Науковці НУБіП здійснюють дистанційний моніторинг рослинних насаджень

23 травня 2017 року

     Кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка спільно з кафедрою агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна ось уже другий рік поспіль проводять дослідження для визначення оптимальних режимів дистанційного моніторингу станів рослинних насаджень. Для цього використовуються літаючі роботи із спеціалізованими фотокамерами, а отримані знімки аналізуються з допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення і за результатами такого аналізу даються оцінки станів живлення рослин. Зрозуміло, що без грунтових стаціонарів, фітотронів, здатних моделювати природні умови, та спеціалізованих агрохімічних досліджень інженери обійтись не могли. Ось чому до співпраці і були запрошені представники кафедри агрохімії.

Підготовка роботів до польотів: доцент кафедри АРС Опришко О.О., в.о. доцента Комарчук Д.С., аспірант Марцифей А.І.,  доцент кафедри агрохімії Пасічник Н.А.

Доцент Пасічник Н.А.: на старті

     Якщо у 2016 році для дистанційного моніторингу рослинних насаджень використовувався квадрокоптер, здатний нести на своїй платформі фотокамеру, що функціонує лише у видимому спектрі, то цього року – новий гексакоптер уже із трьома камерами, здатними робити знімки у трьох діапазонах (видимому, інфрачервоному та власне інфрачервононому). Це суттєво розширило можливості оцінки станів рослинних насаджень. Окрім того, вдалось випробувати біосенсор, розроблений працівниками кафедри молекулярної біології, мікробіології та біобеспеки під керівництвом професора Миколи Стародуба для оцінки стану живлення рослин. Отримані обнадійливі результати. 

Команда у складі: професор Лисенко В.П., доценти Пасічник Н.А., Опришко О.О., Комарчук Д.С., аспірант Марцифей А.І.

     Але головний висновок полягає у тому, що крок впереду розвитку аграрних технологій дозволять зробити лише спільні зусилля різнопланових науковців.

Олексій Опришко,
доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook