Формування екологічної свідомості - запорука формування екологічно свідомої нації

17 жовтня 2017, 10:43

  Екологічна свідомість у студентів формується за рахунок постійного вдосконалення професійних умінь та навичок, а також залежить від їхньої мотивації до самовдосконалення та самоосвіти, від участі в різних організаційних та культурно-масових заходах, що дає можливість ознайомитися з традиціями українського народу, специфікою прикладного та декоративного мистецтва різних верств населення, опанувати методи проведення ландшафтно-екологічних досліджень.
     Із цією метою автором статті був організований триденний тур територією Закарпаття «Коломия – Косів – Криворівня – Заросляк (Говерла) – Буковель – Яремче» для студентів четвертого курсу 2 групи спеціальності «Екологія» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології (Аліса Денисенко, Оксана Бойко, Наталія Савчук, Олена Пилипенко, Анна Ковпак, Олександр Вензліцький, Ольга Миронюк, Станіслав Сіренко).

     Програма туру першого дня включала відвідування Інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, Косівського музею кераміки, Косівського мистецького комбінату з майтер-класом по виробництву гуцульської кераміки (тарілки, глечики), а також майстер-клас з ліжникарства в домашніх умовах та ознайомлення з ландшафтами Верховинського району Івано-Франківської області.

     Наступного дня на студентів чекала екскурсія на Говерлу з вивченням ландшафтів лісів й гірської місцевості через Карпатський біосферний заповідник (Закарпаття), Карпатський національний природний парк та урочище «Заросляк» (Івано-Франківська обл.). Під час сходження на гору майбутні екологи відзначили такі екологічні проблеми: значний рівень засміченості привершинної ділянки й лісової території та поодинокі масиви витоптаних високогірних лугів, що є результатом масових сходжень людей; ознайомилися з вимогами до природно-заповідних територій та вивчили різноманітність тваринного світу та рослинного покриву.

  

     Протягом туру третього дня студенти ознайомилися з наземними й водними ландшафтами, гірськолижними терасами курорту Буковель, та його туристично-рекреаційним комплексом. Відвідали Яремчанський водоспад «Пробій», що розташований на річці Прут у межах міста Яремче Івано-Франківської області.

     Упродовж трьох днів студенти-екологи отримали безліч яскравих емоцій, насолодилися карпатськими краєвидами, ознайомилися з гуцульськими звичаями та традиціями, опанували методи виробництва кераміки та ліжникарства, вивчили методи проведення ландшафтно-екологічних досліджень наземних та водних екосистем.

     Тож хочеться подякувати групі студентів, які взяли участь у турі, за допомогу в його організації, своєчасне зібрання й виконання вимог програми, чудовий і позитивний настрій під час всіх екскурсій, а також за незабутні емоції та активний відпочинок.

Віта Строкаль,
наставник академічної групи студентів 4 курсу 2 групи спеціальності «Екологія»,
доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook