викликала особливе зацікавлення у проректора з навчальної та виховної роботи Кваші С.М., який провів предметний диспут щодо напряму подальших досліджень необхідних для глибшого розуміння механізмів регуляції розвитку та захисту овочевих культур хітином, а також перспективи його практичного застосування. Комісія відмітила також високий науковий рівень робіт А. Кошової, О. Заболотної, Я. Медмедь, К. Аврамкіної, Ю. Ященко В., К. Черненко В., К. Яроцької та інші.

Тематика доповідей студентів магістратури спеціальності «Екологія» стосувалась вивчення широкого спектру екологічних проблем України та світу загалом, шляхів поліпшення стану навколишнього середовища у регіонах підвищеного рівня забруднення, вивчення та упередження негативних антропогенних процесів забруднення і порушення грунтового покриву, водного середовища, збереження біорізноманіття та агробіорізноманіття в тому числі, екотоксикологічному контролю препаратів та екологічній оцінці технологій вирощування безпечної продукції сільськогосподарського виробництва, а також розвитку агротуризму в регіонах.

За науковою актуальністю виконаних робіт колектив кафедри екології агросфери та екологічного контролю, на чолі завідувача, доктора сільськогосподарських наук, професора Чайки В.М. відмітили таких студентів: В. Дудар, В. Ганіна, В. Луцик, О.Савчук, О. Вітюк, В. Крутій, О. Луцький, .І. Кельвич, Ю. Ященко, К. Гонтар, І. Лебідь, О. Циганок, Я. Чорний, А. Поліванов, І. Тимченко, В. Романюк, Є. Тимошенко, М.Кондакова, М. Лапотко, О.Лєснік, М. Михайленко, В. Лех, Г. Мошківська, І. Головач та інші.

Проблеми, над якими працювали магістри спеціальностей «Захист рослин» і «Карантин рослин» є актуальними та різноманітними.

Профілактичними заходами від пошкоджень рослин шкідниками та ураження збудниками хвороб є переведення захисту на екологічну, або, точніше, агроценотичну основу, тобто науково-обгрунтоване управління фітосанітарним станом посівів шляхом максимального використання природних регулюючих факторів агроценозу (посівів, насаджень). В нинішній час захист рослин проводиться за принципом інтеграції. Інтегрована система захисту рослин є системою управління внутрішньо - і міжпопуляційними відношеннями в межах конкретного агробіоценозу, а центром її є прогноз розвитку та шкідливості фітофагів і патогенів на основі обліку біотичних та абіотичних факторів, а також прогнозу розвитку самої культури. Тому і теми, які обирають магістри є надзвичайно різноманітними.

Увагу привертають теми, що стосуються ассортименту гербіцидів компанії «Ukravit» (магістр В. Квятковська, науковий керівник Микола Доля); кореневих гнилей гороху овочевого (магістер Д. Оліфер, науковий керівник Микола Кирик); бактеріозів сої та заходів щодо обмеження їх розвитку(магістер Г. Хомичкова, науковий керівник Микола Кирик); аналізу фітосанітарного ризику рослин з роду Амброзія (магістр Д. Краснолуцька, науковий керівник Оксана Сикало).

Високий рівень володіння матеріалом з теми досліджень продемонстрували: Наталя Комарівська, Марія Матуся-Зоряна, Вікторія Зіневич, Юрій Мандзик, Сергій Сторожук

Усі виступи вирізнялися своєю оригінальністю, студенти охоче ділилися своїми думками стосовно проведених наукових досліджень.

Магістри продемонстрували високий рівень володіння матеріалом, легко відповідали на питання, які виникали в ході дискусії. Сподіваємося що конференція, проведена у такій формі, це ще один щабель підготовки до захисту магістерської роботи та можливість реально оцінити свої сили.

 

Заступник декана факультету Петро Дрозд

Доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю

 Олена Наумовська

Доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин

 Оксана Сикало

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook