Координаційна рада з питань науково-технічної діяльності НУБіП розглянула результати виробничо-фінансової діяльності університетських НДГ

13 жовтня 2017 року

     Координаційна рада з питань науково-технічної діяльності НУБіП, крайнє засідання якої пройшло під головуванням ректора університету Станіслава Ніколаєнка, розглянула результати виробничо-фінансової діяльності університетських навчально-дослідних господарств за дев’ять місяців 2017 року та прогнози до його кінця.

     А говорити було про що. Розмова була принциповою і місцями навіть жорсткою. Адже якщо економіка України тримається за нинішніх умов значною мірою за рахунок аграрного сектора, то чому наші НДГ – навіть демонструючи позитивну тенденцію – не отримують тих прибутків, які від них очікує керівництво університету?
     Із узагальненою інформацією про результати виробничо-фінансової діяльності господарств виступив начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський.

  

     А окремо по кожному з них звітували їхні керівники Микола Журавель (НДГ «Великоснітинське» ім. О.В.Музиченка), Григорій Сахацький (Агростанція), Геннадій Білуха (НДГ «Ворзель»), а також директори Немішаєвського аграрного коледжу Володимир Альохін та Ніжинського агротехнічного інституту Василь Лукач.

     Станіслава Ніколаєнка та першого проректора Ігоря Ібатулліна, який опікується діяльністю господарств, цікавило буквально все: стан у тваринництві (зокрема поголів’я, надої на фуражну корову, ціни на молоко), рослинництві, їх прибутковість, кадрові питання тощо. Окремо йшлося про те, над якою науковою тематикою працюють у НДГ та реєстрацію там нерухомого майна: чого і скільки вже зареєстровано, а якщо ні – то чому?
     Рада відзначила, що порівняно з минулим роком фінансовий стан НДГ дещо покращився. Виручка від реалізації продукції зросла більш, ніж на 20 мільйонів гривень. Зокрема у «Великоснітинському» на 12 млн 300 тис. грн, Агрономічній дослідній станції - більше, ніж на 7600 тис. грн. Покращився і стан тваринництва: виробництво молока збільшилось більш ніж на 8000 ц, а валовий надій на 1 фуражну корову - на 1218 кг. Показники по заготівлі окремих груп кормів дещо вищі минулого року, що дозволяє сподіватись на забезпечення однотипної годівлі на 2018 рік. Однак проблема забезпечення якісними кормами залишається.

  

     У рослинництві результати діяльності НДГ у 2017 році дещо нижчі, що зокрема пов’язане з несприятливими погодними умовами. Однак, у «Великоснітинському» урожайність соняшнику підвищилась на 10% Під урожай 2018 року збільшились посівні площі озимих культур в усіх господарствах, більшість з них засіяна елітним насінням.
     Враховуючи все це, рада відзначила позитивні зрушення у виробничо-фінансовій діяльності НДГ «Великоснітинське» та «Ворзель», зобов’язала керівників господарств продовжити роботу по виконанню програми «Голосіївська ініціатива-2020» та розробити план заходів на 2018 рік. Пріоритетним завданням залишається всебічна практична підготовка студентів НУБіП і науково-дослідна робота.

  

     У 2018 році необхідно залучати додаткові кошти у рослинництво та тваринництво НДГ (для вирощування високопродуктивних комерційних культур та запровадження новітніх технологічних рішень у виробництво продукції та її переробки на взаємовигідних умовах), значно підвищити урожайність (впроваджувати нові сорти і технології). Зокрема, для підвищення результативності рослинництва провести в усіх НДГ агрохімічну оцінку якості та складу всіх ґрунтів (залучивши до цього фахівців університету) і за її результатами зкорегувати внесення мінеральних добрив під урожай 2018 року та внести зміни до технологічних карт. В усіх господарствах слід кардинально поліпшити технологічне забезпечення молочного скотарства, покращити матеріально-технічну базу забезпечення виробничих процесів у тваринництві, запровадити комплекс профілактичних заходів для запобігання хворобам, покращити умови утримання, забезпечення збалансованої годівлі усіх статевовікових груп, щомісячно затверджувати раціони годівлі з урахуванням продуктивності корів та вікових груп і провести генетичну оцінку поголів`я.

     Крім того, першочерговим завданням є налагодження переробки вирощеної продукції рослинництва і тваринництва.

Валентин Обрамбальський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook