Роль фінансово-кредитних інститутів у фінансуванні аграрного бізнесу України

27 квітня 2017 року

     Фінанси, та ще й обтяжені кредитними обставинами, – для пересічного українця тема нудна, складна і мало зрозуміла (якщо це не стосується, звісно, його власних обставин). Але тема фінансів може бути доволі цікавою, якщо про них говорити відповідно і кваліфіковано. Так, як це зробив колектив кафедри банківської справи, готуючи круглий стіл «Роль фінансово-кредитних інститутів у фінансуванні аграрного бізнесу України».

     До участі в ньому долучилися як наші науковці, так і відомі практики та фінансові аналітики. Підсумовуючи наперед їхні дебати, можна зазначити: сьогодні аграрний бізнес в Україні прибутковий. Дати йому «дихати» – і АПК дійсно буде тим важелем, який стабілізує економіку країни.
     Ідея і тематика розмови круглого столу дає можливість обговорити багато питань фінансового середовища, розпочинаючи його роботу, зазначив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Наприклад, спостерігаючи за банками, можна помітити великі зміни на краще в плані депозитів. Вільних грошей у світі, зокрема у Євросоюзі, дуже багато. Їх можна і треба знаходити та залучати! В умовах великих викликів сьогодення крупні компанії прагнуть зберегти кошти (не заробити!).

    Декан економічного факультету Анатолій Діброва представив сьогодення колективу, який він очолює, відзначив доцільність практики проведення вузько спеціалізованих круглих столів на зразок сьогоднішнього, активність студентів, які опановують фінанси, у Всеукраїнських конкурсах і олімпіадах.

     Власне тематичну частину круглого столу розпочала його модератор – завідувач кафедри банківської справи Олена Олійник-Данн. Темою її виступу стала роль кредитування для сільськогосподарських підприємств в Україні. А інструментом – аналіз їхньої діяльності у 2005-2014 роках. Розбивши господарства на три групи – великі, середні і малі, – науковці дослідили динаміку їх боргових зобов’язань за цей період. А загалом виявилося: кредитом скористалися більше 60% великих господарств, 40,5 – середніх. І всього 6,8 % – малих. І не тому, що не хотіли: вони просто не мають доступу до кредитних ресурсів – банкам такі не цікаві.

     Учасники очікували і на виступ відомого фінансиста, віце-президента Асоціації «Французька ділова спільнота в Україні» Жан-Жака Ерве, який вже бував у НУБіП раніше. Темою його виступу стали стосунки банків і агробізнесу: ключові фактори у сфері кредитування. На жаль, сьогодні люди, які працюють у банках, не дуже розуміються на проблематиці аграрного ринку України. На його думку, слід змінити умови діалогу між банками і аграрними підприємствами. А щодо реформ у галузі АПК, зокрема введення ринку землі, висловив сумнів, що останнє суттєво поліпшить ситуацію.

    Ще один відомий зарубіжний фінансист - Гарі Реуше, керівник програми «Підприємництво», професор Міжнародного інституту менеджменту - зупинився на проблемах доступу до кредитування для малих та середніх агропідприємств України. Він виокремив необхідність правильної оцінки грошових потоків для аграрних малих сільськогосподарський підприємств, а також роль кооперативних банків, рівня освіти фермерів, необхідності страхування агропідприємств, розповів про відмінності формування процентної ставки за кредитами в Україні та США.

 

     Наталія Ліщитович (проект USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників»), зупинилася на розумінні місії USAID як організації, що надає технічну допомогу  - поради, консультування - країнам, котрі розвиваються. Розповіла про проект USAID щодо покращення послуг підтримки бізнесу мікро- і малих агропідприємств через кредитні спілки.

     У роботі круглого столу взялу участь багато представників банківського сектору України. Так, Шемчук Сергій, заступник керівника з питань продажів та підтримки клієнтів сегменту малого та мікробізнесу ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», докладно розповів про вексельне фінансування як один із кредитних інструментів підтримки агровиробників в Україні. Євген Хуриленко, керівник управління розвитку продажів в агробізнесі ПАТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», зробив акцент на факторах, які гальмують процеси кредитування агропідприємств з боку банку (складність та тривалість оформлення кредиту, негнучкість в оформленні графіків їхнього погашення), та на програмах кредитування для малих і середніх агропідприємств в банку. Василь Бєлозерських, заступник керівника департаменту підтримки агробізнесу ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», зупинився на такому важливому компоненті при прийнятті рішення про видачу кредиту для агровиробників, як нефінансовий аналіз агрокомпаній. Тетяна Щербак, начальник відділу обслуговування приватних клієнтів ПАТ «ОТП банк» розповіла про нові конкурентоспроможні продукти цього банку для агропідприємств.
    Наталія Богута, редактор відділу «Фінанси» журналу «Гроші», докладно розповіла про такі альтернативні інструменти фінансування агропромислових підприємств, як форвард та аграрні розписки.
     Юрій Щепанський, фінансовий аналітик агропромислової корпорації «Успіх», зупинився на проблемах фінансування аграрних підприємств. Спираючись на власний досвід, він виокремив такі основні проблеми, як: неповнота розуміння агрокомпаніями переваг кредитування; недовіра до банківської системи; людський фактор; недостатня вмотивованість менеджерів банку; більшість власників та керівного складу малих та середніх фермерських господарств не мають економічної освіти.
     Леонід Тулуш, завідувач відділу податково-бюджетної політики ННЦ «Інститут аграрної економіки», означив основні програми державної фінансово-кредитної підтримки аграрного сектору економіки України.

 

Валентин Обрамбальський
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook